Politika

Konjević: Tehnička vlada ili bojkot izbora

Zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije SDP i poslanik Raško Konjević kazao je u intervjuu za Dan da će, ukoliko ne dođe do formiranja tehničke vlade, odnosno ako se ne nađe model koji je prihvatljiv za poziciju i opoziciju, doći do bojkota izbora.

Podsjeća da je SDP sa svog IX Kongresa uputio javni poziv svim parlamentarnim političkim subjektima da otpočnu dijalog oko reforme izbornog zakonodavstva, jer je i u poslednjem izvještaju Evropske komisije jasno iskazan stav o prisutnom nepovjerenju u izborni proces i potrebu njegove reforme.

“Naš stav je da nakon afere „Koverta” i presude Ustavnog suda o neustavnom ograničavanju elektronskih komunikacija na dan izbora opozicija mora imati političko pravnu garanciju za primjenu novog izbornog zakonodavstva. U Crnoj Gori najčešće nije problem šta piše u zakonima, nego je problem u načinu njegove primjene. Cilj tehničke vlade je da se dođe do pravno političkih garancija za sprovođenje dogovorenog. Za nas je suštinski bitno da se krene u rješavanje političke krize, koja je prepoznata i u izvještaju EK. A kako riješiti probleme koje imamo nego dijalogom i konzenzusom. Mogućnost da imamo izbore na kojima opozicija ne učestvuje zbog lošeg zakonodavstva i ambijenta negativno bi uticala na evropski put Crne Gore”, smatra Konjević.

Tehnička vlada je, ocjenjuje, za sve opozicione partije označena kao model političko pravne garancije da će se novo izborno zakonodavstvo adekvatno primjenjivati.

“Ako neko ima bolji model, neka ga saopšti. Afera „Koverat” jasno je pokazala sve anomalije funkcionisanja političkog sistema tokom kampanje. Vjerujem da će svi akteri političke scene biti dovoljno zreli da oko osnovnog pitanja demokratije fer uslova za održavanje izbora nađemo model koji će biti prihvatljiv i vlasti i opoziciji. U protivnom, imaćemo bojkot izbora od strane svih opozicionih partija”, ubijeđen je zamjenik lidera SDP.

Na pitanje da li vjeruje da će se izborno zakonodavstvo izmijeniti do narednih izbora, opozicija vratiti u Odbor za dalju izmjenu izbornog zakonodavstva i posao završiti do kraja, on odgovara da će to biti test za DPS – da li postoji politička volja da se promijene ocjene o potrebi ukupne reforme izbornog zakonodavstva iz poslednjeg izvještaja EK.

“Ali i test za dio opozicije koje je i ambasador Orav kritikovao zbog odsustva stvarne volje za dijalogom. Izbori se ne mogu održati bez reforme zakonodavstva i stvaranja boljeg političkog ambijenta, kao i garancija da će to zakonodavstvo biti dosledno sprovođeno. Nažalost, nepovjerenje je na najvećem nivou nakon afere „Koverta” kao i odluke Ustavnog suda da je neustavno ukinuta elektronska komunikacija na izborni dan. SDP jeste za razgovore u parlamentu, ali naš stav je da bez garancija o sprovođenju zakona kroz model tehničke vlade ne može doći do dogovora”, naglasio je Konjević.

Kako je rekao, bez pune primjene novog zakonodavstva i jasnih političko pravnih garancija kroz model tehničke vlade iluzorno je očekivati promjenu u ponašanju i primjeni zakona u pojedinim institucijama.

“Sa sadašnjim načinom njihovog funkcionisanja nema govora o slobodnim i fer izborima, a dokaz za to je i postupanje u nizu slučajeva koji su podrivali crnogorsku demokratiju, poput onog koje je ASK vodila protiv nezavisnih predstavnika građana u Savjetu RTCG i AEM-u. Tako da će od zakonskih rješenja, ali i dogovora oko profesionalnih kadrova u tim institucijama zavisiti i omogućavanje poštenih uslova za izbore”, zaključio je Konjević.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Fileopg
Gost
Fileopg

u ovoj partiji svi nešto zbore i povisuju ton, osim novoizabrane predśednice koja ga još nije još progovarala, troši ove svoje pomoćnike da im se narod ismije…

Gandalf sivi
Gost
Gandalf sivi

Najbolji poslanik u Skupštinu Crne Gore….

Mojsije
Gost
Mojsije

Insisistiranje na tehnickoj vladi je bez osnova.Ranija iskustva to potvrdjuju.Bitno je dogovoriti uslove za fer izbore

CETINJE
Gost
CETINJE

BOJKOT I SAMO BOJKOT

jovan šiptar
Gost
jovan šiptar

Žao mi je Konjevića skim je drugovao a osobito Pr. Radulovića sa onom trojkom što su ga destregali.

