Politika

Koprivica: Crna Gora u složenoj i dubokoj krizi

Foto: CdM

Crna Gora je u dubokoj i složenoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi, koja je eskalirala sa posljednjim izborima saopštio je potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, na sastanku sa koizvjestiocima Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope za Crnu Goru.

Na sastanku sa Ionut-Marian Stroeom iz Rumunije i Andreom Rigonijem iz Italije je, kako su saopštile Demokrate, posebna pažnja bila posvećena aktuelnim političkim dešavanjima u zemlji, te pitanjima u vezi sa pravosuđem i borbom protiv korupcije.

Koprivica je koizvjestioce PSSE upoznao sa tim “da se Crna Gora nalazi u dubokoj i složenoj političkoj, institucionalnoj i ekonomskoj krizi“.

“Kriza nije od juče, ona je samo sa posljednjim izborima eskalirala. U Crnoj Gori postoji klasični autoritarni sistem. Osim toga, Crna Gora je i kuriozitet zbog dvije činjenice: da u svojoj istoriji ne poznaje smjenu vlasti na izborima i da se na isti dan održavaju izbori u navodno slobodnoj atmosferi, a da se zbivaju navodni teroristički napadi“, naveo je on.

Takođe, dodao je, registrovan je veliki broj izbornih krađa i zloupotreba. “Zbog toga, svih 39 opozicionih poslanika bojkotuju parlament“.

Koprivica je saopštio da Demokrate nijesu inicirale bojkot, ali su ga prihvatile i drže ga se krajnje dosljedno i uz postavljene uslove.

“Bojkot je jedini demokratski odgovor na antidemokratski ambijent, a koji vlast ne može obesmisliti. Nijedan detalj iz prošlosti ne može posvjedočiti da se aktuelna vlast držala političkih dogovora o uslovima za izbore“, kazao je on.

Prema riječima Koprivice, nakon dogovora i izmjena izbornog zakonodavstva 2011. uslijedila je na prvim narednim izborima afera Snimak.

“Nakon dogovora i izmjene izbornog zakonodavstva 2014, pravosnažnim presudama crnogorskih sudova osuđena su lica koja su u ime DPS-a kupovala lične karte, a i Vlada izbornog povjerenja, u kojoj Demokrate nijesu učestvovale, završila se političkom prevarom“, dodao je on.

Koprivica je kazao i da je „nakon demokratskih pobjeda opozicije u nekim opštinama Vlada usvojila antiustavni zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata, kojim se opštinama oduzimaju nadležnosti i izvori prihoda“.

“Sve ovo je suprotno glavnim ciljevima Demokrata, među kojima je i integracija u EU, vladavina prava i funkcionalna tržišna ekonomija bez favorizacije privrednih skupina i bez dosluha vlasti i privrednika. Aktuelna vlast ima poražavajuće učinke na planu borbe protiv korupcije i pranja novca“, rekao je on.

Kako je naveo, Crna Gora se od 152 zemlje nalazi na 121. mjestu prema stepenu rizičnosti od pranja novca. „Ova vlast ne može zatvoriti poglavlja 23 i 24, kao ni poglavlje o zaštiti životne sredine, ali ni sprovesti ekonomske reforme“.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
markos
Gost
markos

ooooooooooooo, vjesniče proljeća…

Bada Boom
Gost
Bada Boom

Kako je ovaj pametan,kako samo inteligencija izbija iz njega,ovo je nevidjeno.Njega odma za presjednika Zabijelo Republjik…..hahahaha…sprdnje!!!!!

boro
Gost
boro

kad prestanu da srbuju po Crnoj Gori mozda ce imat nekakve sanse… a dotle u biznis pranja para

Donja Morača
Gost
Donja Morača

Evo vidimo kako ste Budvu preporodili. Čim ste sjeli u fotelje odma ste se oko para posvađali. A sjednice preko ljeta nema jer predsjednik nema kad od privatnog biznisa.

Anka
Gost
Anka

Ovako mali Đokica shvaća politiku,obuću crvenu kravatu,biću četnički Titov pionir,i idem u SNP konverite,Demokrate moga Alxe.

Drazin Front II
Gost
Drazin Front II

Pa nije ni cudo sto brane DF. Pola glasaca im je preslo iz Drazinog Fronta. Sta nam neko ko ne zeli drzavu moze dobro donijeti ?

Srbadija
Gost
Srbadija

Slusaj Srbadiju “navodni teroristički napadi” Pa sto ne objasne Americi, EU u koju idemo, obavjestajnim sluzbama zapada, stranim medijima. Pa ne zivimo na Marsu da ne pratimo sto se pise i govori po svijetu, no nam Srbadija iz Crne Gore kroji alternativnu realnost, ovim drskim lazima. Pa ovo najbolje govori sto bi nas cekalo. Shapa ruska i srpska. Ako oni… Više »

Kokica
Gost
Kokica

A đe bi je potpukovnik radoje

Ćotek
Gost
Ćotek

BOTOVI BOTOVI
DžABA VAM JE to što plaćate komentare.
PLETE VAM Sveto ŠALEVE I RUKAVICE U Spuž. Dobro se najedite do izbora, jer će te poslije njih na dijetu.

Goran
Gost
Goran

ŠALEVE?

Ćotek
Gost
Ćotek

Naglavke će da imaš eXtra.

e, jada
Gost
e, jada

A dako nas ova iskusna đeca izvuku iz duboke, preduboke krize.

Ćotek
Gost
Ćotek

A da je obukao neki fini đzemper na V – bil’ ti se onda svidiJo?

e, jada
Gost
e, jada

Tome, što ga opisuješ, trebalo je dvades godina da nauči kako se vlada. Pa da je život od hiljadu godina, pa da još jednoga puštimo dvades godina, no nije.

Murcielago
Gost
Murcielago

Kojim putem su krenuli po datim izjavama u dolazecem periodu ni protesti od Demokrata me ne bi iznenadili…ugledaju se na DF-oce vjerovantno…jadno

Sljokica
Gost
Sljokica

Toliko su kontradiktorni da celnici ove partije jedan drugog uporno sabotiraju u izjavama. Lose nauce tekstove sto im daju za govore, sta li…

Fjodor
Gost
Fjodor

Oni su se nasli da pricaju o kradji te nacinu prestanka istge a godpoda u Skupstinu ne ulazi?

Murcielago
Gost
Murcielago

Koliko cemo samo puta cuti jednu te istu pricu Demokrata? Bilo Koprivica, Becic ili neko trece lice iz pomenute partije, u kontinuistetu ponavlja jedno te isto bez konkretnih radnji u cilju popravljanj nastale situacije a o kojoj toliko sugerisu

Max
Gost
Max

Stavhoce ovaj kop… dje je on radio, zavrsio neku skolu i odmaah u politocare i sve zna ajdr u banjane i cuvaj ovce pametnije ti je.

Ljuta
Gost
Ljuta

ka milo kao jedan od najgorih studenata pa vidj koje bogastvo napravi prvoj familiji

Karlito
Gost
Karlito

Smatram da su Demokrate sebi dali previse slobode te zauzeli i previse prostora na politickoj sceni i to nicim do stvarima koje nemaju nikakvu tezinu i znacaj za nas, gradjane CG i nju samu

lola
Gost
lola

Nije mi jasno odakle vam pravo da se zalite kad obmanjujete javnost ! Konstantno provociratr sa primitivnim izjavama, da vas vise niko ne moze trpjeti !

poaro
Gost
poaro

Mislim da je CG vjecita nesreca to sto ima vas kao politicku grupaciju !

zora
Gost
zora

Ko je sad ovaj? Da li svaka karika demokrata mora da daje neku ovako “pohvalnu” izjavu !

Ćotek
Gost
Ćotek

Ne ? pliz

JOvana
Gost
JOvana

Na tom mjestu joj je doveo Medojevic koji je zna se odlicno oprao miliona za vrijeme izbora u CG i protiv kojeg se vodi krivicni postupak i njegovih ljudi.

Majda
Gost
Majda

Crna Gora se nikad nalazila u boljem polozaju kao sad, postala je clanica NATO-a, predstoji joj clanstvi u EU, ima zakone koje bastine demokratiju i jake institucije sistema, a to sto Demokrate zele da predstave stanje koje nije to njima na obraz.

Olivera
Gost
Olivera

Interesantno kako sad na sve nacine pokusavate da operete svoje pogresne politicke korake ali to vam ide jako tesko,jer vi jedno kazete drugo radite a trece mislite u stvari.

Teona
Gost
Teona

DPS nudi dijalog a vi bjezite od njega, zasto onda trazite dijalog da sami sa sobom pricate?

Miona
Gost
Miona

Upravo ti posljednji izbori o kojima vi pricate su bili najtransparentniji i imali smo elektronsku indentifikaciju biraca, i vidjeli ste da tu nijeus mogle vase mucke da prodju zato sad izmisljate krizu da biste njome poraz oprali.

Nikolina
Gost
Nikolina

A sta je to glavni cilj Demokrata? Staviti sto vise para u dzepovima, lagati, varati… Treba da se stidite.

Madjo
Gost
Madjo

Pa treba da glasam one koji ovako govore o mojoj zemlji, koji je ovako predstavljaju, lazima…? Nikad!

Kata
Gost
Kata

Ako to kazu demagozi, onda da se zapitamo? Demokrate, odavno smo vas shvatili, odavno znamo za vase manipulacije.

Nebojsa
Gost
Nebojsa

Ako vam je bojkot Parlamenta demokratski i ako se tako ponasaju odgovorni ljudi, onda nemam rijeci. Razocaran sam.

Vuk 007
Gost
Vuk 007

Ono sto mi nije jasno jeste odakle im samo vise obraza da izmisljaju i da lazu.

JaSamMua
Gost
JaSamMua

Taman starmali. Da je srece pekao bi karijeru u nekom realnom sektoru, ucio bi jezike,putovao i druzio se pa za jedno 10 god kao oformljena licnost usao u politiku

Goodfeeling
Gost
Goodfeeling

Kakav je ovaj starmladi prizor.

Send this to a friend