Politika

Konatar: Zbog “Primorke” da odgovaraju Đukanović i Lukšić

Bivši premijeri Milo Đukanović i Igor Lukšić moraju da odgovaraju za pale garancije u aferi „Primorka“, ocijenio je potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar. Zbog sumnje u malverzacije u tom slučaju, juče je uhapšeno dvanaest osoba uključujući neke državne funkcionere.

„Svi u Crnoj Gori znamo ko je jedini mogao da odobri garancije Vlade od 190 miliona eura, privatnim firmama bez pokrića, koje su na kraju platili građani. Znaju dobro u Tužilaštvu ko su u tom periodu bili premijeri, i oni bez čijeg potpisa nije moglo biti isplaćeno 190 miliona eura na štetu države Crne Gore. Dakle, Đukanović i Lukšić moraju odgovarati, kao bivši premijeri koji su krivi za pale garancije, i tužilaštvo mora ići do kraja u ovom slučaju, navodi Miloš Konatar, potpredsjednik Građanskog pokreta URA.

On je ocijenio da je dobra vijest to što je Specijalno tužilaštvo konačno pokrenulo slučaj „Primorka Bar“ u kojem je država oštećena za četiri miliona eura koje su platili građani Crne Gore.

„Kako je jasno da je Vlada u ovom slučaju bez pokrića garantovala za krađu novca svih nas poreskih obveznika očekujemo da Specijalno tužilaštvo ide do kraja, do predsjednika Vlade iz tog perioda koji su dali zeleno svijetlo i bez čijeg odobrenja se ova pljačka građana ne bi mogla izvesti“, naglašava Konatar.

Konatar dodaje i da je ovo prilika  za specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića da pokaže da nije privatni tužilac i da demantuje dosadašnju praksu, da, kako kaže, u Crnoj Gori mogu odgovarati svi osim Đukanovića i njemu najlojalnijih ljudi.

„Ne smije se zaboraviti da osim četiri miliona garancija iz slučaja Primorka Bar ima još preko 180 miliona eura palih garancija za vrijeme mandata gorepomenutih premijera koje su platili građani“, dodaje Konatar.

„Svako onaj ko je zlopotrijebio makar jedan euro novca građana i oštetio državu mora odgovarati, ali moraju odgovarati svi  nalogodavci i kreatori, i oni koji su nesavjesnim radom to dopustili, a ne samo izvođači radova. U Crnoj Gori ne smije biti nedodirljivih, a zakon mora važiti jednako za sve“, zaključuje potpredsjednik pokreta URA.

Vlada Crne Gore je 1. jula 2010. izdala garancije na četiri miliona eura za kredit od 14,4 miliona eura za preduzeće “Melagonija Primorka”, koji je podignut u NLB banci. Za kredit je, osim Vladinih garancija, založena i kompletna imovina preduzeća čijim radnicima je bio i namijenjen. Međutim, sredstva kredita usmjerena su kao pokriće i obaveze za potrebe frimi koje pripadaju Nebojši Boškoviću, “Krisma motors”, u iznosu od 2,77 miliona eura, zatim “Krismi trejd” je preusmjereno 6,55 miliona, a “Primorki” 5,07 miliona eura, dok radnici nijesu isplaćeni i ako je kredit bio namjenski, odnosno za servisiranje zaostalih zarada radnika, povezivanja radnog staža, izrade socijalnog programa, obaveze prema dobavljačima.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nele
Gost
Nele

”u Crnoj Gori mogu odgovarati svi osim Đukanovića i njemu najlojalnijih ljudi.” Bojim se da ce ostati tako zadugo!

Nebojša
Gost
Nebojša

Neće biti tako. Prije da je to druga kombinacija….. bacanje buva, a? Mislim da ni Milo nije mogao pofatat dugo vremena.

Enver
Gost
Enver

Milo u Spuzu,CG na slobodi…

Send this to a friend