Politika

Kotor pred kolapsom, novi izbori najgora solucija

Andrija Popović

Novi izbori u Kotoru bili bi za taj grad u ovom trenutku najgore moguće rješenje, kaže u intervjuu Vikend novinama predsjednik Liberalne partije, poslanik u Skupštini Crne Gore i Kotoranin, Andrija Popović.

“Iako se skrati mandat odbornicima, izbori ne mogu, u najboljem slučaju biti prije septembra. Za to vrijeme zaposleni bi bili bez plata, turistička sezona ugrožena, tako da zaista ne znam kako bi Kotor preživio takvo stanje. Ovo je totalno bezakonje, anarhija, bezvlašće i ako potraje to bi tek bila katastrofa. Zato i kažem da su novi izbori u ovom trenutku najgora moguća solucija i da se mora tražiti neko drugo rješenje ili da nova većina u lokalnom parlamentu izabere predsjednika i pokrene grad, ili da Vlada formira Odbor povjerenika po Zakonu o lokalnoj upravi. Uslovi za takvu mjeru stekli su se 1. aprila, jer do 31. marta nije usvojen budžet za 2019. godinu”, ocijenio je Popović.

On očekuje da će Predlog odluke o izmjenama i dopunama Poslovnika crnogorskog parlamenta biti razmatran već na narednoj sjednici Skupštine, te da očekuje da će biti prihvaćen.

Razlog za podnošenje inicijative nije, kako kaže, u revanšizmu prema onima koji bojkotuju parlament, već da se nešto uradi na regulisanju problema odnosa poslanika prema Skupštini, naglašavajući da su predložene znatno blaže sankcije od onih koje primjenjuju parlamenti evropskih država, kao i parlamenti zemalja u okruženju.

Popović ističe paradoks da su 11 poslanika parlamentarnih partija koje bojkotuju parlament od oktobra 2016. godine, primili pojedinačno za to vrijeme po 50.000 eura na ime neto plata, što je više od većine poslanika koji odgovorno obavljaju poslaničku funkciju.

“Njih 11 koji se nijesu nijednom pojavili od kada su izabrani, koštali su građane oko pola miliona eura samo za neto plate u ove gotovo tri godine, dakle mimo redovnog finansiranja rada tih partija i njihovih poslaničkih klubova”, ističe Popović.

Prema njegovim riječima Predlog je rađen na osnovu dokumenta koji je napravio Istraživački centar Skupštine Crne Gore koji je analizirao sankcije za poslanike koji bojkotuju parlament u 27 država demokratske razvijene Evrope i zemalja regiona.

Napominje da se Uđu sličnim situacijama u kojima se našla Skupština Crne Gore i za ponašanja pojedinih poslanika, u nekim državama čak i gube mandat i to u jednoj Austriji, Portugaliji, Finskoj, Mađarskoj.

“Premda naša namjera nije revanšizam prema onima koji nemaju osnovnu političku kulturu i odgovornost prema građanima i institucijama, mi smo ipak predložili blaža rješenja. Hrvatska koristi novčane sankcije kao i Srbija koja poslanike kažnjava kumulativno po broju odsustava, čak i do 100 odsto umanjenja plate ali, ponavljam, nije nam namjera kazna sama po sebi već poruka odgovornosti i ravnopravnosti, te je i sankcija blaža”, pojasnio je on.

Ova inicijativa Popovića naišla je na žestok odgovor Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA. Predsjednik LP-a kaže da nema namjeru da se pravda demagoškoj logici onih koji imaju po nekoliko članskih kartica u džepu i to listom populističkih partija, sa velikim iskustvom u razbijanju svake partije u kojoj su bili, i sa željom da drugima drže lekcije o dosljednosti i lojalnosti.

“Obično su takvi i najglasniji u moralisanju. S druge strane, predsjednik LP je i potpredsjednik Liberalne internacionale, najmoćnije svjetske alijanse liberala iz preko 120 država svijeta, ali i funkcioner, ranije Liberalnog saveza, potom Liberalne partije, gotovo četvrt vijeka. No, samo u Crnoj Gori se može desiti da oni koji bi u Evropi bili svrstani u ekstreme, dobijaju pažnju i blate liberale. Meni lično je jasan taj animozitet, njima je nepodnošljiva misao da postoje liberali kao nosioci napredne i suverene Crne Gore koji pamte njihovu političku prošlost. Na koji način će liberali izaći na pojedine izbore je ipak pitanje odluka najviših organa Liberalne partije”, rekao je on imzmeđu ostalog.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Reče i ostade ziv….glavno da je postao propalog DPS okg protiv koje se najžešće borio LSCG

Kotor
Gost
Kotor

Ovo je najpametniji poslanik u Skupstini Crne Gore. Ja uzivam u njegovim govorima i replikama. Steta sto nema jos ovakvih poslanika?

Imate vazduha
Gost
Imate vazduha

Ni on ni ti ne bi mogli da potonete u vodi.

