Politika

Koprivica: Otkriveni novi ugovori uz pomoć kojih DPS vraća dug donatorima

Momo Koprivica

Poslanik i potpredsjednik Demokrata Momo Koprivica predočio je javnosti, kako tvrdi, nove dokaze o tome da je doniranje DPS-u dio visokonaponske, duboko ukorijenjene i endemski raširene korupcije u Crnoj Gori kao i jedini isplativi biznis u našoj zemlji.

“Taj biznis njene građane skupo košta”, upozorio je potpredsjednik Demokrata.

Koprivica je na pres konferenciji prezentovao nove ugovore putem kojih je DPS vraćao dug svom donatoru, mimo zakona.

“Taj, privatni dug DPS-a, vraća se novcem svih građana, kao poreskih obveznika”, kazao je on.

Koprivica je konferenciju počeo podsjećanjem na Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja koji u članu 24, stav 5 propisuje da se ne smije davati donacija političkoj partiji dvije godine prije zaključenja ugovora u postupku javnih nabavki, tokom trajanja tog aranžmana, kao ni dvije godine nakon njegovog isteka. Zakon je predvidio i kaznu usljed kršenja te zabrane.

Koprivica je saopštio da je funkcioner DPS-a i, kako je istakao, lažni investitor, Ranko Jovović iz Nikšića, uplatio u kasu DPS-a 1.000 eura, i to 18. avgusta 2016. godine, a u roku kraćem od dvije godine, koliko traži Zakon.

“Osim ona dva ugovora (za zakup poslovnog prostora za smještaj Suda za prekršaje i Uprave za inspekcijske poslove) vrijedna 82.800 eura sa kojima je javnost već upoznata, Jovović je zaključio još dva ugovora u postupku javnih nabavki i stekao javnu nabavku male vrijednosti. Sveukupna vrijednost ove tri novootkrivene nabavke je 28.284 eura. Jasno je kao dan da je ovaj donator, funkcioner DPS-a i lažni investitor flagrantno prekršio zakonsku zabranu iz člana 24 ZFPSIK i zbog toga mora biti procesuiran i kažnjen zakonom predviđenom kaznom“, poručio je Koprivica.

Dodaje da je Jovović upregao sve tri svoje kompanije u političku ekonomiju DPS-a i u šeme isisavanja novca građana Crne Gore, zbog čega i sve tri kompanije moraju biti kažnjene zakonom predviđenom kaznom.

“Ranko Jovović je, kršeći eksplicitne i nedvosmislene zakonske zabrane iz člana 24 ZFPSIK donirao 1.000 eura DPS-u i u zakonom zabranjenom periodu sklopio više ugovora u postupku javnih nabavki u vrijednosti 111.084 eura, tako da se, imajući u vidu ovaj basnoslovni i fantastični koeficijent povrata investicije u DPS – 111 eura dobijenog na 1 euro doniranog novca i posebno imajući u vidu niz nevjerovatnih pogodnosti dobijenih od države, jasno izvodi zaključak da ovdje nijesu radile samo donacije i koverte, nego i koferi i da je još jednom dokazano da su crni fondovi i zloupotrebljeni javni resursi pogonsko gorivo DPS-a“, kazao je Koprivica.

Prema njegovim riječima, ovo je šema isisavanja novca građana i slivanja jednog dijela tog novca u partijski budžet DPS-a, a drugog dijela u privatne džepove privilegovanih pojedinaca.

“Šema tog crnog kružnog toka novca glasi: lažni investitor DPS-u novac, funkcioneri DPS-a lažnom investitoru javne nabavke, lažni investitor dio profita u kasu DPS-a, dio u blagajnu tzv. prve familije, a dio za sebe. I tako od izbora do izbora. Autori te šeme su braća i sestra Đukanović, a žrtve – građani. Tako su tajkunski i interesi krupnog kapitala zadovoljeni, a šta je sa interesima radničkih, sirotinjskih i obespravljenih porodica, kako u Nikšiću, tako i u cijeloj Crnoj Gori?“, upitao je poslanik Demokrata.

Ističe da “kad ovako krše zakon o javnom doniranju, šta tek rade tajno, a sve u uslovima dramatično rastuće zaduženosti i pada životnog standarda građana”.

“Podsjećamo vas da je Milo Đukanović, na konferenciji za štampu 21. januara 2019, onoj na kojoj se karikaturalno preznojavao, objašnjavajući interesnu dobrovoljnost, upitao: “Zašto ne bismo razgovarali o tome kako možemo da sarađujemo u skladu sa Zakonom koji propisuje pravila o finansiranju političkih partija?” Upravo ga je funkcioner i donator njegove partije, ovim primjerom eklatantnog bezakonja, po ko zna koji put, uhvatio u sijanju neistina”, kazao je Koprivica.

Poslanik Demokrata dodao je i da je Ranko Jovović godinu dana nakon doniranja DPS-u, dobio i Nagradu oslobođenja Nikšića.

“A vidi se da su prave i jedine njegove zasluge donacije DPS-u, te da ovom prekršiocu antikoruptivnih normi treba oduzeti nagradu koju su u prošlosti dobijali ugledni Nikšićani za doprinos društvenom interesu”, zaključio je Koprivica.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
flamantes
Gost
flamantes

Ko mu je dirao kavez?

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Koprivica kad budu iznosili ko Vas”Demokrate”finasira.U mišju rupu sakrit ćeš se!

Koviljka tomic
Gost
Koviljka tomic

Zar nijeste vi ljuti na SDP i Ranka Krivokapica?? Ajde malo svadjajte se sa njim, s njim imate vise dokaza, a DPS ostavite na miru!

zacanka
Gost
zacanka

Mene samo interesuje place li vam jos Jokic zbog smjene u Kotoru?

ines23
Gost
ines23

Znate li kako se zove ovo laganje naroda? Nemogucnost dolaska sebi od poziva koji su Makron i Merkelova uputile Djukanovicu, jer znaju da je taj poziv podrska za njegov rad! E to je ovima muka sad najveca na svijet.

oliver14
Gost
oliver14

Ovo sto oni sad pricaju je klasican pokusaj da se predje sa teme Jokica i toga kako je on lose vodio opstinu pa o DPS pricaj nesto.

Kosta
Gost
Kosta

Kakvo je ovo novo fabikovanje afera da mi je znati?? Sad idi DiKejovim stopama, ucenici njegovi.

goran1978
Gost
goran1978

Opet Demokrate ne vade DPS iz usta, ponestalo im medijske paznje pa oni kako ce preko DPS do nje.

Boban
Gost
Boban

Narod je toliko bez mozga da vam je dzabe sve sto otkrivate,narod nema mozga i narod odobrava sve kradje i pljacke.

Leart
Gost
Leart

Podsjeca li vas na onog stevu iz dnevnjaka ? A i ova prica mu je taman za neku parodiju politickog saopstenja

Komita
Gost
Komita

Briga nas sve i da je istina sto pricas. Za razliku od vas DPS se ne finansira od amfilohija vijesti rusije ili koga vec ,najamnici ajte polako u potragu za novim gazdama

Liberal
Gost
Liberal

Pa kakve teorije zavjere ,ajde idi na spijunku vidi kuca li ko

Zigman
Gost
Zigman

Demokrate sve svoje aktivnosti zele da prikazu kao aktivnosti nekog drugog

ZarkoGolubic
Gost
ZarkoGolubic

Koprivici bi bilo bolje da umjesto sto se bavi neistinima brine kako ce vratiti dugove svojim pokroviteljima

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

U ovom Koprivici Medo dobija dostojnu konkurenciju.. svaki dan nova afera!

Jež
Gost
Jež

Medojević više nije, najveći crnogorski Minhauzen, ovi iz rukovodstva,Demokratske i URE, uveliko su ga prestigli.

Iks man
Gost
Iks man

Dzaba vam Demokrate svaka priča nagrdi vas Jokic hahahhaa

OTPADNIK
Gost
OTPADNIK

Demokrate nekom da pričaju o korupciji Hahahaha
Nemojte nas zasmijavati.Pa pogledajte sta rade demokrate po Budvi i Kotoru

marius
Gost
marius

A Boga ti , cesa vi cini oni Jokic ? Je li ista bolje od kad ga manuse sa funkcije onomad ?

Fileopg
Gost
Fileopg

Brutalno i flagrantno, a istovremeno i kristalno jasno…

Send this to a friend