Politika

Kosor: Put do EU je spor i težak, traži jake lidere

Jadranka Kosor

Bivša premijerka Hrvatske Jadranka Kosor, za čijeg je mandata ta država završila pregovore sa EU, istakla je  da je princip regate najbolje rješenje za prijem u Evropsku uniju, ali i najpravednije.

“Svaka država je specifična i dobro je da novo proširenje Evropske unije bude upravo na individualnom principu. Svaka država treba, dakle, samostalno “odraditi posao”, koji je suština pregovaračkog procesa sa EU, a to je da uradi sve što je potrebno da pokaže da je država vladavine prava, da poštuje ljudska prava i da ih štiti, i da to sve uspješno promoviše. Jer, to stalno ponavljam, na taj način promoviše sve ono što spada u evropske vrijednosti”, kazala je Kosor za Dnevne novine.

Ona je naglasila da put ka EU nije ni malo jednostavan i da država treba jake i dovoljno hrabre političare, kao i odlučne lidere koji istinski žive evropske vrijednosti i istinski ih zagovaraju.

“Narod u Crnoj Gori je izabrao svoje lidere, a uvijek je najbolji onaj koga narod izabere”, kazala je Kosor.

Bivša premijerka Hrvatske ističe da je pregovarački proces sa EU dug i težak, ali da se ne smije odustati.

Prema njenim riječima ne teba zaboraviti da su evropske vrijednosti i mir i stabilnost i da ljudi koji su na vlasti moraju te vrijednosti promovisati i dokazivati odlukama i političkim životom.

Članstvo u Evorpsku uniju je, prema njenim riječima, prirodni slijed za zemlje Zapadnog Balkana, koji donosi benefite.

“Mogu vam govoriti iz iskustva Hrvatske, koja je pet godina dio EU. Nijednu lošu stranu ne vidim u članstvu, naprotiv vidim samo dobre stvari. Kad sam ja preuzela Vladu Hrvatske 2009. godine, ekonomski pad je bio veći od devet odsto, a sada imamo rast iznad dva odsto. To govore stručnjaci, a ne ja. To se dogodilo isključivo zahvaljujući članstvu u Evropskoj uniji. Otvorilo nam se tržište sa više od 500 miliona ljudi, povećao nam se izvoz i tako dalje… To su te velike prednosti. Bolje od Evropske unije nema na ovom kontinentu, i zato mislim da bi Hrvatska trebala biti na neki način i promoter i zagovarač, ali i primjer zemljama regiona. Mislim da bi trebalo više koristiti neka iskustva koja smo mi imali. Mogli bi razgovarati sa ljudima koji su bili pregovarači”, kazala je Kosor.

Pregovori Hrvatske sa EU trajali su 12 godina. Počeli su 2001. godine, Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Samo da se markovic ugleda na tebe i zada noz u ledja milu ka ti sanaderu i evo nas e eu…. niko ko zene nema m….a €£$

Lipovo
Gost
Lipovo

Ne vjerujem ženskim kriterijumima, suviše su lichni.

Deda Miraš cpc
Gost
Deda Miraš cpc

Mi imamo najjačeg i najbogatijeg lidera. Brzo ćemo u Evropu.

Send this to a friend