Politika

Korona odlaže Kongres SDP-a

Foto: Facebook

Socijaldemokratska partija Crne Gore donijela je odluku da Kongres partije, planiran za 29. novembar, odloži usljed nemogućnosti organizovanja u uslovima pandemije koronavirusa i novih nedavno usvojenih epidemioloških mjera, saopšteno je CdM-u iz SDP-a.

Ovu odluku je usvojio Odbor za pripremu 10. Kongresa SDP koji će prateći aktuelnu epidemiološku situaciju donositi odluke vezano za novi datum održavanja Kongresa SDP.

“SDP je na nivou opštinskih organizacija i posebnih oblika organizovanja završio neophodnu proceduru predlaganja kandidata za kolektivne organe partije čime je značajan dio predkongresnih aktivnosti već uspješno okončan. Novi organi SDP, odnosno novo rukovodstvo partije će na 10. Kongresu biti dodatno kadrovski osvježeno, čime će se obezbijediti adekvatno kadrovsko ekipiranje za značajne izazove koje očekuju partiju a i državu Crnu Goru u narednom periodu”, pojašnjavaju za CdM iz SDP-a.

Ova partija u susret Kongresu planira usvajanje strateškog političkog dokumenta o daljem opozicionom djelovanu partije u bitno izmijenjenim okolnostima na političkoj sceni, koje su značajnim dijelom proizvod aktivnog miješanja odredjenih adresa van Crne Gore i otvorenog političkog djelovanja SPC.

“Imamo novu političku vladajuću realnost kojom dominiraju poruke potpuno neprihvatljive sa aspekta temeljnih ustavnih vrijednosti građanske i sekularne države. Vlada je koncipirana tako da je izgleda primarni kriterijum bio bliskost velikog broja budućih ministara SPC. Principe kojim će se nova većina rukovoditi već je predočio mandatar potencirajući u skoro svakoj prilici svoja intimna religijska osjećanja , što je bilo posebno neodgovorno u odnosu na epidemiološku krizu sa kojom se danas suočava crnogorsko društvo”, kažu u SDP-u.

Crna Gora po prvi put od uvođenja višestranačja jednovjersku, ima a neko će reći skoro pa i jednonacionalnu Vladu, što dodatno govori o konceptu nove većine koji je suprotstavljen građanskom ustrojstvu države i uvažavanju Crne Gore kao multivjerske, multietničke i multikutlurne zajednice.

“Imamo i cjelokupan identitetski resor pod upravom osobe koja se hvali da je srpski nacionalista i koja negira državotvorne Crnogorce, pa je jasno u kom pravcu će djelovati nova Vlada u ovom jako važnom segmentu, a to je potvrdio i mandatar svojom aluzijom o Crnoj Gori kao srpskoj državi. SDP zato u svom strateškom kongresnom dokumentu želi da naglasi da je obaveza svih progresivnih, državotvornih i euroatlantskih snaga u državi da definišu adekvatan politički odgovor opasnim trendovima kojima je izložena Crna Gora”, naglašavaju u SDP-u.

Ti trendovi, prema ocjeni SDP-a, prijete da devastiraju dostignute vrijednosti građanskog društva koje su zapisane u njenom Ustavu, čijem koncipiranju je presudno doprinio SDP.

Vrijeme koje je pred nama, poručuju u SDP-u, je vrijeme izazova očuvanja građanske i državotvorne supstance kao i izgradnje jasnog reformskog, umjesto dosadašnjeg klijentelističko-koruptivnog pristupa, što je i dovelo do krize državotvorne politike.

“To nameće neminovno vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, građanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija. SDP, kao autentična državotvorna, reformska i građnska partija je, kao i uvijek do sada, potpuno spremna da bude dio ovog emancipatorskog procesa i ponudi svoju viziju progresivnog odgovora na postojeće izazove civilizacijskog nazadovanja crnogorskog društva”, zaključuju u SDP-u u izjavi za CdM.

