Politika

Kotorski DPS će pokrenuti inicijativu za razrješenje Jokića

Željko Aprcović

Klub odbornika DPS-a zatražiće razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, kazao je predsjednik OO te partije Željko Aprcović Skala radiju. Za to je potrebna trećina odbornika.

Sjednica Skupštine opštine Kotor, odnosno nastavak 16-te zakazan je za 18. decembar 2018. godine. Da li će se održati sjednica koja je više puta najavljivana pa odlagana, ostaje da se vidi, ali je činjenica da je od posljednjeg okupljanja odbornika prošlo pet mjeseci i 18 dana, i da Vladu Crne Gore od upozorenja lokalnoj upravi, a potom i donošenja prinudne uprave dijeli samo 13 dana.

“Samo je jedna sjednica Skupštine opštine Kotor održana u ovoj godini, jedna jedina koja je imala svoj početak i kraj”, kazao je Aprcović.

Da koaliciona vlast u Kotoru ne funkcioniše od početka godine nedavno je potvrdila i potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, predsjednica kotorske URE.

Odbornici SDP neće podržati verifikaciju odluka koje je predsjednik opštine Vladimir Jokić donosio u ime SO, koja se nije sastala više od pet mjeseci. Sporan je bio član 59, zbog čega se, radi tumačenja, Ministarstvu javne uprave obratio kotorski DPS.

Apcović je kazao da je danas dobijen odgovor od Ministarstva po pitanju člana 59. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno o zakonitosti 14 odluka koje je donio Jokić, koji je na taj način i tako preuzeo ulogu Skupštine pozivajući se upravo ne ovaj član.

“Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju  članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima“, navodi se u odgovoru  Ministrastva javne uprave.

Potpuno je jasno da predsjednik nije sve odluke donio u skladu sa zakonom. Zbog toga odbornici DPS-a željno isčekuju sjednicu Skupštine, mada, kako je kazao Aprcović, nigdje ne provijava sigurnost da će ona zaista biti održana. On je potvrdio da bi odbornici ove partije dolazili na sjednice da su one zakazivane, jer je to bilo u interesu građana Kotora. Tim prije što je potrebno usvojiti važne odluke, poput budžeta ali odluke o programima rada za iduću godinu.

Ima poslanika iz vladajuće koalicije koji neće da prihvate i neće da glasaju za odluke koje je sam donosio predsjednik opštine. Na pitanje što se u tom slučaju dešava, Aprcović je decidno saopštio da  DPS neće glasati za sporne odluke.

Ukoliko se odluke ne potvrde, odnosno ne usvoje na sjednici SO to bi, po njegovim riječima, značilo koalicija više ne postoji.

“Ako odbornici ne glasaju za odluke koje je gradonačelnik donio, to istovremeno znači da je on radio protivtzakonito i da mora snositi određene posljedice i u političkom smislu”, navodi on.

Aprcović je kazao da će klub odbornika DPS-a zatražiti razrješenje predsjednika opštine, odnosno da će podnijeti prijedlog Skupštini o razrješenju gradonačelnika Vladimira Jokića. Za to je potrebna trećina odbornika. Sjednicu je predsjednica SO obavezna da zakaže u roku od 30 dana.

“Biće vreo decembar”, zaključio je Aprcović na kraju razgovora.

18 Komentara na "Kotorski DPS će pokrenuti inicijativu za razrješenje Jokića"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI

Send this to a friend