Politika

Konjević: Vukšić i sam svjestan da je napravio propust, da preuzme odgovornost i podnese ostavku

Predsjednik SDP-a Raško Konjević poručio je da je njegov utisak nakon sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu da je i sam v.d. direktora Dejan Vukšić svjestan da je napravio previd. Vukšić kao straješina ima punu odgovornost za kompromitaciju organa, narušavanje partnerskih odnosa sa drugom Agencijom, zbog čega bi trebalo da prihvati odgovornost i podnese ostavku, rekao je Krivokapić nakon kontrolnog saslušanja vicepremijera Dritana Abazovića i Vukšića.

“Ja tu njegovu formulaciju prevodim na jasno kršenje člana 26 stav 2 i 4 Zakona o agenciji za nacionalnu bezbjednost. Više je nego jasno, i po onome što je direktor govorio, da je propust napravljen jer po Zakonu članovi Odbora za bezbjednost nemaju pravo uvida u one podatke koje nemaju potrebe da znaju. Složili smo se da imena da drugih pa i naših obavještajnih službi ne smiju da budu na stolu ispred članova Odobra”, rekao je Konjević.

On je objasnio da je sugerisao direktoru Vukšiću da nije imao zakonsko pravo da otvara bilo kakvu istragu u Agenciji, jer se tu radi o njegovom propustu.

“Tu kontrolu vrši generalni inspektor, kojeg je Vlada smijenila, a nije imenovala drugog. Tako ovdje ispada da je on kontolisao samog sebe, a saopštio je da je došao do određene sumnje ko bi mogao da bude odgovoran. Ne može niko biti odgoovoran osim Vukšić, koji je bio upoznat sa materijalom koji je dostavljen i svjestan je da nije trebao da se nađe pred članovima Odbora”, ocijenio je Konjević.

On je poručio i da je Vukušiću sugerisao podnese krivičnu prijavu protiv bilo kog člana Odbora ukoliko je nego od njih prekršio zakon.

“Nije se desilo da mu je neko podmetnuo. Da, znao je, imajući u vidu njegova ovlašćenja. On kao starješina organa ima punu odgovornost za kompromitaciju organa, narušavanje partnerskih odnosa sa drugom službom. On treba da prihvati svoju odgovornost i podnese ostavku”, istakao je predsjenik SDP-a.

Konjević je kazao i da se Vukšić nije referisao u tom dijelu, što, kako je rekao, nije ni očekivao.

“Ovdje se desilo nešto nezabilježeno. Dogovorili smo se na kraju da imajući u vidu da je Tužilaštvo otvorilo izviđaj, mi ne želimo da se miješamo. Nijesmo donosili bilo kakav zaključak i sada će nadležni time da se bave”, rekao je Konjević.

Send this to a friend