Politika S KOJIM DRŽAVAMA SU USPOSTAVLJENI DIPLOMATSKI ODNOSI

Koje države još nisu priznale Crnu Goru

Zastava Crne Gore

Od ukupno 194 zemlje svijeta, Crnu Gorujoš uvijek nisu priznale: Barbados, Belize, Butan, Ekvatorijalna Gvineja, Jemen, Kamerun, Madagaskar, Maršalska Ostrva, Nigerija, Papua Nova Gvineja, Somalija, Sveti Toma i Principi i Tonga.

Prva država koja je priznala nezavisnost Crne Gore bila je Island. Ta zemlja crnogorsku nezavisnostje priznala 8. juna. Među prvim zemljama koje su priznale Crnu Goru bile su Rusija, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Rumunija, Bugarska, Italija, Belgija, Alžir, Andora… Island je bila i prva zemlja ko ja je ratifikovala Sporazum o pristupanju Crne Gore NATO. Posljednja zemlja koja je priznala Crnu Goru su Bahami, koji su to tek učinili 2017. godine kada su uspostavljeni i diplomatski odnosi, piše Pobjeda.

Kada su u pitanju diplomatski odnosi, Crna Gora ih nema (osim sa zemljama koje je nijesu priznale), još ni sa Republikom Kiribati, koja je priznala Crnu Goru kao nezavisnu tek 2014. godine, ali sa njom nije uspostavila diplomatske odnose.

Hrvatsku, koja je nezavisnost proglasila prije 28 godina, nije priznalo 15 država svijeta. Tako Hrvatsku nijesu priznali Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Južni Sudan, Kiribati, Liberija, Maršalska Ostrva, Niger, Ruanda, Somalija, Centralnoafrička Republika, Svazi, Sveti Kristofor i Nevis, Tonga i Tuvalu.

Kada su u pitanju diplomatska predstavništva, Crna Gora ima otvorene ambasade u 30 zemalja svijeta, šest stalnih misija i četiri generalna konzulata u zemljama u inostranstvu.

U diplomatsko-konzularnim predstavništvima u inostranstvu zaposleno je 207 osoba, od čega 151 osoba radi u ambasadama širom svijeta. Prema objavljeniom podacima, Crna Gora ima ambasade u Albaniji, Argentini, Austriji, Kraljevini Belgiji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Grčkoj, Italiji, na Kosovu, u Kini, Mađarskoj, Sjevernoj Makedoniji. Ambasade naše zemlje postoje i u Njemačkoj, Poljskoj, Rumuniji, Moskvi, Sjedinjenim Američkim Državama, Srbiji, Sloveniji, Turskoj, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Hrvatskoj, Ukrajini, Švajcarskoj Konfederaciji, Španiji, Danskoj, Holandiji.

Takođe, Crna Gora ima ambasadu pri Svetoj Stolici i Suverenom malteškom viteškom redu, sa sjedištem u Rimu. Crna Gora ima šest stalnih misija pri međunarodnim organizacijama, između ostalih misija pri Evropskoj uniji, sa sjedištem u Briselu, stalna misija pri Organizaciji Ujedinjenih nacija, sa sjedištem u Njujorku, stalna misija pri Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju i specijalnim organizacijama UN, sa sjedištem u Beču, te pri NATO-u u Briselu.

Crna Gora ima predstavnika i u Stalnoj misiji pri Ujedinjenim nacijama (UN) i drugim međunarodnim organizacijama i Stalnoj misiji pri Savjetu Evrope (SE), sa sjedištem u Strazburu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

interesantno je primijetiti da skoro sve ove državice nijesu priznale i nezavisnost Kosova.

Hermes Tris...
Gost
Hermes Tris...

Jel’ im ko javio da treba?

Brcki
Gost
Brcki

Nisu nas priznale Afro drzave, a njini gradjani u plemena zive oni i ne znaju kako se njihova zove drzava

dug3,5milijardi
Gost
dug3,5milijardi

Bil Klinton, iako su mu dobro platili da dođe u Budvu i promoviše Crnu Goru, reče da je “baš lijepa ova Makedonija”, a Viorika Dančila, premijerka Rumunije, na prijemu u vili Gorica, reče kako je srećna što je u Prištini!

Kotor
Gost
Kotor

Da nije Crna Gora izglasala obnovu nezavisnosti 2006 srbija se nikad ne bi sjetila da je i ona nečesova nesretna državica.

Sigurica
Gost
Sigurica

Rusija, Srbija,… toliko o miješanju u unutrašnje stvari Crne Gore,… bez SAD.

Rozaje
Gost
Rozaje

E vala je i zemlje nisu priznale, nisam ni znao da postoje takve drzave

Tajnovidac
Gost
Tajnovidac

Ovi priznaju ili ne priznaju zavisno od toga ko više ponudi. Tako se Dačić fali kad nekoga podmite da opozove priznanje Kosova.

Vidoje
Gost
Vidoje

… isto kao što se Tači hvalio kad su ih podmićivali da priznaju Kosovo.

Raro
Gost
Raro

Najjači su oni što misle da su ove zemlje nebitne a Crna Gora bitna. Za ove zemlje je čuo svako a za Crnu Goru ako malo dalje mrdnete- niko. Uz to su ljepše i bogatie zemlje, egzotične, kao filmovima i na razglednicama, prepune turista, egzotičnog voća i životinja. A ovdje osim bližeg okruženja niko ne zna za kukavnu zemlju ovu.… Više »

Plunjaš
Gost
Plunjaš

Nije tebi lako. Ti bi najsrecniji bio da je i nema.

Jež
Gost
Jež

I jesi pao sa Marsa, i to pravo na glavu, kad takve laži pričaš.

Vidoje
Gost
Vidoje

Pa u smislu priznavanja neke države jesu nebitne, male su, ni po čemu poznate uglavnom. A lijepe… Svaka država i svaki narod je lijep i vrijedan na svoj način.

Animus
Gost
Animus

Sveti Toma? Mozda u Sumadiji.

Zvizdan
Gost
Zvizdan

Oni pojma nemaju dje se mi nalazimo,a ni mi dje se nalaze oni

Briđe
Gost
Briđe

Jedino u ove zemlje je i mogla srbija da utice da ne priznaju Crnu Goru i Kosovo do kojega je srbija!

Vidoje
Gost
Vidoje

Osjećaš li se onako pametno sad?

Tomos
Gost
Tomos

Rusiha je priznala Crnu Goru, druga kolko se sjećamam a trebao bi i novinar…

Marko
Gost
Marko

A “lijepe”i napredne drzave,sa ovim drzavama “SURUJE”pevaljka Ivica Dacic i ubjedjuje ih da ne priznaju Kosovo,pa na “usput”progovori i koju rijec o Crnoj Gori. ,posto non-stop Dacic “kukumace” u UN i kleci na koljena,smet Srbijanski.

Roma
Gost
Roma

Srbiju prinaju svi papane jedan, hahahahhaa. Taman je Crna Gora svijetu poznata kao Kiribati ili Belize, čak su oni mnogo poznatiji kao turističke i romantične zemlje na rajskim ostrvima, nego Mojtenegro.

milan
Gost
milan

Pa ako nisu priznale kako to da sam ja (pomorac ) mogao uci u Papua Novu Gvineju , Belize, a takodje posjedujem pomorsku knjizicu izdatu na Marshall Island ????

Konik
Gost
Konik

Najviše brinem što nas nijesu priznali Sveti Toma i Principi, a oni su povukli priznanje Kosova. Pod hitno da reaguje Vlada!

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Sve poznata egzotična imena što su povukla priznanje Kosova 😂

Realno
Gost
Realno

Ništa veliko. Uglavnom su to mini zemlje, koje očekuju da im se plati što su priznale neku novu državu. Uz to su, često, i same nepriznate od većeg broja zemalja.

Napomena
Gost
Napomena

Septembar 2012 došao sam u Toronto,poslovno.Migraciona sluzba na aerodromu, koja je najjače organizovana u Kanadi, nije pronašla Crnu Goru u njihovom serveru vec mi stavlja Serbia and Montenegro u radnu dozvolu. 2012 god

Bleferi
Gost
Bleferi

Mora da na tom serveru radi neki potomak velikosrpski…

Animus
Gost
Animus

To je greska Kanadjana, jer nisu azurirali sistem. Najlakse je pljuvat svoju zemlju.

Vidoje
Gost
Vidoje

Nije pljuvanje svoje zemlje, ispričati svoje lično neprijatno iskustvo. Pljuvanje svoje zemlje je dovesti svoje građane i većinom glasače u takvu situaciju!

Send this to a friend