Politika

Konjević u posjeti Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore: Spremni da odgovore na zadatke i izazove

Vazduhoplovstvo Vojske Crne Gore spremno je da odgovori na zadatke i izazove, kako na one koji proističu iz obaveza u Crnoj Gori – unutar sistema odbrane i civilnih institucija, tako i prema saveznicama i partnerskim zemljama u inostranstvu, ocijenjeno je prilikom posjete Vazduhoplovstvu potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Raška Konjevića i načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore brigadnog generala Zorana Lazarevića.

“Opremljenost Vazduhoplovstva je sada na zadovoljavajućem nivou. Nabavka tri helikoptera Bell 412 značajno je unaprijedila sposobnosti cjelokupnog sistema odbrane, a prethodnih dana smo imali priliku da vidimo da su bili od krucijalnog značaja za gašenje požara, s obzirom na to da je od pet vazduhoplova, MUP bio u prilici da angažuje samo jedan avion“, kazao je Konjević.

https://www.flickr.com/photos/vladacg/52245643264/in/album-72177720300862147/

On je pohvalio angažman pilota i tehničara koji su u julu, u svrhu gašenja požara na više lokacija u Crnoj Gori, imali više od 60 naleta.

“Činjenica da je Crna Gora već pet godina članica NATO-a od izuzetne je važnosti, kako za sigurnost i bezbjednost države, tako i za unapređenje sistema odbrane. Iskustvo koje smo stekli učešćem u raznim aktivnostima Alijanse učinilo nas je spremnijim i otpornijim na različite izazove”, kazao je Konjević.

Dodatan benefit članstva u NATO-u Vojska će imati zbog obaveze da budžet za odbranu bude 2 odsto BDP-a, što će Crna Gora dostići već naredne godine.

“To su značajna sredstva koja će biti usmjerena na modernizaciju sistema odbrane. Paralelno sa tim, Ministarstvo će raditi na poboljšanju uslova rada zaposlenih, a prvi korak u tom pravcu je napravljen nedavnim povećanjem plata od 10 odsto”, kazao je Konjević.

Helikopter MO

Nakon četiri godine od nabavke helikoptera Bell 412, značajno je povećan broj pilota, a time i broj posada koje mogu obavljati sve namjenske zadatke koji se izvršavaju na ovoj vrsti vazduhoplova.

Osim vojnih zadataka, kakvi su, na primjer, vazduhoplovna podrška jedinicama kopnenih snaga, Mornarice i drugim snagama bezbjednosti danju i noću, korektura artiljerijske vatre danju i noću, izviđanje iz vazdušnog prostora danju i noću upotrebom sistema FLIR, transport vojnika…, Vazduhoplovstvo je spremno za angažman u civilnim operacijama koje podrazumijevaju traganje i spašavanje, evakuaciju i transport povrijeđenih i životno ugroženih pacijenata. Razvijeni su planovi da se u toj oblasti dodatno unaprijede sposobnosti koje će, prije svega, građanima naše države biti od koristi.

“Iako to svakodnevno pokazuje, želim da naglasim danas da su Vojska i njeni pripadnici svakodnevno tu za građane i državu Crnu Goru, i da neka druga ministarstva i državne institucije mogu da koriste naše modele da razvijaju svoje sposobnosti i kapacitete. Svi im možemo pomoći jer će tako ukupna sposobnost i vrijednost državnih kapaciteta biti bolja”, zaključio je ministar.

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Naroz
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Naroz
Gost
Naroz

Osim “ traganja i spašavanja, evakuacije i transporta povrijeđenih i životno ugroženih pacijenata”, zaboravili ste jednu vrlo važnu funkciju našeg ratnog vazduhoplovstva, a to je dostavljanje popova Crkve Srbije po narudžbini.

Send this to a friend