Politika

Koga udalje sa sjednice, uzimaju mu pola plate

Zakonodavni odbor Skupštine usvojio je prečišćeni tekst Poslovnika Skupštine Crne Gore koji predviđa žestoke novčane kazne za parlamentarce koji se budu nedolično ponašali u najvišem zakonodavnom domu – i to ne samo u plenarnoj sali, već i u holu i ostalim prostorijama parlamenta.

Prema poslovniku, poslanik kojem je izrečena opomena biće kažnjen odbijanjem 10 odsto od poslaničke plate, onaj kome su tokom iste sjednice izrečene dvije opomene – sa 20 odsto, poslanik kojem je oduzeta riječ biće kažnjen novčano u visini od 40 odsto plate, dok će najvišom novčanom kaznom – odbijanjem polovine plate – biti kažnjen parlamentarac kojem je izrečena mjera udaljavanja sa sjednice.

Ako je poslaniku izrečeno više mjera za povredu reda na sjednici Skupštine, novčane kazne se, piše u izmjenama Poslovnika, ne sabiraju već se primjenjuje samo najviša. Odluku o novčanoj kazni donosiće Administrativni odbor.

Da su ova pravila u Poslovniku, postojala u vrijeme žestokih verbalnih, a umalo i fizičkih obračuna u Skupštini, poslanici opozicije bi dakle ostali najmanje bez jedne plate, s obzirom na to da su na svakom zasijedanju na kojem su se pojavili napravili barem dva “faula”.

U poslovniku piše i da poslanik koji je novčano kažnjen zbog izrečenih mjera opomene ili oduzimanja riječi ima pravo na naknadu troškova prevoza i hotelski smještaj, a poslanik koji je novčano kažnjen zbog udaljavanja sa sjednice ima pravo na naknadu troškova prevoza u skladu sa aktom Administrativnog odbora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
gondor
Gost
gondor

odlicno, s obzirom da se svi tim poslom bave uglavnom zbog para, bar ce u skupstini biti mirno i civilizovano. a za neopravdane izostanke? sto setaju po gradu, jedu u skupim restoranima i rade druge poslove za vrijeme zasijedanja? jos i to regulisite, pa ce biti normalna skupstina.

Fcf
Gost
Fcf

A od cega ce df-ovci da zive onda?

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Iskreno rečeno ja sam usa u kanal ekonomije a ne politike ??

Rony
Gost
Rony

Prvo ih uvedite u skupstinu pa ih onda kaznjavajte.

Switzerland ?
Gost
Switzerland ?

Ima li što o fudbalu. Vlado ja kad malo bolje razmislim ti nikad gol nisi dao u životu ?pozdrav od catalonca ??

cinik
Gost
cinik

A ko ne dolazi, puna plata.

janko
Gost
janko

A ko ce Skrelju u druzinu kaznjavat.

Libe
Gost
Libe

Eto nama priliv u budzet.

dule
Gost
dule

a za one koje ne dolaze? pored skupstine imaju jos 5-6 poslova, ne mogu sve stici

Marija
Gost
Marija

Naravno, da treba da budu kaznjeni.

Durmitor
Gost
Durmitor

A imali kazne za naknadnu pamet,kao na primjer BS kada je glasala za naknade za majke sa troje i više djece,pa onda kada je prevarila korisnice i dosla u klupe poslaničke,glasala za ukidanje,kolika je tu kazna?

Send this to a friend