Svjesni su
Gost
Svjesni su

Ne prelaze cenzus.

Fileopg
Gost
Fileopg

poštovani gospodine konjeviću: 1. Da li još tvrdite da je pokušaj terorizma 2016.god. bio takozvani državni udar, a poslije donešenih presuda. 2. Nije tačno da su u nekom kratkom vremenu protivustavno bili zaustavljene neke društvene mreže već po zakonu, a kasnije je utvrđeno da taj zakon koji ste vi usvojili bio protivustavan. 3. Ako se pokaže da dvojica lidera DF… Više »

važi
Gost
važi

Najbolje bi bilo da tebe Konjević odgovara na tvoja Kovertaška pitanja o KOVERTAŠKOM DRŽAVNOM UDARU.

Fileopg
Gost
Fileopg

sve partije na vapaj SDPa o tkzv tehničkoj vladi i najširoj koaliciji su odgovorili obrtanjem glave u stranu i zatvaranjem nosa….

nemamime
Gost
nemamime

svaka čast SDP-u. Vise nikad opozicija ne smije da pristane na KOVERTAŠKE izbore.

Kinez
Gost
Kinez

Neka se opozicija pozabavi svojom politikom, jer ocigledno nije na zavidnom nivou cim nema vecu podrsku od strane gradjana

Enesa
Gost
Enesa

Zasluzeno je Dps u vrhu svih ovih godina! Ozbiljna partija koja se zalaze za dobro gradjana,  stabilnost i napredak ove drzave i zasluzuje nasu podrsku

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Svi izbori do sada su bili regularni, a problem opozicije je taj sto pricom o neregularnosti izbora pokusavaju da zamaskiraju nedovoljnu podrsku gradjana.

Marelica
Gost
Marelica

Da je opozicija ista korisno uradila za nas gradjane sigurno bi imali vecu podrsku, ali glupo je da ocekuju podrsku gradjana, a dvije godine nijesu krocili u parlamentu i time su iznevjerili povjerenje svih koji su ih birali.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

E sto radi opozicija, znaju da nemaju sanse na izborima, pa vec unaprijed plasiraju ove price.

Obaveštajac
Gost
Obaveštajac

Konjevicu mislim da Vam je jasno ko dan da Sdp sa 4 poslanika koji je u maksimalnom padu jedini izlaz može tražiti u opoziciji a to je u formirnju gradjanskog bloka sa Demokratama, Demosom , Ura i Sdp sve drugo u bilo kakvom obliku samostalnom nastupu čak i u samostalnom nastupu najačeg opozicionog subjekta demokrata bilo bi osudjeno na neuspjeh… Više »

Objektivno
Gost
Objektivno

DPS je još jednom počistio opoziciju , koja nije čak udjela ni proteste da Iskoristi. Sada plaču za tehničkom vladom,koja sa aspekta boljih izbornih uslova ne bi značila ništa , nego vjerovatno samo mogućnost da uđu u papire i iskopaju neku aferu. Najviše što će im DPS ponuditi je zajednički rad u skupštinskoj grupi za zakonodavstvo , a to će… Više »

Svjefol
Gost
Svjefol

Ovi bi greote stalno da su u vlasti. Nisu vazni izbori, vazna je njihova dobra volja i velika zelja

QUestion
Gost
QUestion

Ovo je ponuda za DPS- uzmite nas,bolji smo vam nego SD. Evo sada se vidi zašto je SDP rušila proteste. Ali, koliko vidim DPS ne razmišlja da prihvati odbjeglu mladu.

raz
Gost
raz

oce rale opet u finansije, oce pa oce…
da “kontrolise” zaposljavanje i varijabile
hahahahahahaha

Starac focco
Gost
Starac focco

Taman fino, bojkot i DPS vjeccno da vladaju jer brzo necce biti prossirenja EU.Nadam se da cce Milo odrzzati obeccanje da necce biti tehniccke vlade.Joss samo da skupsstina donese odluku da se ovim sstetoccinama koji bojkotuju skupsstinu mjeseccno odbija od pljate 60-70 posto pa ccemo vidjeti koliko cce joss bojkotovati radne obaveze.

Nenad
Gost
Nenad

Dajte malo snimak rocena i jeremica..eee glupi narode

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Nije narod glup nego idu tamo dje mogu vise da zakuce a ovamo prosipaju moral,ideale.

ND
Gost
ND

Kako ste krenuli ni kombi stranka nećete biti.

Haris
Gost
Haris

Kakvi opozicioni paraziti, bi na vlast bez izbora aaahahahahahahaha izbori su za godinu dana pa viđite neki program za bolju budućnost ponudite građanima i batalite šuplju priču. 20 godina sav predizborni materijal vam je “Milo lopov”, kad nemate ništa pametnije da ponudite nije ni čudo što ste vječiti gubitnici.

