Politika

Konjević: Ugrožen građanski i evropski karakter Crne Gore, Abazović ima ključnu ulogu u razgradnji vitalnih državnih institucija

Raško Konjević
Raško Konjević

Građanski i evropski karakter Crne Gore je veoma ugrožen, istakao je bivši ministar odbrane i lider Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević u intervjuu za kosovski Reporteri.net. Prema mišljenju Konjevića, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović ima ključnu ulogu u “razgradnji vitalnih državnih institucija, zaustavljanju evropskog puta i kolonijalnom odnosu prema Srbiji”.

Nedavna situacija u vezi sa Zakonom o predsjedniku koji nastoji da od predsjednika preuzme neke ustavne nadležnosti izazvala je veliki protest u Podgorici. To je čak opisano kao „ustavni udar“. Čini se da je proruski i prosrpski Demokratski front podigao ulog u preuzimanju vlasti. Koliko je teška politička situacija u Crnoj Gori?

Konjević: Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj i institucionalnoj krizi, dominantno kreiranoj od strane vlasti koja je dobila veoma tanku većinu (41-40 MP) prije nešto više od dvije godine. Jasna je politička namjera DF da kršenjem Ustava, usvajajući antiustavni zakon, produbi insitucionalnu i političku krizu, udalji Crnu Goru od evropskog puta. Ono što je zapanjujuće je činjenica da su na ovakvo urušavanje pristali lideri i poslanici partija koji su dobili glasove na jasnoj građanskoj i evropskoj agendi, prevashodno URA Dritana Abazovića.

Dritan Abazović je dobio mandat da formira manjinsku vladu zarad nastavka procesa EU integracija, a rezultat neuspjeha u tom smislu mu je izglasano nepovjerenje. Dok je Abazović uvjeravao svoje evropske partnere da će mu to biti glavni prioritet, EU je izrazila razočarenje što je „samo rekao, ali nije učinio“. Crna Gora je u tom pogledu izgubila još jednu značajnu godinu. Da li je Abazović uopšte bio posvećen evropskoj agendi?

Konjević: Nažalost nije. Manjinska Vlada je formirana sa prioritetnom obavezom inteziviranja evropskog puta, jer je Crna Gora dobila ozbiljnu šansu usljed globalne geopolitčke krize, izazvane agresijom Ruske Federacije na Ukrajinu da ubrza svoj EU put. Umjesto toga, kao i deblokiranja državnih institucija, Abazović je kao svoje prioritete postavio Temeljni ugovor sa SPC, ali i “čudan odnos” prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Danas imamo najgori izvještaj EK od kad je Crna Gora otpočela proces pristupanja, a u svim poglavljima se ističe da je došlo do stagnacije ili nazadovanja.

Takozvani Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom, uprkos obećanju da će biti podvrgnut naučnoj analizi, pa čak i javnoj raspravi, potpisan je bez upozorenja, bez najave i van očiju javnosti. Da li je ovo „mrlja“ na crnogorskoj demokratiji?

Konjević: Naravno da jeste, budući da je čitav niz predstavnika akademske zajednice, nezavisnih intelektualaca, predstavnika NVO sektora iskazao veliki broj zamjerki na sami tekst i ono što je duh sporazuma. A njegova suština je desekularizacija Crne Gore i preuzimanje bogatog kulturno-istorijskog i duhovnog nasljeđa Crne Gore. Na ovaj način, premijer Abazović i njemu lojalni ministri su udarili oštar šamar građanskoj, multietničkoj Crnoj Gori. Sigurni smo da će neka naredna Vlada ili Ustavni sud, kada izborom novih sudija njegov rad bude deblokiran, imati jasan i profesionalan pravni odnos prema neustavnim i nezakonitim odredbama ovog ugovora. Kao prosta ilustracija na koji način je to urađeno, nek posluži i podatak, da je ugovor o prenosu kompletno sakralnog nasljeđa Crne Gore poptisan skoro u tajnosti, da je vrh srpske crkve došao nenajavljenim helikopterom i da u sali za potpisivanje nije bio prisutan niko izuzev Abazovića nekoliko ministara i brojnog sveštenstva SPC.

Već neko vrijeme razni politički komentatori neke politike u Crnoj Gori vide kao igranje uglavnom u opštesrpskom interesu, a Abazović, pored DF-a, nije pošteđen da bude identifikovan kao jedan značajan igrač u tom pogledu. Da li se dovodi u pitanje crnogorski karakter Crne Gore?