20

avatar
1000
18
2
0
 
20
MarkoSokoMestarD.DNarcis Zgubidan
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Marko
Gost
Marko

Bravo. Poziv za ujedinjenje.

Soko
Gost
Soko

U pamet se, pa svi zajedno u borbu sa okupatorom

Mestar
Gost
Mestar

SDP ima od mene veliki rispekt, ali su me u zadnje vrijeme skroz razocarali. Sada nakon izbora su najpotrebniji Crnoj Gori, sada kada se desava degradacija gradjanske antifasisticke demokratske sekularne Crne Gore. Umjesto da stanu na braniku drzave, oni su se rasuli i povukli u rupe. Kao nesto cekaju da se nesto desi pa da izadju, a to nesto se… Više »

D.D
Gost
D.D

Hahaha nema ko da prisustvuje kongresu,poslije izbora svi utekli

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Dps vas je uništio i doveo crnu goru pred nestankom a samo zbog politikanstva.Ta samoživost partija je najveći neprijatelj crne gore.Takve greške nesmiju da se ponove inače će nas sotone svetosavske uništit ko što su umištili sve dobro u bivšoj jugi!?

Dr...mr..
Gost
Dr...mr..

Ugasite stranku jer nestajete. DPS vas je otkačio.

Gradanin
Gost
Gradanin

Nikola Đurašković za spas Sdp-a !

Ja pa ja
Gost
Ja pa ja

Bezgresni nisu al u odnosu na ostale za mene su the best… zelim im da vaskrsnu kao feniks 🙂🙂🙂

Tuzan
Gost
Tuzan

Ne odlaze ga Korona vec sukobi oko mjesta Predsjednika. Da li Rasko ili Ranko?!

Goran KO
Gost
Goran KO

SDP treba da okupi sve nezadovoljne Liberale, bivse i iskrene simpatizere i glasace suverenistickih partija i sve one koji su bili za promjene zbog kradje od strane DPS i SD u proteklom periodu.

Roro
Gost
Roro

Bi vam ga rabota.

MUO
Gost
MUO

Previše lutanja,previše eksperimenata, previše
Kompromisa ,previše tjeranja neistomišljenika!
Pronađite se,vratite se malo unazad,pa program prilagodite!
Onda možda kongres!

Boka di cataro
Gost
Boka di cataro

Građansku i državotvornu supstancu ste dobro utvrdili za 18 god. u vlasti. Vrijeme je resetovanje partije. Prvo kadrovsko pročišćavanje.

Markoni
Gost
Markoni

Najbolja partija. Samo neka identitetska pitanja sto vise u stranu a vise ekonomska. Ako su gradjanska partija ne treba da isticu nacionalno. OK za CG, ali ne nacionalno i ne protiv drzava okruzenje, pa ni Srbije. Takodje ne antiruski stav… Ekonomija! Znaci i Ruski turisti….

So & TEKILA
Gost
So & TEKILA

to su pričali od 2015.
o ekonomiji.
i vidi đe su sad.
ne zanima ođe narod ekonomija.

Marina
Gost
Marina

SDP je potreban za CG, jer se radi o najpostenijoj crnogordskoj partiji.

Kliki
Gost
Kliki

Da bas koja samo zna za svoj dzep.Marina pojma nemas.To su lopovi i utvare istonko dps

Panika
Gost
Panika

Aooo a sto zaboga
Kad djeca mogu onlajn sto vi ne mozete

Brdjanin
Gost
Brdjanin

A sto odlazu? Oni mogu cijela stranka u jednu sobu i da ispostuju mjere

Hogar
Gost
Hogar

“To nameće neminovno vrjednosno umrežavanje svih politički srodnih aktera – pojedinaca, građanskih aktivista, političkih i drugih subjekata u odbranu temeljnih vrijednosti crnogorskog društva od jasnih kleronacionalističkih tendencija.”
Dobro dođoste do tog zaključka.
Ok,nadajmo se da će se formirat taj pokret.Imamo većinu samo je treba artikulisat i izrazit brojem mandata u parlament.

Send this to a friend