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Ugrađujemo pejs mejker ja i milodarka.

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Može li umisljanje kod psihičkih bolesti da se izlijeci.

Ko je to
Gost
Ko je to

In4snet poslusajte gospodine ako ne znate ili nijeste culi ..Kome vjerovati sem VANZEMALJCU nekom ako ga idje Iima

Dejo japanac
Gost
Dejo japanac

Jelena drugarice je li se udala ranka?

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ili tehnicka ili bojkot.ako bude bojkot nema ulaska u eu.tako da evropsku sudbinu koci opozicija koliko god se vi sprdali sa njima.za gradjane je bolje tehnicka vlada i fer izbori ali dps ne da fotelje.

Haris
Gost
Haris

Naprotiv, to potvrđuje samo demokratsku snagu suverene države Crna Gora, izbori su na dobrovoljnoj osnovi, ko hoće može, ko neće ne mora. A ovima bi bolje bilo da se okane šuplje priče i ponude neki bolji program, ako imaju, za dobro građana i suverene države Crna Gora, ako misle da ih građani glasaju.

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Ne moze se protiv koverata.dzaba im ne znam kakav program kad ovi kupuju pobjede.

Banana
Gost
Banana

Ma nema toga.

Banja
Gost
Banja

Može i Jeremič. ..

Votka88
Gost
Votka88

Crni Sdp kome su oni jos bitni

kamiondzija78
Gost
kamiondzija78

Pričajte vi sta ocete, ima da molite da budete u koaliciji sa dps – om jer ste inace propali

Igor88
Gost
Igor88

Sdp je odavno propao, lagano izumiru sa političke scene.

4 C
Gost
4 C

Nikad vise necete imati 40 % ucesca vlasti sa 3-4 % podrske u glasackom tijelu, slepajuci se u koalicije sa velikim i glumeci nekakvu proevropsku i procrnogorsku ikebanu. A niste ni jedno ni drugo jer ste saveznik DF-a i ostalih antidrzavnih i antievropskih i proruskih stranaka i koalicija. Zato hocete tehnicku Vladu da jos bar jednom na kratko nezasluzeno i… Više »

InesBD
Gost
InesBD

Vi ste svjesni da vas niko nece glasati zato i nećete na izbore.

Prepelica
Gost
Prepelica

Velike štete ako vi ne izađete na izbore

Anti DPS
Gost
Anti DPS

Preudajte draginju pa probajte onda

Kaktus
Gost
Kaktus

A sta o tome misli vas casni predsjednik ? Draginja STANKOVIC

KOCOBO
Gost
KOCOBO

A dzaba vama sve ,necete cenzus nikad vose prec

Leart
Gost
Leart

Jeste li vi sigurni da je to vlada zaustavila vajber ? Jer eo meni vajber ne radi zadnjih 10 dana kako treba a nijesu izbori

Komita
Gost
Komita

Ma sigurno,nije do vas i losih kandidata no vas dps sabotira

Bar_pamti
Gost
Bar_pamti

E bruke ove ,na sta spade nekadasnji mocni sdp

Liberal
Gost
Liberal

A jedino tako ove kombi partije kao sdp i mogu uci u vladu

Stefo12
Gost
Stefo12

Samo bi se tehnickih vlada igrali

Qwerty
Gost
Qwerty

Bi li opet u Vladu bi ? Svidjelo ti se?

DonjiKokoti
Gost
DonjiKokoti

Koje li ste ministarstvo vi iz SPD pikirali pa sad ovoliko o tehnickoj vladi pricate?

Joo
Gost
Joo

Aj bojkotujte…..to bi vam bio super izgovor…..jer inace necete ni primiliti najminimalnijoj liniji opstanka……ucenjujete a nemate cim……sami ste krivi sto polako ali sigurno postajete statisticka greska…….

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Svi sto su pricali da nikad ne bi sa DPS-om u vlast sad isti ti trce!

zacanka
Gost
zacanka

U prevodu ne zanima njih nikakvo izborno zakonodavstvo nego samo da im je da se dokopaju koje funkcije.

ines23
Gost
ines23

Pa dje ste vi da radite da unaprijedite izborno zakonodavstvo DPS na sva zvona prica da dodjete da zajedno radite a vi samo o tome da dodjete na vlast.

Vitinka
Gost
Vitinka

Kad ima nema vise vlasti zahvaljujuci Dps-u sad im i tehnicka vlada odgovara ocito.

oliver14
Gost
oliver14

Kako bi sad rado SDP se vratio DPS-u da im moze biti pa to je svima jasno.

