Politika

Kovač: Bez riješenih bilateralnih pitanja nema ulaska u EU

Sva otvorena bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svijetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora, rekao je u razgovoru za Pobjedu Miro Kovač, predsjednik spoljnopolitičkog odbora u Hrvatskom saboru i nekadašnji šef diplomatije.

“Prvo, nezavisno od toga što će preuzeti predsjedništvo Evropskom unijom početkom 2020. godine, Hrvatska spada u skupinu država članica koje ‘bez fige u džepu’, jasno i glasno, zagovaraju nužnost održavanja europske perspektive za Crnu Goru i druge zemlje tzv. Zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja. Naravno, pod pretpostavkom da same zemlje tzv. Zapadnog Balkana budu predane ostvare nju članstva, to jest da vidljivo i efikasno rade na usvajanju standarda Evropske unije, znači onoga što birokratskim rječnikom zovemo ‘pravnom tekovinom'”, kazao je Kovač.

Kako je istakao Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose, koje nije bilo tako lako postići.

“Pogledamo li unazad i rezimiramo put koji je prevaljen od kraja 1980-ih godina do danas, složićemo se da su se naši odnosi korjenito promijenili. I to u velikoj mjeri zato što je Milo Đukanović kao predsjednik Republike jasno osudio, bilo je to prije 20 godina, zlo naneseno Hrvatskoj u prvoj polovici 1990-ih, kada je bila žrtva osvajačkog pohoda JNA u režiji Slobodana Miloševića. Bio je to važan čin u normalizaciji hrvatsko-crnogorskih odnosa. Ali, nezavisno od promjene atmosfere u našoj saradnji, sva otvorena bilateralna pitanja, neću sada ulaziti u detalje, moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svjetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora. To je, kao što znate, i stav Evropske komisije koja u ime država članica vodi pregovore”, jasan je on.

Kovač navodi da, što se regiona tiče, prostor neizvjesnosti i nestabilnosti se smanjuje, a kako dodaje, pedeset posto bivše Jugoslavije faktički je u NATO savezu, to jest na političkom Zapadu.

“Izvan NATO-a ostali su zasad Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Sjeverna Makedonija je na putu da postane članica. Pripadnost zemalja jugoistoka Europe NATO savezu i time političkom Zapadu smanjuje mogućnost rješavanja političkih sporova upotrebom sile. Optimista sam. Držim da će se prostor neizvjesnosti i dalje redukovati i da će sljedeća etapa biti postupno uključenje u Evropsku uniju. Proces će potrajati, ali će se uključenje kad-tad dogoditi. Crna Gora trenutno predvodi regatu”, istakao je on.

26

avatar
1000
24
2
0
 
23
HomoSapiensVladika⛪RafaelloIskra95Kinez
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
HomoSapiens
Gost
HomoSapiens

DPS je uradio mnogo toga lose, ali ruku na srce i mnogo toga dobro.

Rafaello
Gost
Rafaello

Korak po korak i sva pitanja koja su od znacaja za ZB bice rijesena uz trud i rad drzava kojima je cilj ulazak u EU.

Iskra95
Gost
Iskra95

Za razliku od opozicije predsjednik je uvijek imao jasnu viziju i plan, gradjani se sigurnije osjecaju kad je na celu drzave neko ko shvata odgovornost koju nosi funkcija predsjednika.

Kinez
Gost
Kinez

Za uspjeh koji je Cg ostvarila mozemo da zahvalimo predsjedniku, jer je njegovim trudom i radom unaprijedio nasu drzavu!

Enesa
Gost
Enesa

Cg je jedna od drzava koja je najvise napredovala posle ratnih razaranja, a sve zahvaljujuci politici predsjednika, koja je nasu drzavu i dovela nadomak EU.

Svetlana_TV
Gost
Svetlana_TV

Svakim danom smo sve blizi EU, a sve zahvaljujuci predsjedniku koji nam je i omogucio napredak na svim poljima.

Marelica
Gost
Marelica

Gradjani su prepoznali znacaj politike koju svih ovih godina vodi nas predsjednik, zato je ova vlast i jaka, zbog gradjana koji cvrsto stojw iza nje.

Tommy_h
Gost
Tommy_h

Uspjeh jedne drzave, je uspjeh cijelog ZB. Dobri susjedski odnosi su svakako bitan faktor koji doprinosi napretku i stabilnosti.

Zigman
Gost
Zigman

Crna Hora je stabilna zemlja koja je prva na putu ulaska u EU

ines23
Gost
ines23

Milo Djukanovic je covjek koji mudro vodi politiku i koji zna da su medjusjedski odnosi bitni za dalju buducnost regiona.

Vitinka
Gost
Vitinka

Vrijeme 90-ih je proslo, i ne treba se vracati na to, samo iz toga da izvucemo pouku a to je da mirovna politika vodi do boljih odnosa i jedinstva medju narodima sto je itekako bitno za cijeli region.

oliver14
Gost
oliver14

Bas zbog ovih odnosa u regionu je jako dobro sto je Merkelova i Makron napravili sastanak, vrijeme je da se zemlje ZB udruze i pomognu jedna drugog na putu integracija i gradjena odnosa izmedju njih samih.

Kosta
Gost
Kosta

Uspjeh je za sve zemlje ZB da izmedju sebe imaju rijesene bilateralne odnose jer ce tako brze uspjeti prilikom ulasla u EU.

goran1978
Gost
goran1978

Za pohvalu su danas odnosi Crne Gore i Hrvatske, sve sto je bilo u proslosti se rijesilo, zato danas i imamo dobre odnose.

Komita
Gost
Komita

Eto,hrvatska je u prevodu rekla da se moramk drzati zajedno jer samo zajedno mozemo da naoredujemo. Volio bih da cujem srbiju da tako nesto kaze

Send this to a friend