Politika

Kordić i Veber: Vlada će intenzivirati reformske aktivnosti s ciljem ubrzanja pristupanja EU

Vlada Crne Gore je snažno posvećena evropskom putu, što ćemo potvrditi kroz fokusiraniji, organizovaniji i energičniji pristup u realizaciji obaveza iz evropske agende kako bi do kraja mandata ove Vlade dostigli unutrašnju spremnost za članstvo u EU, istakla je glavna pregovaračica Zorka Kordić na sastanku sa ambasadorom Njemačke Robertom Veberom.

Kordić je zahvalila Veberu na podršci koju je EU pružila Crnoj Gori i drugim zemljama Zapadnog Balkana tokom njemačkog predsjedavanja Unijom. Istakla je da, iako nije usvojen pregovarački okvir sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, za zemlje Zapadnog Balkana je jako važno što je pitanje proširenja ostalo visoko na agendi.

Dodala je da je posebno značajno što je blagovremeno donijeta odluka o finansijskoj i medicinskoj pomoći EU za borbu protiv koronavirusa i ublažavanju posljedica koje je pandemija izazvala. Na taj način je, kako je istakla, poslata jasna poruka da, i pored svih problema s kojima se suočavaju države članice i Unija, naš region nije zaboravljen i da je njena podrška konstantna i dokaz čvrstog partnerstva.

Glavna pregovaračica je podsjetila da je Crna Gora prihvatila Novu metodologiju pristupnih pregovora Evropske komisije i iznijela očekivanje da će njena primjena dovesti do ubrzanja reformi kroz intenzivniji politički dijalog i snažniju podršku država članica i Komisije.

“Naš cilj je da u 2021. godini intenziviramo reformske aktivnosti u svim oblastima s fokusom na oblasti vladavine prava i na taj način ubrzamo proces pristupanja EU”, poručila je Kordić.

Ona je prenijela očekivanje da će Njemačka ostati posvećena politici proširenja, jačanju bilateralnih i multilateralnih odnosa sa Crnom Gorom i biti podrška reformskim naporima države na putu ka članstvu u EU.

Veber je istakao da, iako uslijed pandemije koronavirusa nisu ostvareni svi ciljevi njemačkog predsjedništva u pogledu politike proširenja EU na Zapadni Balkan, Njemačka snažno i nedvosmisleno podržava pristupanje ovih zemalja EU. U tom kontekstu je istakao da Crna Gora i države regiona mogu računati na podršku Njemačke i tokom aktuelnog, portugalskog predsjedavanja EU.

Kada je riječ o pregovaračkom procesu Crne Gore, Veber je naglasio da je za Njemačku posebno važno ostvarenje rezultata u oblastima vladavine prava, borbe protiv korupcije i slobode medija, te da će nastaviti da prate napredak i podržavaju reforme na tim poljima.

On je pozdravio odluku Crne Gore da prihvati Novu metodologiju u procesu pristupanja poručivši da će se saradnja Crne Gore i EU time intenzivirati.

“Mi smo otvoreni, želimo da se ovaj proces uspješno završi i sa konkretnim rezultatima, radićemo sa vama i pružićemo vam potrebnu podršku”, poručio je ambasador Veber.

Sagovornici su razmijenili mišljenje i o postojećoj saradnji i ekspetskoj podršci Njemačke u više pregovaračkih oblasti, s fokusom na oblasti vladavine prava, zaštite životne sredine i konkurencije istakavši obostranu spremnost za nastavak i unapređenje saradnje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Laki
Gost
Laki

Danas je tužilaštvo pokrenulo istragu protiv gradonačelnika Kolašina.Ako je to kriterijum onda treba pokrenuti istrage iz istog razloga protiv nelegalnog zapošljavanja koje se sprovodi u vladi.Da ne pričam o Careviću koji je pod sumnjom da je otuđio državnu zemlju.

Send this to a friend