Politika

Korać: Beograd koristi Nikšić kao pokaznu vježbu svoje moći

Žarko Korać

Vesna Šofranac

Srbija se vrlo direktno umiješala u lokalne izbore u Nikšiću. Šalju se lokalni funkcioneri SNS da učestvuju u kampanji, obezbjeđuje se finansijska podrška i vodi se medijska kampanja u beogradskim tabloidima. S obzirom da je poslije Drugog svjetskog rata jedan dio Vojvodine primio koloniste iz Crne Gore, podružnice SNS u tim mjestima zovu ljude po kućama sa pitanjem da li imaju rodbinu ili prijatelje u Nikšiću sa zahtjevom da ih zovu i traže da glasaju za prosrpske stranke i koalcije, kaže za Vikend novine prof. dr Žarko Korać, profesor Filozofskog fakulteta Beogradskog univerziteta.

Srpski predsjednik, ocjenjuje Korać, više ne bira sredstva da Crnu Goru “izvede na pravi put” i svoju jako oslabljenu međunarodnu poziciju izborom američkog predsjednika Bajdena ojača u regionu. U stilu mogu mnogo štete da vam napravim u regionu.

Komentarišući pitanje o odnosima u koaliciji koja čini vlast u Crnoj Gori, Korać poručuje da ih još zajedno drži opijenost vlašću, ali da neće dugo, poručujući da URA više ne postoji i da je to “bila šarada za jednokratnu upotrebu”

Gospodine Korać, ni lokalni izbori u Crnoj Gori ne mogu proći bez miješanja Srbije. Visoki funkcioneri SNS-a borave u Nikšiću, otvoreno se govori o ubacivanju novca za glasove protiv aktuelne vlasti…Uz to, srpski mediji svakodnevno prate dešavanja u Nikšiću.

KORAĆ: Lokalni izbori u Nikšiću su prvi direktni izbori poslije promjene vlasti u Crnoj Gori i zato ovoliko političke napetosti oko njih. Stvorena je atmosfera koja je sasvim disproporcionalna značaju lokalnih izbora u principu. Skoro nikada lokalni izbori nisu indikator ukupnog političkog raspoloženja zemlje u cjelini. Napetost je dijelom i zbog vrlo direktnog miješanja Srbije u te izbore. Šalju se lokalni funkcioneri SNS da učestvuju u kampanji, obezbjeđuje se finansijska podrška i vodi se medijska kampanja u beogradskim tabloidima. S obzirom da je poslije Drugog svjetskog rata jedan dio Vojvodine primio koloniste iz Crne Gore, podružnice SNS u tim mjestima zovu ljude po kućama sa pitanjem da li imaju rodbinu ili prijatelje u Nikšiću sa zahtjevom da ih zovu i traže da glasaju za prosrpske stranke i koalicije.

Otkud toliko interesovanja za ovu crnogorsku opštinu?

KORAĆ: Vučić se ponaša kao da je Nikšić u Srbiji i to je valjda najtačniji odgovor zašto se ovako ponaša vlast u Srbiji. Vučić želi današnjoj vlasti u Crnoj Gori da demonstrira od koga ona zavisi. Nema tu ničeg altruističkog, to je poruka biračima prosrpskih stranaka i nj ihovim liderima da je nj ihov šef u Beogradu i da samo on može da im pomogne. Smrću mitropolita Amfilohija SPC nema više isti uticaj u Crnoj Gori i Beograd je direktnije priskočio u pomoć. Ovo je za Beograd takozvana pokazna vježba!

Srpski predsjednik kaže da je u vrijeme vlasti DPS Srbima u Crnoj Gori „skoro sve bilo uskraćeno, sem vazduha”. Šta poručuje Aleksandar Vučić Crnoj Gori?

KORAĆ: Izjava pokojnog srpskog patrijarha Irineja da je Srbima u Crnoj Gori “gore nego u NDH” se ne može nadmašiti po cinizmu i zloupotrebi istorijskog sjećanja. Ona je i duboko uvredljiva u odnosu na desetine hiljada Srba koji su najmonstruoznije ubijeni u NDH. Vučić samo varira tu temu. Poruka je da je stvarno samostalna crnogorska država neka vrsta robovlasničkog društva za Srbe koji u njoj žive, a koji su po analogiji robovi? Kada bismo bili baš cinični rekli bismo da je u tom smislu duo Knežević Mandić valjda ravan Spartakovom ustanku u borbi za njihova prava. Iako čak i površna analiza pokazuje da su oni mnogo lojalniji Rusiji nego majčici Srbiji. Sve je to samo izgovor Vučiću da odbrani svoj obnovljeni velikosrpski projekat trougla Podgorica Banja Luka Beograd koji treba da bude kompenzacija za izgubljene ratove devedesetih.

Zato se pare ulažu u Srpsku kuću, bivše vlasništvo Dake Davidovića, šalje beznačajni aparatčik za ambasadora u Podgoricu da svojim ponašanjem i izjavama iritira Đukanovićevu vlast i vodi neprekidna medijska kampanja protiv samostalne Crne Gore u Beogradu.

Kampanja koja se vodi protiv crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića prelazi u histeriju. Dok predsjednik Srbije kaže da se trudi da „blago odgovara na riječi koje dolaze od Đukanovića”, mediji koje kontroliše plasiraju skandalozne informacije „Milo daje milione da ubiju Vučića”…

KORAĆ: Medijska kampanja protiv Đukanovića upravo je dosegla svoj kreščendo u tabloidima u Beogradu. Dva su uzroka. Prvi je afera Belivuk, gdje je jedna sitna grupa dilera druge i siledžija pod pokroviteljstvom fudbalskog kluba Partizan i vrha policije u Srbiji, prerasla u ozbiljno zločinačko udruženje. Ne radi se samo o pokroviteljstvu dijela SNS već i činjenici da su imali kontakte sa Vučićevom familijom. On je upadljivo nervozan zbog fotografija koje opozicija pokazuju, a to potvrđuje, i sasvim u svom maniru, tabloidi koje kontroliše pokušavaju da skrenu priču u novom pravcu, da je puška sa optičkim nišanom koja je nađena prilikom pretresa prostorija te bande, u stvari trebalo njega da ubije. Da bi se ta neuvjerljiva priča pojačala, sada čitamo da je naručilac tog ubistva bio upravo predsjednik Đukanović!

Šta je još razlog ovakve kampanje?

KORAĆ: Drugi uzrok je pokušaj da se preko medijskih spinova u potpunosti diskredituje predsjednik Đukanović kao ubica, da bi se potvrdila teza da predstavnici srpskih stranaka nemaju drugog zaštitnika nego Vučića, i da mu zbog toga prijeti ubistvo. Ovo bi bilo dostojno petparačkog krimi romana da u potpunosti ne ruši odnose dvije države i okreće vrlo ozbiljno i dio građana Crne Gore protiv legitimno i legalno izabranog predsjednika. Vučić više ne bira sredstva da Crnu Goru “izvede na pravi put” i svoju jako oslabljenu međunarodnu poziciju izborom američkog predsjednika Bajdena ojača u regionu. U stilu mogu mnogo štete da vam napravim u regionu.

Interesantno je da se na pisanje srpskih medija poziva i GP URA u optužbama na račun DPS-a. Imate li objašnjenje?

KORAĆ: GP URA objektivno više ne postoji. To je bila šarada za jednokratnu upotrebu. Agresivnost njenog lidera i ljubav prema medijskoj eksponiranosti neće to promijeniti. Crna Gora je od kraja Prvog svjetskog rata jednako politički podijeljena sa izuzetkom socijalističke Jugoslavije, kada je Crna Gora zaista bila ravnopravna republika i kada se ta podjela nije vidjela. Postoje suverenistički i prosrpski blok i nista između. Meni je žao zbog toga i to nije dobro za Crnu Goru, ali stvari neće nestati ako se pravimo da ne postoje. To je velika tema za raspravu.

Novim zakonskim rješenjima nova većina, na inicijativu DF-a, pokušava da ukine Specijalno državno tužilaštvo koje je vodilo istragu u slučaju pokušaja terorizma i formira tužilaštvo za organizovani kriminal. Kako ovo komentarišete?

KORAĆ: To je među najstarijim trikovima u vreći političkih trikova. Ukineš instituciju vratiš je nešto izmijenjenu i drugog naziva. A sve to radiš da bi smijenio ljude koji ti ne odgovaraju. Prvo je Apelacioni sud poništio sudske presude u aferi državni udar, a sada hoćeš da personalno izmijeniš ljude koji vode istražne postupke. A gle čuda, upravo se lideri dvije koalicije od kojih zavisi opstanak vlade bili osuđeni. I oni nemaju naravno veze sa ovim predlogom ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva? To je toliko providno da bih ja da živim u Crnog Gori bio uvrijeđen što mi potcjenjuju inteligenciju. Prošli smo mi to u Srbiji.

U vrijeme Koštuničine vlasti?

KORAĆ: Tako je. Koštuničin ministar pravde Stojković pokušavao je da ukine sud koji je sudio organizatorima i izvršiocima ubistva Đinđića. Pa nije uspio. Cijela Srbija je to gledala. A što vaš predsjednik Vlade Krivokapić i ministar pravde ne isprse grudi junačke i kažu zašto im smeta Katnić? Ili potpredsjednik Vlade Abazović koji o svemu ima mišljenje? U čemu je problem? Pa oni su ta nova i poštena vlast koja “ništa ne krije”. Ili se možda boje da se zamjere Kneževiću i Mandiću? E, moji junaci, ne vodi se zemlja tako. Prvo ste izdali predizborno obećanje da neće biti partijskog zapošljavanja i da će sve ići na konkurs. Sada upravo izdajete drugo da će sve što radi vlast “biti transparentno”. Šta je još ostalo od obećanja?

Između koalicionih partnera u novoj vlasti, ako je suditi po javnim nastupima , vlada velika netrpeljivost i nesloga. DF recimo otvoreno poručuje da je nova vlada – “vlada političkih šibicara i džeparoša i zastiđe”. Ipak, podržavaju svaki predlog te iste vlade. Do kada?

KORAĆ: Vjerujem da su koalicioni odnosi loši, ali su još toliko opijeni vlašću da to za sada kriju. Neće to dugo.

Nesposobnost vaše ministarke u pandemiji na granici kriminalne neodgovornosti

Jedina smo zemlja u okruženju u kojoj još nije počela vakcinacija, niti se zna kad će. Dok se svakodnevno povećava broj građana koji su izgubili bitku sa koronom, ministarka zdravlja se bavi smjenama u zdravstvenim ustanovama. Kada se pomene njena odgovornost, krivicu svaljuje na prethodnu vlast. Na kakav bi odgovor javnosti naišlo ovakvo postupanje i bahaćenje u nekoj drugoj državi?

KORAĆ: Vaša ministarka zdravija je toliko nesposobna u ovoj pandemiji da je to na granici kriminalne neogovornosti. Šta je mislila, da će vakcine same da dođu u Crnu Goru? Prvo je odbila donaciju, a onda ništa nije uradila. Pritom Crnoj Gori ne treba mnogo vakcina. Lijepo je sjesti u ministarsku fotelju, ali sada te u ovoj pandemiji svi gledaju. Nihovi životi od tebe zavise. Pojma nemam kako i gdje je sve Vučićev režim nabavljao vakcine. Ne želim ni da znam kolike pare su dali, koga su molili i gdje su se sve ponižavali. Ali je nabavio vakcine. Najmanje što vlada treba hitno da uradi je da nađe one u Crnoj Gori koji to umiju da urade i spase svoje građane. Takvih sigurno ima. I da istovremeno razmisli kakva je zapravo korist od ovakve ministarke.

Četnički vojvoda i ratni zločinac

Javnost u Crnoj Gori uzburkala je vijest da je Savjet za davanje imena ulica u Beranama predložio da jedna ulica u tom gradu nosi ime Ratka Mladića. Za takav predlog glasali su svi predstavnici aktuelne vlasti u Beranama koji inače čine većinu i na državnom nivou. Šta to govori?

KORAĆ: Mene ta inicijativa nije ni malo iznenadila. Ako je lider većinske poslaničke grupe koja podržava sadašnju vlast u Crnoj Gori ponosan što je četnički vojvoda, kao i akter te inicijative, logično je onda da vide i ratnog zločinca Mladića kao heroja. U čemu je razlika između Pavla Đurišića i Ratka Mladića? Obojica su klali muslimane i oružjem se borili za etnički čist srpski prostor. Pa mitropolit Amfiiohije je sasvim otvoreno rekao da ne postoje bošnjačka i crnogorska nacija. Rugao se toj ideji.

Nikada nisam vjerovao da će građani Crne Gore morati da se politički bore na početku 21. vijeka za opstanak prava da se nacionalno izjašnjavaju kao Crnogorci. Veze to više nema sa grijesima DPS, to je egzistencijalno pitanje za jednu naciju. Pritom, mislim bez obzira na rezultate izbora da su oni koji se tako osjećaju većina. Doduše mogu da zahvale GP URA i Demokratama na otvaranju ove teme. U silnoj žeiji da osvoje dio vlasti te dvije stranke su napravile koaliciju sa ljudima koji negiraju postojanje crnogorske nacije. To je sigurno najneprincipijeinija koalicija na vlasti u regionu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
PRAVDA
Gost
PRAVDA

Ovaj se javlja samo kad je u pitanju maltretiranje i teror nad srpskim narodom od strane režimske policije

SlNik
Gost
SlNik

“GP URA objektivno više ne postoji. To je bila šarada za jednokratnu upotrebu.” Ovo je živa istina. Jer, Abazović je otvoreno na strani “srpskog sveta” koji urušava Crnu Goru i genocidno postupa prema Crnogorcima, tvoračkom narodu ove zemlje. Dokle?

Јована
Gost
Јована

Гласови ће показати 14.марта коме је народ дао поверење. Нису ни свесни какав пораз ће ДПС доживети у Никшићу.

Quo vadis MNE ?
Gost
Quo vadis MNE ?

Gospodine Korać, hvala Vam za sjajnu analizu.
Vučić laže da Milo daje milone da ga ubiju, samo da bi prikrio desetine svojih miliona da bi ubio Nikšić i Crnu Goru.
Nikšićani, pitanje je koga volite više Vučića ili Nikšić Ljuba Čupića.

Cheese
Gost
Cheese

U pravu je gospodin Korac. Srbija je drzava koja uvodi obavezni vojni rok, koja je u potpunosti modernizovala svoju vojsku. To je sad uz Rumuniju i Madjarsku, daleko najjaca vojna sila ne samo u regionu vec i sire. Primjera radi, do kraja 2023-ce godine oni po planu razvoju treba da imaju preko 700 tenkista, i 45 lovaca sto ce barem… Više »

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Kakva moć beograda,to je sve šaka jada,dobro jednom reče milanović.

KPJ
Gost
KPJ

Pust Beograd vise
Djavo ga odnio
Da nije Niksicana po BG
Mnogi od tamo nebi znali ni dje je

Rumija.
Gost
Rumija.

Nikšićani sram vas bilo kad vas placa srpsko krilo!

Darina
Gost
Darina

Prof. Korać uvijek realno opisuje našu ružnu stvarnost. Gdje su naši intelektualci da se oglase ??

Gavrile
Gost
Gavrile

Neka ste ga izvadili iz naftalina!

Send this to a friend