Politika

Kod Hana da se okupe, pa ubrzo u skupštinske klupe

Brisel je uspio. Nakon brojnih poziva iz centra Evropske unije, sada je izvjesno da će svi opozicionari da se vrate u Skupštinu nakon skoro dvije godine bojkota. Opozicionari su se zaklinjali, davali riječ da se neće vratiti u parlament sve dok DPS ne poklekne. Niti je DPS pokleknuo, niti su oni (opozicionari) održali riječ. DPS nikad jači (govorimo o rezultatima posljednjih izbora), a opozicija nakon poraza sada žuri nazad u Skupštinu. Nakon što se Demokratski front bezuslovno vratio u Skupštinu, SDP rekao da će to učiniti, postepeni povratak najavljuju i Demokrate i Građanski pokret URA.

<<<Mogerini, Han i Ambasada SAD: Dijalog vlasti i opozicije važan, računajte na nas<<<

Lideri Demokrata i GU URA Aleksa Bečić i Dritan Abazović su prije povratka predstavili Plan rješavanja institucionalne i političke krize kao uslov povratka. Predstaviće ga sljedeće sedmice evropskom komesaru za proširenje Johanesu Hanu u Briselu.

<<<Delegacija EU: Pozdravljamo najavu o postepenom povratku u parlament Demokrata i GP URA<<<

Jasno je. Bez naglih pokreta, ali sigurnim korakom nazad u onaj, ozloglašeni, Sinđin parlament.  DF je već lani na jesen prelomio i vratio se.  Morali su, kako su tvrdili da se vrate da izađu iz medijske izolacije i progona.

A šta su govorili prije povratka?

Redom su Frontovci poručivali da ulazak u Skupštinu bilo koje opozicione partije, po bilo kom pitanju, apsolutno ruši jedinstven bojkot, kao veoma snažno oružje opozicije.

Izbori su ih razoružali, a sudski procesi koji se vode protiv njih politički dokrajčili, pa je Front odlučio da proguta sve što je rekao i vrati se.

Tako će se desiti i sa partijom Ranka Krivokapića koja nakon izbornog kolapsa, posebno u Podgorici, mora nazad u Skupštinu. A samo mjesec dana ranije poručili su da im na pamet ne pada da se vrate.

Najviše izdržljivosti u ovoj opozicionoj “sapunici” pokazali su Bečić i Abazović. Demokrate su odmah nakon izbora otišle i korak dalje i poručile da daju riječ ravnu zakonu-nema nazad u Skupštinu sve dok se ne ispune njihovi zahtjevi za fer i slobodne izbore (a tek su se završili “nefer i neregularni izbori na kojima su oni učestvovali”). Poručili su da imaju principe od kojih ne odustaju.

Ipak, mudro su dvije partije procijenile da nije dobro da sjede van Skupštine sada kad DPS politički dominira.

Skovali su plan, iznijeli ga i preuzeli inicijativu, onako kako to treba da uradi najjača opoziciona snaga u državi nakon što su sa te pozicije svrgli DF.

Bečić i Abazović preuzimaju inicijativu.

Plan je sljedeći: sveobuhvatna izborna reforma, izmjenu zakona koji reguliše rad Agencije za sprečavanje korupcije, izmjene zakona koji reguliše rad Javnog servisa i izmjene drugih medijskih zakona. Ovo je samo dio paketa koji se mora regulisati prije povratka.

<<<Han najavio susret sa Bečićem i Abazovićem<<<

Među zahtjevima su i potvrđivanje datuma parlamentarnih izbora i dogovora o datumu održavanja svih lokalnih izbora u jednom danu.

<<<Bečić i Abazović skovali plan: Traže izbornu reformu i lokalne izbore u jednom danu<<<

Da ponovimo, sve će to predstaviti i Briselu.

Akcija je pokrenuta. Mnogi bi rekli, legitimno, ali i dobar alibi za povratak, jer dva lidera ne žele da ponove greške kao DF.

Dok se bliži rasplet, u DPS-u Plan Demokrata i URA-e zovu samo alibi. Već viđena priča, kažu.

<<<Marković o povratku opozicije: Parlament je mjesto za dijalog<<<

<<<Nikolić: Plan Demokarta i GP URA alibi za povratak u Skupštinu<<<

Da sumiramo-ništa nije kako ste mislili. Kažu, predomisle se, precrtaju. No, ako je za opšte dobro, onda je ovo ipak napredak.

Dijalog je u Skupštini. Tu i treba da se čuje riječ svih. Narod ih je birao da baš tu zastupaju njihove interese.

Miraš Dušević

36 Komentara na "Kod Hana da se okupe, pa ubrzo u skupštinske klupe"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend