Politika

Koprivica: Čudi da oni koji insistiraju na ekspertskoj vladi ne insistiraju na nezavisnom Tužilačkom savjetu

🔴 PRESS KONFERENCIJA KLUBA POSLANIKA DEMOKRATSKE CRNE GORE: REFORME U TUŽILAŠTVU I SUDSTVU

Posted by Aleksa Becic – Demokrate – Demokratska Crna Gora on Friday, August 6, 2021

Poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica ocijenio je danas da čudi da oni koji su insistirali na ekspertskoj vladi ne insistiraju na nezavisnom Tužilačkom savjetu. On naglašava je izborom novog Tužilačkog savjeta obavljeno pola posla.

Prema njegovim riječima odlukom predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića da proglasi novi Tužilački savjet spriječen je izbor osobe koja je progonila mitropolita Amfilohija. Koprivica je na današnjoj konferenciji za novinare saopštio da će pravna država djelovati kad bude očišćena od političkog i partijskog uticaja.

“Mi ćemo se u narednom periodu baviti time gdje su završile određene osobe iz policijskih struktura za koje smo čuli da su se bavili nedozvoljenim radnjama. Nova parlamentarna većina mora biti otporna i ne smije dozvoliti da bilo kakvi kriminalci dobiju pravnu zaštitu. Ključno je da se dođe do kredibilnih, objektivnih i nezavisnih rješenja i ljudi koji će se uhvatiti u koštac sa problemima”, kazao je Koprivica.

On poručuje da nijedan član Tužilačkog savjeta ne smije biti “zlatni glas” u rukama partija, već mora biti “zlatni gas” u rukama naroda.

“Taj “zlatni glas” u Tužilačkom savjetu neće imati nijedna partija. Imaće ga narod koji želi pravdu i beskompromisnu borbu protiv organizivanog kriminala. Svi koji su činili nepočinstva moraju da odgovaraju pred licem pravne države”, kategoričan je Koprivica.

Koprivica smatra da je posljedica proglašenja novog Tužilačkog savjeta prestanak je “manipulacija da će se desiti to da Demokratska partija socijalista izabere tužioce po volji glavnog specijalno državnog tužioca Milivoja Katnića.”

“Preigran je DPS i svi oni koji žele partijske tužioce. Najvažnije je obavljeno. Izbor nezavisnih članova Tužilačkog savjeta tek predstoji. Izborom Steva Muka smo pokazali da možemo lako doći do nezavisnih i nepristrasnih članova Tužilačkog savjeta. Zakonom je propisan prestanak mandata TS, a ne pojedinih članova”, kaže on.

Starom Tužilačkom savjetu je, naglašava Koprivica, po sili zakona prestao mandat i to u cjelosti.

Jasno je, dodaje, da je promijenjena struktura Tužilačkog savjeta i procedura za izbor.

“Tvrdnje koje smo imali priliku da čujemo čak ne trpe ni logički test. To su apsurdna tumačenja i logički neodrživa rješenja. To govore oni koji žele da sačuvaju DPS Tužilački savjet. Ovim proglašenjem Tužilačkog savjeta zauvijek je stavljena tačka na partijsko tužilaštvo. Državni tužilac mora biti onaj ko vodi racuna o pravnoj državi, a ne partijskim interesima”,  ističe Koprivica.

Zadovoljstvo mu je što je, kako je rekao, “napokon pred Tužilačkim savjetom došlo do deblokade Ustava i zakona”.

Pola posla je, kako kaže, obavljeno.

“Mislim da i drugu polovinu možemo brzo i efikasno da završimo. Uvjeren sam da ćemo ubrzo izabrati i četiri člana iz reda uglednih pravnika”, rekao je on.

Koprivica je najavio da će pokrenuti razgovor sa poslaničkim klubovima i poslanicima koji nisu upoznati sa radom Odbora za politički sistem, pravosuđe i u upravu.

“Mislim na Bošnjačku stranku, Pravu Crnu Gori i gospodina Gencija Nimanbegua. Toliko je nespornih kandidata da već imamo dovoljno osnovu. Sa DPS nismo htjeli na tu temu da razgovaramo jer ne želimo partijske trgovine. To ne dolazi u obzir. Želimo da dođemo do rješenja u okviru parlamentarne većine, a poželjno bi bilo da ta rješenja prevazilaze okvire partijske većine”, zaključio je Koprivica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Rumija
Gost
Rumija

E mnogo je bitno sta Koprivica kaze.

Djuro 🇲🇪
Gost
Djuro 🇲🇪

Da nas vise očete pustiti na miru…Niko vas vise ne može gledati…

Nastavnik
Gost
Nastavnik

Na dijetu pa u biblioteku pa se pojavi

BUD
Gost
BUD

Zamisli ti kad je argument za clana tuzilastva je li neko progonio Amfilohija. A isti ste i vi i DF samo se bolje skrivate

Dopamin
Gost
Dopamin

Ako još jednom čujem riječ ‘narod’, ispovraćaću se.

Saveta
Gost
Saveta

Ajde idite na odmor, da pocinemo svi vise od vas! Avgust, kolektivni uzmite i spasite nas! Nesrece!

Saša
Gost
Saša

Joj ovih nestecnika. Izgovorite bar 5 recenica a da ne spomenete DPS

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Stevo Muk nepristrasan?!?!😂😂😂 Nepristrasan je taman kao ti što si, Momo provalo.

Shimon Sabra
Gost
Shimon Sabra

YouTube ista osoba sa slike Momo Koprivica u jednom od videa i komentara da je njegov otac potegao 1do2 miliona eura iz Zeljezare Nikšić

Kotor
Gost
Kotor

Pa zar je u ovom sakou a tolike pare potegao?
Ne trebaju mu ništa!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Još se i ovo čekalo,da se URA i Demokrate sukobe. Sada je papazjanija kompletna. Koprivica je svoju struku bacio pod noge kao predlagač izmjena zakona o obrazovanju. Između struke(znanja) i politike,izabrao je ovo drugo.

Pink
Gost
Pink

Populizaaaam!
Foliranje.

Send this to a friend