Politika

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike: Situacija u Crnoj Gori jezivo slična 90-im

Napad u Pljevljima

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike pomno prati dešavanja nakon parlamentarnih izbora u Crnoj Gori. Proteklih dana, KBSA je uputio pisma američkim i kanadskim zvaničnicima u Stejt Departmentu, Ministarstvu vanjskih poslova Kanade, kao i ambasadama Amerike i Kanade u Crnoj Gori/Srbiji povodom otvorenih napada na bošnjačko stanovništvo i prijetnji novim genocidom.

U pismima se, između ostalog navodi, da su nakon nedavnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori početno uzbuđenje i proslave u vezi s izbornom pobjedom prosrpskih opozicionih stranaka doveli do haosa i otvorenih neprijateljstava usmjerenih prema bošnjačkom narodu, kao i pripadnicima drugih manjina.

“Tokom protekle sedmice, brojni slučajevi fizičke brutalnosti, otvorenih provokacija, oštećenja lične imovine i otvorenih prijetnji ljudskim životima su upereni prema bošnjačkim građanima, što je među njima povećalo osjećaj nesigurnosti. Bošnjački državljani sa prebivalištem u Crnoj Gori su posebno ranjivi i s pravom uplašeni. Trenutna situacija u Crnoj Gori je jezivo i zapanjujuće slična situaciji ranih 1990-ih koja je dovela do događaja koji su kulminirali konačnim zločinom protiv čovječnosti kada su snage bosanskih Srba počinile genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, u Bosni i Hercegovini”, naveli su.

Zbog toga je, dodali su, od izuzetne važnosti ozbiljno shvatiti prijetnje upućene lokalnom bošnjačkom stanovništvu u  Pljevljima i drugdje, posebno prijetnje kojima se daje obećanje da će “Pljevlja biti Srebrenica” ako lokalni Bošnjaci ne napuste svoje domove i vijekovna ognjišta.

“Iste te prijetnje unaprijed su smišljene, strateški planirane i sistemski sprovedene kako u Pljevljima i drugdje u Crnoj Gori, tako i širom Bosne i Hercegovine početkom 1990-ih, koje su danas prepoznate i identifikovane kao početni koraci u činjenju ratnih zločina i genocida. Iako trenutno živimo u SAD-u i Kanadi čiji smo državljani, mnogi od nas imamo blisku rodbinu širom regije. Zbog toga apelujemo na američku i kanadsku vladu da pažljivo prate razvoj događaja u Crnoj Gori te izvrše pritisak na trenutnu i buduću vladu u Crnoj Gori da osiguraju mir, sigurnost i bezbjednost bošnjačke zajednice i svih manjinskih grupa, kao i da privedu pravdi one koji šire strah, zastrašivanje i izazivaju nasilje”, poručili su Bošnjaci.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Realista
Gost
Realista

Da li ko zna ko je bio na vlasti 90-tih godina? Pitam za druga
🙂

Kit
Gost
Kit

Klerofašizam. Evo je stigao opet.

Haris
Gost
Haris

Svakome je jasno da je ovo podmetacina

Mrgud
Gost
Mrgud

Za rad svojih licnih interesa vodje bosnjaka zele da uvuku svoj narod u nesto sto nikome ne treba . . .bosnjaci su nasa braca po krvi .i niko nece njih da dira . .mir braco na balkanu
.ne .ne slusajte vodje ..ima prostora za sve na balkanu .

Lovcenska
Gost
Lovcenska

I sve to oni u kanadi znaju ! Oni pojma nemaju ni u kanadi kako je ! Jedina slicnost sa devedesetim je sto je milo i sad na v

Stari liberal
Gost
Stari liberal

A u 90-im na vlasti bio Milo sa kojim su kasnije otisli u koaliciju.

Sara
Gost
Sara

G-Din Djukanovic je sacuvao–90godina mir..lukavom politikom..bolje da sutis..sad je opasno..ako se ne budemo branili..crnogorci su na udaru..pucaju im u ledja ,ako nosi crnogorsku zastavu..ova grupacija koja je dosla na vlast je opasna..neonacisticka i primitivna..

Ko ce nas sad sacuvati..jeino ako bosnjaaci-albanci i crnogorci budu slozni..da se odbranimo srpskom fasizmu!

Dpero
Gost
Dpero

Ajde četnik ne s… idi u srbiju i tamo arlauci

Snjeg
Gost
Snjeg

Birali su od dva zla manje zlo.

Send this to a friend