Konjević: Građanski i evropski karakter naše zemlje je veoma ugrožen. Nažalost, ključnu ulogu u razgradnji vitalnih državnih institucija, zaustavljanju evropskog puta i kolonijalnom odnosu prema Srbiji ima premijer Dritan Abazović. Upravo on je na ključna mjesta u sektoru energetike i na nekim drugim važnim državnim pozicijama postavio kadar DF. A jasna vam je relacija DF i srpskog predsjednika Vučića. Zbog toga je pred ovom generacijom crnogorskih političara ozbiljan zadatak da našu zemlju vrati na evropski put. I da obnovi vjeru naših građana u snagu institucija.

Crna Gora, Kosovo i Bosna i Hercegovina osuđuju Srbiju da izaziva nestabilnost u njihovim zemljama. Mi na Kosovu, posebno, svjedočimo tome iz prve ruke s obzirom na stanje u sjevernom dijelu Kosova. S druge strane, predsjednik Vučić najmelanholičnije govori u medijima da utiče na koordinisanu antisrpsku zavjeru iz Prištine, Podgorice, Sarajeva, pa i Zagreba. Kakva je Vaša ocjena ovoga?

Konjević: Jasno je da političko rukovodstvo Srbije destabilizuje određene zemlje regije što smo nažalost i mi u Crnoj Gori osjetili kroz intezivnu kampanju kojoj svjedočimo u proteklih par godina. Desetine hiljada tekstova u kojima se Crna Gora i Crnogorci prikazuju na najgori mogući način, gotovo svakodnevno komentarisanje političkih prilika u našoj zemlji i jasna agenda Srpske pravoslavne crkve u našoj zemlji doveli su do toga da se percepcija javnosti iskrivi do te mjere da se ne razlikuje istina od laži. Naši evropski i evrotlanski parteri moraju imati jasan odgovor na ovakvo ponašanje, koje veoma često kroz projekat “Srpski svet” podsjeća na “Ruski mir” čiju “realizaciju” vidimo ovih mjeseci u Ukrajini.

Vučićevim pozivom svi Srbi su napustili kosovske institucije, a razlog za to je odluka Vlade Kosova da proširi svoj saobraćajni suverenitet na sjeverni dio. Kako ste vidjeli takav potez?

Konjević: Ne bih sebi davao za pravo da komentarišem unutrašnja pitanja susjednih zemalja, upravo kao što ne želim da se neko na dnevnom nivou bavi političkim pitanjima u mojoj zemlji. Moja jedina želja je mirno, zdravo i na duže staze održivo rješenje između Kosova i Srbije. Crna Gora je svoj stav rekla još 2008. godine.

Kosovo, kao i Crna Gora, odbacuje ideju otvorenog Balkana, tvrdeći da to konsoliduje srpsku hegemoniju u regionu, ali i zato što Srbija ostaje pri stavu da Kosovo bude deo nje. Svakako, i Crna Gora dijeli neke od ovih strahova. Šta je, zaista, Otvoreni Balkan po vašem mišljenju po tom pitanju?

Konjević: Po našem shvatanju, Open Balkan je supstitucija za evropsku perspektivu zemalja regije, što je za nas neprihvatljivo. Gotovo da ne postoji nijedan pozitivan aspekt za ulazak Crne Gore u ovu regionalnu kooperaciju, koju dio javnosti čak doživljava kao zamjenu za nove ideje Velike Srbije, samo na drugi način. Naši ekonomski sistemi treba da se prilagođavaju sistemima EU kojoj sve zemlje teže, a ne nekim maglovitim procesima koji od starta predstavljaju samo supremaciju jedne ili dvije države nad svim ostalima u regiji. Naši međunarodni prijatelji su takođe, više nego jednom, istakli da ovakve vrste udruživanja i saradnje mogu biti uspješne samo ako su uključene sve zemlje regije na ravnopravnim osnovama, a ukoliko polovina njih nije, to nije to.

I takođe, na kraju, da li smatrate da treba ponovo razmotriti liniju razgraničenja između Kosova i Crne Gore, koja je u prošlosti izazvala popriličnu debatu na Kosovu?

Konjević: Potpisnik sam tog Sporazuma kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova Crne Gore. Smatram da je veoma dobro što su Crna Gora i Kosovo završili taj važan posao kao dio svoje evropske agende. Taj sporazum je potvrđen od strane odgovorajućih institucija obje države, i mislim da smo u duhu dobrosusjedskih odnosa, na profesionalan način, odgovorno u interesu dvije države završili taj evropski zadatak. To su potvrdili i naši zajednički međunarodni partneri.

M.D.

25

avatar
1000
18
7
0
 
25
Miloš1962Tanja ŽVladanMariDalmatinac
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Miloš1962
Gost
Miloš1962

Srbija izaziva nestabilnost svima, Vuciceva ambicija raste, zato cemo mu pokazati koliko nas ima

Tanja Ž
Gost
Tanja Ž

Slazem se sa svim sto ste rekli. Hoce Srbija i Albanija da nam rasparcaju zemlju i podijele. Necemo im dat Dritane

Vladan
Gost
Vladan

Kada Srbija udje u eu bićemo u stvari opet u srpskom svetu!? U pm

Mari
Gost
Mari

Konstatovali ste vec hiljadu puta. Uradite nesto. Vise je ogavno slusati vas kako filozofirate a zemlja srlja u ambis.

Dalmatinac
Gost
Dalmatinac

Cijenjeni brate u Kristu , slažem se do zadnje riječi što ste kazali, ali nikako ne mogu dokučiti da ste na općinskim razinama u koaliciji s aticrnogorskim elementima,vukovima obučenih u janjeću kožu.Osjećam kao prijatelj da dolazeteško vrijeme.Patriote samo skladno za domovinu.o

PG 69
Gost
PG 69

Kako je moguće to? Jedan čovek!
Ima on i pomagače,pola Vlade!
Damjanović i Đurović razočarali.
Da je Vjecna Crna Gora 🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Pjer
Gost
Pjer

Kad bi cutao naj pametni bi bio

Zabjelo
Gost
Zabjelo

Samo su vaše fotelje ugrožene

BBBB
Gost
BBBB

Podignite se malo vise nemojte samo narod cekati i kriviti vec se i vi dignite jace,vise,boljesvi vi koji ste gradjanski orjentisani

Vozi misko
Gost
Vozi misko

Neka mi jednom neko objasni sta znaci gradjanski karakter neke drzave.Ako je Amerika znam.A kako CG moze biti gradjanska?

marius
Gost
marius

Evo ja da ti rečem, NIKAKO,čim se popovi u nju pitaju.

Kolašinka
Gost
Kolašinka

Neka ti sad priča Raško. Sve ovo ti nije smetalo da na Cetinje uđeš sa njim u koaliciju. Moja porodica ti više glasa nikada neće dati. Nadam se da na sledećim izborima nećete ni cenzus preći.

Sve vi cvjetalo
Gost
Sve vi cvjetalo

Sto cemo sa protestima? Kad je sljedeci?
Nikonse ne glaska….

Marko
Gost
Marko

Ko ce im doci? Kao sa je neko lud

Iš fukaro
Gost
Iš fukaro

Svi na ulice protiv srbijanske okupacije to su nam neprijatelji koji zele nasu teritoriju za sebe

Marko
Gost
Marko

🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Vrijeme je za ozbiljne proteste nema vise nikakvih izgovora

Sanja
Gost
Sanja

Kad ćete ?🤣

bogom dan
Gost
bogom dan

Ovaj covjek je mnogo los !!!

Kralj Nikola🇲🇪
Gost
Kralj Nikola🇲🇪

Otvoreni balkan je nova 1918godina i to mora bit sprijeceno suverenisti svi na ulice moraju izac sve ce blokirat

Eureka
Gost
Eureka

To je predlaže Zapad, a mi smo sa njima zar ne, nećeš valjda as put Rusije

DarthVader
Gost
DarthVader

Ne predlaze.

Nada Blam
Gost
Nada Blam

Povukao je Zapad taj glupi predlog, pratis li medije?

Aleksandar
Gost
Aleksandar

Rusija je teroristicka drzava obavezno donijeti zakon ko podrzava putina da podrzava terorizam ka krivicno djelo

Putin terorista
Gost
Putin terorista

Crnogorske partije da podnesu inicijativu u parlament da poslanici uvrste rusiju ka teroristicku drzavu a svako ko podrzava rusiju je terorista

Send this to a friend