Politika

Konjević: Ustav, a ne političke partije, garant je da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori biti ravnopravne

Raško Konjević

U političkom sporazumu kojim je konstituisana Vlada Crne Gore definisana je potreba da država definiše svoj odnos prema vjerskim zajednicama, kazao je predsjednik SDP-a Raško Konjević.

“Kao što znate, samo sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Crnogorskom pravoslavnom crkvom država nema regulisan ugovorni odnos. I svakako da će ta pitanja da dođu na dnevni red. Ono što je važno jeste da i jedan i drugi ugovor, i sa Srpskom i sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom, ne može da izlazi iz opsega onoga što je definisano Ustavom i zakonima, dakle, pravnim sistemom Crne Gore”, kazao je Konjević.

Moramo, ističe, poštovati ono što je Ustavom propisano, a to je da je država odvojena od vjerskih zajednica, kao i da vjerske zajednice ne smiju da utiču na političke prilike u zemlji, a sve u skladu sa elementarnim ljudskim pravima, a samim tim i vjerskim pravima.

Upitan da li će SDP biti garant da će sve vjerske zajednice u Crnoj Gori biti ravnopravne, Konjević naglašava da nijedna politička partija to ne može biti, već Ustav.

“Političke partije u množini mogu samo da poštuju Ustav, što im je obaveza, a Ustav je garant ljudskih prava, u ovom segmentu ljudskih prava svih građana koji se tako osjećaju. Dakle, i vjernika Srpske pravoslavne crkve i vjernika Crnogorske pravoslavne crkve”, dodaje Konjević.

Težnja države, zaključuje Konjević, treba da bude implementacija tih ustavnih normi, koja će bez diskriminacije obezbijediti ono što je uloga države u tom segmentu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hladni
Gost
Hladni

Nece Spc sa vama potpisivati nista

Ljubo
Gost
Ljubo

Na kraju će Raško potpisati temeljni ugovor, politika je čudo a i fotelja…

Darija
Gost
Darija

Sve nade u Raška Konjevića.

Budo
Gost
Budo

Ustavom nije zabranjeno da se u Ugovor (koji se ne zove Temeljni po zakonu o slobodi vjeroispovjesti) napise kako SPC postoji i djeluje u Crnoj Gori od apostolskih vremena. A upravo se to zeli uraditi. Ovo nece biti pravni problem (sto smatra Abazovic) vec upravo politicki problem interpretacije crnogorske istorije i Crkve. SPC nece potpisati taj ugovor, sve do trenutka… Više »

mvesso
Gost
mvesso

Ja sad pricas o ustavu a koliko puts si ga zaobilazio

Send this to a friend