Politika

Konjević: Tehnička vlada ili bojkot izbora

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije SDP i poslanik Raško Konjević kazao je u intervjuu za Dan da će, ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, doći do bojkota izbora.

Podsjeća da je SDP sa svog IX Kongresa uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima da otpočnu dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebu njegove reforme.

“Naš stav je da nakon afere „Koverta” i presude Ustavnog suda o neustavnom ograničavanju elektronskih komunikacija na dan izbora opozicija mora imati političko pravnu garanciju za primjenu novog izbornog zakonodavstva. U Crnoj Gori najčešće nije problem šta piše u zakonima, nego je problem u načinu njegove primjene. Cilj tehničke vlade je da se dođe do pravno političkih garancija za sprovođenje dogovorenog. Za nas je suštinski bitno da se krene u rješavanje političke krize, koja je prepoznata i u izvještaju EK. A kako riješiti probleme koje imamo nego dijalogom i konzenzusom. Mogućnost da imamo izbore na kojima opozicija ne učestvuje zbog lošeg zakonodavstva i ambijenta negativno bi uticala na evropski put Crne Gore”, smatra Konjević.

Tehnička vlada je, ocjenjuje, za sve opozicione partije označena kao model političko pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati.

“Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera „Koverat” jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje. Vjerujem da će svi akteri političke scene biti dovoljno zreli da oko osnovnog pitanja demokratije fer uslova za održavanje izbora nađemo model koji će biti prihvatljiv i vlasti i opoziciji. U protivnom, imaćemo bojkot izbora od strane svih opozicionih partija”, ubijeđen je zamjenik lidera SDP.

Na pitanje da li vjeruje da će se izborno zakonodavstvo izmijeniti do narednih izbora, opozicija vratiti u Odbor za dalju izmjenu izbornog zakonodavstva i posao završiti do kraja, on odgovara da će to biti test za DPS – da li postoji politička volja da se promijene ocjene o potrebi ukupne reforme izbornog zakonodavstva iz poslednjeg izvještaja EK.

“Ali i test za dio opozicije koje je i ambasador Orav kritikovao zbog odsustva stvarne volje za dijalogom. Izbori se ne mogu održati bez reforme zakonodavstva i stvaranja boljeg političkog ambijenta, kao i garancija da će to zakonodavstvo biti dosledno sprovođeno. Nažalost, nepovjerenje je na najvećem nivou nakon afere „Koverta” kao i odluke Ustavnog suda da je neustavno ukinuta elektronska komunikacija na izborni dan. SDP jeste za razgovore u parlamentu, ali naš stav je da bez garancija o sprovođenju zakona kroz model tehničke vlade ne može doći do dogovora”, naglasio je Konjević.

Kako je rekao, bez pune primjene novog zakonodavstva i jasnih političko pravnih garancija kroz model tehničke vlade iluzorno je očekivati promjenu u ponašanju i primjeni zakona u pojedinim institucijama.

“Sa sadašnjim načinom njihovog funkcionisanja nema govora o slobodnim i fer izborima, a dokaz za to je i postupanje u nizu slučajeva koji su podrivali crnogorsku demokratiju, poput onog koje je ASK vodila protiv nezavisnih predstavnika građana u Savjetu RTCG i AEM-u. Tako da će od zakonskih rješenja, ali i dogovora oko profesionalnih kadrova u tim institucijama zavisiti i omogućavanje poštenih uslova za izbore”, zaključio je Konjević.

78

avatar
1000
67
11
0
 
64
FileopgGandalf siviMojsijeCETINJEvaži
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

u ovoj partiji svi nešto zbore i povisuju ton, osim novoizabrane predśednice koja ga još nije još progovarala, troši ove svoje pomoćnike da im se narod ismije…

Gandalf sivi
Gost
Gandalf sivi

Najbolji poslanik u Skupštinu Crne Gore….

Mojsije
Gost
Mojsije

Insisistiranje na tehnickoj vladi je bez osnova.Ranija iskustva to potvrdjuju.Bitno je dogovoriti uslove za fer izbore

CETINJE
Gost
CETINJE

BOJKOT I SAMO BOJKOT

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Žao mi je Konjevića skim je drugovao a osobito Pr. Radulovića sa onom trojkom što su ga destregali.

Svjesni su
Gost
Svjesni su

Ne prelaze cenzus.

Fileopg
Gost
Fileopg

poštovani gospodine konjeviću: 1. Da li još tvrdite da je pokušaj terorizma 2016.god. bio takozvani državni udar, a poslije donešenih presuda. 2. Nije tačno da su u nekom kratkom vremenu protivustavno bili zaustavljene neke društvene mreže već po zakonu, a kasnije je utvrđeno da taj zakon koji ste vi usvojili bio protivustavan. 3. Ako se pokaže da dvojica lidera DF… Više »

važi
Gost
važi

Najbolje bi bilo da tebe Konjević odgovara na tvoja Kovertaška pitanja o KOVERTAŠKOM DRŽAVNOM UDARU.

Fileopg
Gost
Fileopg

sve partije na vapaj SDPa o tkzv tehničkoj vladi i najširoj koaliciji su odgovorili obrtanjem glave u stranu i zatvaranjem nosa….

nemamime
Gost
nemamime

svaka čast SDP-u. Vise nikad opozicija ne smije da pristane na KOVERTAŠKE izbore.

Kinez
Gost
Kinez

Neka se opozicija pozabavi svojom politikom, jer ocigledno nije na zavidnom nivou cim nema vecu podrsku od strane gradjana

Enesa
Gost
Enesa

Zasluzeno je Dps u vrhu svih ovih godina! Ozbiljna partija koja se zalaze za dobro gradjana,  stabilnost i napredak ove drzave i zasluzuje nasu podrsku

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Marelica
Gost
Marelica

Da je opozicija ista korisno uradila za nas gradjane sigurno bi imali vecu podrsku, ali glupo je da ocekuju podrsku gradjana, a dvije godine nijesu krocili u parlamentu i time su iznevjerili povjerenje svih koji su ih birali.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

E sto radi opozicija, znaju da nemaju sanse na izborima, pa vec unaprijed plasiraju ove price.

Obaveštajac
Gost
Obaveštajac

Konjevicu mislim da Vam je jasno ko dan da Sdp sa 4 poslanika koji je u maksimalnom padu jedini izlaz može tražiti u opoziciji a to je u formirnju gradjanskog bloka sa Demokratama, Demosom , Ura i Sdp sve drugo u bilo kakvom obliku samostalnom nastupu čak i u samostalnom nastupu najačeg opozicionog subjekta demokrata bilo bi osudjeno na neuspjeh… Više »

Send this to a friend