0%
Gost
0%

Ako budu kasnile plate komunalci na kruzni sa kamionima i to se zove kolaps

Boka kotorska
Gost
Boka kotorska

Cujes ovoga dusebriznika! Ha,ha,ha! Svijestan da ako budu izbori,ni bliza familija ga nece glasat. Samo izbori,narod da se pita,a ne Bruna i ovo

Remenk
Gost
Remenk

Zar opozicija nije potpisala da nece izlaziti na izbore dok ne bude fer uslova…

Liberal
Gost
Liberal

Pa za kotor je najbolje da se fotelja da dpsu

Stefo12
Gost
Stefo12

Stanje u kotoru je haoticno,emokrate drze plate radnika opstine kao taoce bukvalno

Kotor
Gost
Kotor

Dragica penzionerka ne brine, poteze penziju a za ostale kako im bude. U ostalom njoj su dosle pet minuta da vuce i penziju i platu. Kazu da prelazi u Demokrate i ja vjerujum u to, jer joj nije prva preletacka partija.

....CG...
Gost
....CG...

Jeli jos ovaj U stasa na drzavnim jaslama,nema veceg domoljuba,strah me ako Crna Gora bez Srbstva ostane i Mitropolije,ojde i njegov domoljubizam u elac

Bokelj
Gost
Bokelj

Za vas i Sdp i jesu jer pitanje je bili presli cenzus…..

ines23
Gost
ines23

Neka se neko sjetio da se podnese incijativa za kazne poslanika koji primaju punu platu a ne dolaze na posao, primjera radi Demokrate ne krocise u parlament a imaju pune plate svaki mjesec?! To je van svake pameti!

Ljuta
Gost
Ljuta

Ulica je najveći parlament a ne skupština gdje kombiju dižu ruke po naredbi koverti

Vitinka
Gost
Vitinka

Vala niko kao Demokrate je unistise grad, oni nista nijesu uradili da valja, nego od su stavili onog Jokica koji ima crnogorsko drzavljanstvo samo su svoje namirili i nista drugo!

oliver14
Gost
oliver14

Izbori ne bi bili prije septembra a do tada plata ne bi bilo, od cega bi zaposleni zivljeli, grad bi opet u blokadi bio, a da ne pricam za turisticku sezonu koja bi bila unistena.

Dondo Branko
Gost
Dondo Branko

Plus dok se ustanovi nova skupstina maksimum 3 mjeseca, pocrkali bi ljudi a banke im konfiskovale imovinu

Ljuta
Gost
Ljuta

Nisu bolje ni zaslužili

Kosta
Gost
Kosta

Kotor je odavno pred kolapsom jos sa izborom Jokica za predjednika Opstine! On je vala presudio Kotoru, zato danas imamo ovakav problem u samom gradu i nista nije uradjeno kako treba!

goran1978
Gost
goran1978

Novi izbori nijesu najbolje rjesenje, to samo prolongira izbor novog predsjednika i nista drugo, a za to vrijeme Kotor i dalje stagnira.

Pomorac
Gost
Pomorac

Jel ovo procitao sa komada artije?

đurica
Gost
đurica

Znašli LIBEALO kad će ti Crna Gora zafunkcionisati,NIKADA.Ili,bi mogla da zafunkcioniše kada ti i takvi vratitese vjeri i naciji pra-prađedovskoj.Do tada,zasigurno si dobro,ništa ne radiš a primaš ogromnu plaću.

Montelider
Gost
Montelider

Pradjedovskoj CPC, samo njoj i Crnogorcima.

1 350 000
Gost
1 350 000

VI STE NAPRAVILI TAJ KOLAPS

Mico
Gost
Mico

Ajde Popovicu pomalo….

Rijecanin
Gost
Rijecanin

G.Popovic je sve sto je rekao u pravu,no idemo redom:u Kotoru g.Perovic vrsi opstrukciju i nece da zakaze sjednicu da se izabere novo rukovodstvo od trenutne vecine,jer joj to ne odgovara,nego izmislja razne razloge.Ona je dobro situirana,pa je bas briga sto toliko sluzbenika ne prima platu,a dosta njih od toga zive.Neznam zasto se. g.Popovic pravda poslanicima opozicije jer ce da… Više »

Danko
Gost
Danko

“Ova inicijativa Popovića naišla je na žestok odgovor Demokratske Crne Gore i Građanskog pokreta URA”. Hmmmmm a zasto to da mi je znat! Cek cek , koje bjehose ono partije koje mlate grdne pare a ne ulaze u parlament?!?!

Bnjj
Gost
Bnjj

Sva CG je pred kolapsom

Zapamti već jed
Gost
Zapamti već jed

Opet ovaj. Priča nek se priča. Da opravda platu.

Zriki
Gost
Zriki

Najgora po dps

Sjor Bepo
Gost
Sjor Bepo

Andrija je prije svega intelektualac i mislioc, pa tek onda politicar. Uzivam slusati njegove nadahnute misli i govore.

Pura veliki
Gost
Pura veliki

Haha, kako se ti lijepo sprdaš, šjor Bepo.

Bokelj
Gost
Bokelj

Vodi ga kuci kad ti je lijep …

Sjor Bepo
Gost
Sjor Bepo

Nemam dovoljno cijena inace bih

Send this to a friend