Politika

Kovač: Bez riješenih bilateralnih pitanja nema ulaska u EU

Sva otvorena bilateralna pitanja na Zapadnom Balkanu moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svijetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora, rekao je u razgovoru za Pobjedu Miro Kovač, predsjednik spoljnopolitičkog odbora u Hrvatskom saboru i nekadašnji šef diplomatije.

“Prvo, nezavisno od toga što će preuzeti predsjedništvo Evropskom unijom početkom 2020. godine, Hrvatska spada u skupinu država članica koje ‘bez fige u džepu’, jasno i glasno, zagovaraju nužnost održavanja europske perspektive za Crnu Goru i druge zemlje tzv. Zapadnog Balkana i nastavak procesa proširenja. Naravno, pod pretpostavkom da same zemlje tzv. Zapadnog Balkana budu predane ostvare nju članstva, to jest da vidljivo i efikasno rade na usvajanju standarda Evropske unije, znači onoga što birokratskim rječnikom zovemo ‘pravnom tekovinom'”, kazao je Kovač.

Kako je istakao Crna Gora i Hrvatska imaju prijateljske odnose, koje nije bilo tako lako postići.

“Pogledamo li unazad i rezimiramo put koji je prevaljen od kraja 1980-ih godina do danas, složićemo se da su se naši odnosi korjenito promijenili. I to u velikoj mjeri zato što je Milo Đukanović kao predsjednik Republike jasno osudio, bilo je to prije 20 godina, zlo naneseno Hrvatskoj u prvoj polovici 1990-ih, kada je bila žrtva osvajačkog pohoda JNA u režiji Slobodana Miloševića. Bio je to važan čin u normalizaciji hrvatsko-crnogorskih odnosa. Ali, nezavisno od promjene atmosfere u našoj saradnji, sva otvorena bilateralna pitanja, neću sada ulaziti u detalje, moraju biti riješena. Bez toga ne može i neće biti zelenog svjetla svih država članica Evropske unije za zatvaranje pregovora. To je, kao što znate, i stav Evropske komisije koja u ime država članica vodi pregovore”, jasan je on.

Kovač navodi da, što se regiona tiče, prostor neizvjesnosti i nestabilnosti se smanjuje, a kako dodaje, pedeset posto bivše Jugoslavije faktički je u NATO savezu, to jest na političkom Zapadu.

“Izvan NATO-a ostali su zasad Srbija, Bosna i Hercegovina i Kosovo, Sjeverna Makedonija je na putu da postane članica. Pripadnost zemalja jugoistoka Europe NATO savezu i time političkom Zapadu smanjuje mogućnost rješavanja političkih sporova upotrebom sile. Optimista sam. Držim da će se prostor neizvjesnosti i dalje redukovati i da će sljedeća etapa biti postupno uključenje u Evropsku uniju. Proces će potrajati, ali će se uključenje kad-tad dogoditi. Crna Gora trenutno predvodi regatu”, istakao je on.

26 Komentara na "Kovač: Bez riješenih bilateralnih pitanja nema ulaska u EU"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend