Politika

Konjević: Vladavina prava ne može se unaprjeđivati tako što ćemo ignorisati Ustavne procedure i naše evropske obaveze

Raško Konjević

Predsjednik SDP Raško Konjević je tokom susreta sa ambasadorima država članica EU, organizovanog u okviru konsultacija sa šefovima opozicionih poslaničkih klubova, iskazao zahvalnost našim evropskim partnerima na podršci Crnoj Gori da sistemski rješava izazove u oblasti vladavine prava i saopštio da je SDP uputila javni poziv parlamentarnoj većini da se kroz dijalog otklanjaju sporna pitanja vezano za pravosuđe, saopšetno je iz te partije.

Tom prilikom, Konjević je ambasadorima predočio jasan stav SDP da se Crna Gora suočava sa realnim problemima u pravosuđu i da je deficit rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala jedan od ključnih razloga stagnacije na putu ka EU u posljednje četiri godine.

“Sve te probleme i neophodne promjene u pravosuđu možemo jedino rješavati dijalogom i na Ustavan i zakoniti način jer se vladavina prava ne može unaprjeđivati tako što ćemo ignorisati Ustavne procedure i naše evropske obaveze”, rekao je Konjević.

Predsjednik SDP je naveo da je EU sve ovo vrijeme bila ključni katalizator demokratskih i reformskih procesa a da je SDP, kao izvorna proevropska i reformska partija, uvijek slijedila takvu orijentaciju.

“Ponosni smo što smo zajedno sa evropskim partnerima i Venecijanskom komisijom presudno doprinijeli da se u dogovoru sa tadašnjom opozicijom rješavaju krupni izazovi kao što je bilo usvajanje ustavnih amandmana 2013.i imenovanje nosilaca pravosudnih funkcija. Podsjećam da smo sve to tada izglasali dvotrećinskom ili kvalifikovanom većinom i tako omogućili otvaranje pregovora sa EU, omogućavajući na taj način evropski put Crne Gore”, naveo je Konjević.

On je zaključio da sve to pokazuje da Crna Gora može, kada ima političke volje prije svega sa strane vlasti, da dijalogom rješava i najkrupnija pitanja i zamolio predstavnike EU država da pomognu da tako bude i ovoga puta vezano za rješavanje izazova u pravosuđu.

Send this to a friend