Vukan Đ.
Gost
Vukan Đ.

Nebi bas svi.

Kosta
Gost
Kosta

Ista ova opozicija trci u Srbiju na poziv Vucica da se slome a kad treba da dodju u nas parlament da rade tu ih nidje nema, ali zato sad svi pricaju o tehnickoj vladi jer svi zele da budu dio vlasti.

Joo
Gost
Joo

Na izborima ce biti statisticka greska…..zato i pokusavaju te fore sa tehnickom vladom…..posto opoziciji nije prosao drzavni udar……a narod ih nece….pa makar nesto na kvarnjaka…..kasno…..

goran1978
Gost
goran1978

Oni traze tehnicku vladu a nijesu nista privrijedili za rad ove vlade?! Ovo je fascinantno!

???
Gost
???

Tehnicka vlada, skrining institucija na svim nivoima je bio 2016. Pa ste izgubili, a neki svjesni poraza planirali nasilno uzimanje vlasti

cetinje
Gost
cetinje

Evo opet “jadni” Rasko,Bosanski izbjeglica i “vajni”Crnogorac,a ostat ces sto si UVIJEK bio, NIKO i NISTA.

Vukasin
Gost
Vukasin

Lijep ti je komentar, vrlo kulturan crnogorac si ocito od 97.e

Kole
Gost
Kole

Neka “tehničari”.

Sanjalica
Gost
Sanjalica

Lazu te duso lazu
Lazu da SAM s drugim🎵🎵🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🎶🤣🤣🤣🤣😅

Svjefol
Gost
Svjefol

Ovi su izgubljeni u vremenu i prostoru

Tragikomedija🎭
Gost
Tragikomedija🎭

Bojkot=neulazak u eu.dps mora prihvatiti tehnicku vladu a to znaci i njihov pad i spuz.izgleda da cemo mi ostati autokratija.

Joo
Gost
Joo

Koje god lekice uzimaj….pojacaj dozu……

Joxim
Gost
Joxim

SDP nikad nije bila opozicija. Kotor je sve pokazao.

O Tempora
Gost
O Tempora

Meni se čini da neki su izgubljeni u vremenu i prostoru. Par činjenica: Protiv izbornog zakona, tu kod nas, su ljudi koji su ga usvojili. Bojkot nije prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Referendum u Makedoniji je bojkotovan od strane opozicije. Izlaznost je bio 36,9%. Svijet je prihvatio rezultate. U nedavnim lokalnim izborima u Albaniji opozicija je odlučila na bojkot. Izlaznost 21.5%.… Više »

Beti. B
Gost
Beti. B

Je li svijet prihvatio i ovo u AL 21.6 ili je u to ok.

Brat p
Gost
Brat p

Meni se čini da neki su izgubljeni u vremenu i prostoru. Par činjenica: Protiv izbornog zakona, tu kod nas, su ljudi koji su ga usvojili. Bojkot nije prihvatljiv za međunarodnu zajednicu. Referendum u Makedoniji je bojkotovan od strane opozicije. Izlaznost je bio 36,9%. Svijet je prihvatio rezultate. U nedavnim lokalnim izborima u Albaniji opozicija je odlučila na bojkot. Izlaznost 21.5%.… Više »

Slavko
Gost
Slavko

Tehnicka vlada je NAJNEUSPJELIJI eksperiment u novijoj istoriji Crne Gore. Nikako tehhnicka vlada! Jedino poslije tehnicke vlade 2016. opozicija nije priznala izbore. Tehnicka vlada je put u ponovno nepriznavanje izbora. Nikako!

Nindža Pipun
Gost
Nindža Pipun

A ko tebe šta pita??? Koga vi više možete uslovljavati? Taman bojkotujte izbore da vas više ne gledamo i ne slušamo jer ste nebitni…

Velimir136@gmai
Gost
Velimir136@gmai

Kakav lik!?
Kakav stav!?
Kakav karakter!?
A,bježi,nesrećo jedna,nadam se da će Draginja ubrzo da te izbači iz stranke!

Mne
Gost
Mne

Bojkot izbora da bi doslo do nekih promjena treba da bude od strane gradjana, sve vas zajedno da posalje u penziju! Dosta vas je vise i jednih i drugih!

Mne
Gost
Mne

Sreca pa pozicija i opozicija ne radi isto!

z d
Gost
z d

Primali ste vi u SDP-u koverte u mnogo ve’oj količini nego druge partije pa vam tada nijesu smetale. Sad kad ste postali minorna partija fale vam pa bi da formirate Vladu bez ibora. Malo sjutra. Prvo izbori pa ako pređete cenzus, u šta sumnjam onda pregovarajte o Vladi!!!

Send this to a friend