Politika

Kotorski DPS će pokrenuti inicijativu za razrješenje Jokića

Željko Aprcović

Klub odbornika DPS-a zatražiće razrješenje predsjednika opštine Kotor Vladimira Jokića, kazao je predsjednik OO te partije Željko Aprcović Skala radiju. Za to je potrebna trećina odbornika.

Sjednica Skupštine opštine Kotor, odnosno nastavak 16-te zakazan je za 18. decembar 2018. godine. Da li će se održati sjednica koja je više puta najavljivana pa odlagana, ostaje da se vidi, ali je činjenica da je od posljednjeg okupljanja odbornika prošlo pet mjeseci i 18 dana, i da Vladu Crne Gore od upozorenja lokalnoj upravi, a potom i donošenja prinudne uprave dijeli samo 13 dana.

“Samo je jedna sjednica Skupštine opštine Kotor održana u ovoj godini, jedna jedina koja je imala svoj početak i kraj”, kazao je Aprcović.

Da koaliciona vlast u Kotoru ne funkcioniše od početka godine nedavno je potvrdila i potpredsjednica opštine Kotor Ljiljana Popović Moškov, predsjednica kotorske URE.

Odbornici SDP neće podržati verifikaciju odluka koje je predsjednik opštine Vladimir Jokić donosio u ime SO, koja se nije sastala više od pet mjeseci. Sporan je bio član 59, zbog čega se, radi tumačenja, Ministarstvu javne uprave obratio kotorski DPS.

Apcović je kazao da je danas dobijen odgovor od Ministarstva po pitanju člana 59. Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno o zakonitosti 14 odluka koje je donio Jokić, koji je na taj način i tako preuzeo ulogu Skupštine pozivajući se upravo ne ovaj član.

“Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju  članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima“, navodi se u odgovoru  Ministrastva javne uprave.

Potpuno je jasno da predsjednik nije sve odluke donio u skladu sa zakonom. Zbog toga odbornici DPS-a željno isčekuju sjednicu Skupštine, mada, kako je kazao Aprcović, nigdje ne provijava sigurnost da će ona zaista biti održana. On je potvrdio da bi odbornici ove partije dolazili na sjednice da su one zakazivane, jer je to bilo u interesu građana Kotora. Tim prije što je potrebno usvojiti važne odluke, poput budžeta ali odluke o programima rada za iduću godinu.

Ima poslanika iz vladajuće koalicije koji neće da prihvate i neće da glasaju za odluke koje je sam donosio predsjednik opštine. Na pitanje što se u tom slučaju dešava, Aprcović je decidno saopštio da  DPS neće glasati za sporne odluke.

Ukoliko se odluke ne potvrde, odnosno ne usvoje na sjednici SO to bi, po njegovim riječima, značilo koalicija više ne postoji.

“Ako odbornici ne glasaju za odluke koje je gradonačelnik donio, to istovremeno znači da je on radio protivtzakonito i da mora snositi određene posljedice i u političkom smislu”, navodi on.

Aprcović je kazao da će klub odbornika DPS-a zatražiti razrješenje predsjednika opštine, odnosno da će podnijeti prijedlog Skupštini o razrješenju gradonačelnika Vladimira Jokića. Za to je potrebna trećina odbornika. Sjednicu je predsjednica SO obavezna da zakaže u roku od 30 dana.

“Biće vreo decembar”, zaključio je Aprcović na kraju razgovora.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ljuta
Gost
Ljuta

Evo na koga je dps spao….gdje je granica ljudskog srama…

Grey
Gost
Grey

Jasno je da SDP traži od Jokića da poštuje zakon, pa su se sad i ovi lopovi zakačili sa smjenom. Neće im proći ni jednima ni drugima.

Kotoranka
Gost
Kotoranka

Živio DPS

Ljuta
Gost
Ljuta

I Sveto sa Aprcovicem

Đoko Peśov
Gost
Đoko Peśov

Što rade Pivljani bože dragi, malo im je Podgorica no oće i Kotor..

Pjer
Gost
Pjer

Ko god isto nam se pise barem nama koi ne znamo dase uvlacimo

Kotor66
Gost
Kotor66

Pustite narod da glasa pa cete da vidite….Nebi DPS imao sanse, nismoi gospodo visev ovce za sisanje. Jokic radi odlican posao mlad je i perspektivan, a vi stari koji ste zaradili penzije i sagradili kuce kupili stanove na nasu grbacu jos se petljate i sve vam malo.Dps je proslost to je ocigledno.Brinu ovi drugi iz opozicije kojima je malo a… Više »

Dejo
Gost
Dejo

Smanji dozivljaj sirovino

Iki
Gost
Iki

Nabavili su botove koji se navidaju i upale u oet ujutru, neki novi momenti…

La Guzla
Gost
La Guzla

Kotor66, ao, to se koprcaš, imao je Jokac šansu, a bespravno je i sjeo tu đe sjedi, ti to znaš sigurno. Ničim nije pokazao da je “mlad” do jezikom ali i ćutanjem o svom dvojnom državljanstvu. E, ti “blizanci” ne mogu biti predsjednici crnogorskih opština…

Iki
Gost
Iki

Nikad vise necete unistavati Kotor catovici i slicni, metlom pometeno!

Kotor66
Gost
Kotor66

Tako je!!!

Boba
Gost
Boba

Nego? Kumovi? 😁😁😁 Kumare? 😁😁😁

Ana Kotor
Gost
Ana Kotor

Hahaha jos bismo se kupali u kanalizaciji i polivali vodom iz bidona, itd…, da su na vlasti bili “sposobni i posveceni ” kao sto su ovi danas. Vrijeme to i potvrdjuje. Catovici kao i Dabinovici su ugledne i imucne familije iz Boke, morate istaci utemeljene cinjenice kad sebi dajete za pravo da prozivate pojedinca, neciju porodicu. U suprotnom, zvuci jadno… Više »

Lea
Gost
Lea

Vrijeme je

Boba
Gost
Boba

A ajde vise dabogda!

www dpsšestprst
Gost
www dpsšestprst

Pridruži se diskusijidako opet dođu dps-šestoprstovići.

Boba
Gost
Boba

Kumeee! Jesi to ti?! Ili Kuma?

Send this to a friend