Politika

CDT traži sjednicu o izborima: Kako će glasati zaraženi i oni pod nadzorom

Izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica predložio je predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti Milutinu Simoviću da održi posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati važna pitanja i dileme u vezi sa održavanjem izbora u uslovima pandemije korona virusa.

On je predložio da NKT na sjednicu pozove i predstavnike državnih institucija i nevladinih organizacija koje se bave izborima kako bi u direktnoj komunikacija razmijenili mišljenja o problemima i razgovarali o rješenjima.

“Takođe, Vas pozivamo, nakon ovoga, da NKT u hitnom roku usvoji pravila i smjernice vezane za izbore u uslovima korona virusa. Od ključne važnosti za jedan demokratski izborni proces je da pravila budu unaprijed poznata svim njegovim akterima. Dvije su ključne grupe pitanja na koja NKT što prije mora dati odgovore, kako bi se i izborna administracija i birači, ali i posmatrači izbora blagovremeno informisali i pripremili za primjenu zdravstvenih mjera u toku izborog procesa”, kazao je Koprivica.

Prva grupa pitanja, kako je rekao, odnosi se na omogućavanje svakom građaninu i građanki koji imaju pravo glasa da to pravo i ostvare.

“U kontekstu COVID-19 epidemije, posebno je važno pitanje kako će se omogućiti glasanje oboljelima, bilo da su u bolnicama ili na kućnom liječenju, i kako će se omogućiti glasanje onima koji su pod mjerama zdravstvenog nadzora, u kućnoj samoizolaciji ili u institucionalnim karantinima. Odgovore na neka od ovih pitanja nije jednostavno dati, budući da je prostor za intervenciju ograničen važećim izbornim zakonodavstvom. Ovo je posebno važno u svijetlu činjenice da je broj ljudi pod mjerama nadzora npr. u aprilu ili maju 2020. godine bio toliki da može odlučujuće da utiče na rezultate predstojećih izbora”, kazao je Koprivica.

Druga grupa pitanja, kaže, odnosi se na glasanje na biračkom mjestu, koje mora biti organizovano na način da se zaštiti zdravlje svih učesnika u izbornom procesu – članova izborne administracije, predstavnika izbornih lista, posmatrača i svih birača.

“To je posebno bitno u kontekstu ostvarivanja izbornog prava jer na dan izbora niko ne smije biti prinuđen da donosi odluku da li će glasati rizikujući svoje zdravlje. O svim ovim pitanjima, građani tj. birači moraju biti na vrijeme informisani. Tu su i mnoga druga pitanja terenskog rada partija u toku kampanje i pravila ponašanja svih aktera u ograničenim uslovima”, navodi Koprivica.

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) smatra da je neprikosnoveni javni interes da ova pitanja budu riješena što prije.

“Takođe, važnost navedenih tema po sebi dovoljan razlog za održavanje ove vrste komunikacije i dijaloga. Vremena za gubljenje nema, a uslovi u kojima se odvija kampanja iz dana u dan su sve neizvjesniji”, zaključuje Koprivica.

4

avatar
1000
4
0
0
 
4
21. MAJ 2006SrboNjegošMirko
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
21. MAJ 2006
Gost
21. MAJ 2006

Ako ne budu znali ovi sto su zaduzeni za to rijesite vi iz NVO jer primate debele pare a samo kritikujete, uradite nesto za drzavu a ne sve protiv.

Srbo
Gost
Srbo

Glasaće neko mjesto njih kao i do sad ,šta se brinete , što više zaraženih (ili litijaša ) bolje za DPS.
Neće morati krasti ko dosad niti će Dule više plaćati

Njegoš
Gost
Njegoš

Kao i do sad što su.

Mirko
Gost
Mirko

Po prvi put da se složim sa cdt-om
Bravo! Ništa preče nije od zdravlja

Send this to a friend