Politika

Kotor u blokadi, prijeti prinudna uprava, mogući vanredni izbori

Stari grad Kotor

Kotor je u blokadi  jer vladajuća koalicija u ovom gradu ne funkcioniše. Sjednica lokalnog parlamenta zakazana je za 28. decembar. Ukoliko ponovo bude odložena slijedi upozorenje Vlade, zatim i prinudna uprava, a nijesu isključeni i vanredni izbori.

Skupština kotorske opštine ne zasijeda mjesecima. Od početka godine održana je jedna i započeta druga sjednica. Odluke koje su u ingerenciji lokalnog parlamenta donosi predsjednik opštine Vladimir Jokić iz redova Demokratske Crne Gore.

Sjednica kotorskog parlamenta prekinuta je 29. juna nakon što nisu prošli predlozi odluka o kupovini nekretnina Jugopetrola u Škaljarima i industrijskoj zoni jer su protiv toga bili Nova i SDP.

Predsjednik kotorskog DPS-a Željko Aprcović za CdM kaže da se Jokić ponaša mimo zakona.

On potvrđuje da se sjednica mora održati 28. decembra kako bi se izbjeglo upozorenje Vlade i prinudna uprava. Napominje da je vladajuća elita blokirala grad, da budžet za narednu godinu nije usvojen, a da se prvi čovjek grada ponaša neodgovorno.

“Samo jedna sjednica održana je tokom cijele godine. Ništa ne funkcioniše. Nefunkcionisanje vladajuće koalicije, nemogucnost dogovora među njima rezultiralo je time da se sjednica odloži. Unutar koalicije ne štima ništa. Prinudna uprava je moguća”, jasan je on.

Zbog svega ovoga, naglašava Aprcović, ispaštaju građani Kotora.

“Troše se budžetska sredstva bez kontrole. Predsjednik Opštine samoinicijativno donosi odluke u ime Skupštine. Nema strateškog plana razvoja grada. Stanje je haotično”, istakao je Aprcović za CdM.

Da je Kotor u blokadi potvrdio je za CdM i lider Liberalne partije Andrija Popović.

“Očigledno je da su lični i partijski interesi lokalne vladajuće parlamentarne većine potpuno zakočili rad kotorske Opštine, čiji parlament ne funkcioniše čitavu 2018. Veliku parlamentarnu krizu koristi predsjednik Opštine Jokić koji sam donosi brojne odluke iz nadležnosti lokalne Skupštine a sve na štetu građana Opštine. Došlo je vrijeme za podnošenje političke odgovornosti,odnosno raspisivanje vanrednih lokalnih izbora.To je ono što građani Kotora, koji su iznevjereni, sa nestrpljenjem očekuju”, jasan je Popović.

On upozorava da se nedogovorno ponašanje prvog čovjeka grada ogleda u isčekivanju potvrda brojnih nelegitimnih odluka iz nadležnosti lokalnog parlamenta, koje je sam donosio predsjednik Opštine, ali i u stopiranju svih važnih razvojnih opštinskih projekata.

Vlast u Kotoru čine Demokrate, Građanski pokret URA, Demokratski front DF i Socijaldemokratska partija SDP uz podršku Socijalističke narodne partije SNP.

Miraš Dušević

84 Komentara na "Kotor u blokadi, prijeti prinudna uprava, mogući vanredni izbori"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend