Politika

Kontribucija za članstvo u NATO 400.000 eura

Darmanović

Ministarstvo vanjskih poslova potrošiće u 2019. godini više od 4,5 miliona eura za zakup objekata u kojima su smještena diplomatsko-konzularna predstavništva, kao i za troškove stanovanja zaposlenih diplomata, navodi se u prijedlogu zakona o budžetu za 2019. godinu. Bruto zarade i doprinosi za 100 diplomata koštaće 5.970.000 eura.

Predviđena budžetska sredstva resora ministra Srđana Darmanovića za 2019. godinu iznose 18.430.000 eura, od čega će na program administracije biti potrošeno 3.931.238 eura, a na program diplomatsko-konzularnih predstavništava 14.495.443 eura, navodi se u dokumentu koji je poslat parlamentu na usvajanje.

Za 150 zaposlenih u ministarstvu biće isplaćene bruto zarade u iznosu od 1,88 miliona eura, dok su rashodi za materijal i usluge planirani u iznosu od 560.000 eura. Službena putovanja administracije Ministarstva vanjskih poslova koštaće državu 180.000 eura, a prema navodima iz Vladinog dokumenta, obuhvatiće putovanja ministra, redovne bilateralne političke konsultacije u inostranstvu, učešće na konferencijama i drugim važnim događajima u inostranstvu što uključuje i putovanja sa predsjednikom države i predsjednikom Vlade. Ministarstvo će, prema prijedlogu budžeta, potrošiti 1.300.000 eura na kontribucije za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Novo sjedište NATO-a

“U okviru ovog izdatka planirana su sredstva koja se odnose na plaćanje povjerilačkog fonda za Avganistan u iznosu od 350.000 eura, polovinu obavezne godišnje članarine Crne Gore za članstvo u NATO-u u iznosu od 200.000 eura, dok je druga polovina obaveza Ministarstva odbrane, što je ukupno 400.000 eura. Takođe, u okviru ovog izdatka planirana su sredstva za plaćanje kontribucija UN, OEBS-u, Savjetu Evrope, Regionalnom savjetu za saradnju i slično”, navodi se u prijedlogu dokumenta.

Za nove prostorije u sjedištu NATO koje će koristiti delegacija u NATO, država će izdvojiti 260.000 eura, što je polovina godišnje rate, dodaje se u dokumentu. Izgradnja novog kompleksa NATO sjedišta u Briselu koštala je Alijansu 1,17 milijardi eura i otvorena je 25. maja prošle godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Grom
Gost
Grom

Za državu koja nema nikakvu privredu, ekonomiju, koja je što se tiče demokratije i prava šuplja za Pulicerovu nagradu, čiji je narod u strahu već 30 god, mi smo što se ovih stvari odlični

Zainteresovana
Gost
Zainteresovana

Ta sredstva se obezbjeđuju iz kredita, je li?… koje vraćaju građani Crne Gore, koji nijesu ni pitani da li žele u NATO.
Dizastr!

Muda za bubrege
Gost
Muda za bubrege

Iha, mogli su jos jednu crnu goru napravit,nedje iznajmit plac u kakvu pustinju.to su sampioni.

Avro
Gost
Avro

Ovo je džabalesku. Sjećam se one akcije: Svi na snijeg. Sad možemo ponosno reći: Svi u NATO! Ojha.

Send this to a friend