Politika

Kovačević: Nikšić kao savremeni grad otvoren za saradnju sa drugima

Marko Kovačević/ Foto: Opština Nikšić

Trećeg dana Samita gradonačelnika mreže balkanskih gradova, koji se održava u Atini, predsjednik nikšićke opštine Marko Kovačević kazao je da je Nikšić kao savremeni grad otvoren za saradnju sa svim gradovima povodom pronalaženja zajedničkih vrijednosti kao i polja na kojima možemo sarađivati.

„Crna Gora je u Evropi prepoznata kao država velikih prirodnih kontrasta i čarobnih prirodnih ljepota, a Nikšić je najveća opština u Crnoj Gori, sa velikim prostranstvom, planinama, rijekama i jezerima, što predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma, ali i pogodnost za izgradnju fabrika i drugih poslovnih objekata. Takođe, Nikšić predvodi zelenu tranziciju u Crnoj Gori, stoga nam se dopada ideja za formiranje Banke za zeleni razvoj, koju je istakao gradonačelnik Imamoglu“, istakao je Kovačević.

On je kazao da su balkanski narodi uvijek bili prepoznati kao dobri domaćini, ali i oni izvan Balkana, i ako, kako je kazao, “možemo biti dobri domaćini jedni drugima, onda možemo i da sarađujemo u korist naših građana”. Kovačević je govorio i o istoriji naroda.

„Antička Atina kao balkanski grad jeste grad istorije i mjesto rođenja evropske kulture i civilizacije. Civilizacijske vrijednosti antičke Grčke kao i srednjovjekovne Vizantije sa ponosom baštinimo i u Crnoj Gori i u našem gradu Nikšiću. To govori o bliskosti naših naroda i istorije. Stoga smo zahvalni Grcima, a i samoj Atini na ovim tekovinama. Uprkos zajedničkom nasljeđu, sadašnje vrijeme stavlja pred nama nove izazove. Gradovi Balkana moraju pokazati da su nakon svoje hiljadugodišnje istorije dorasli ekonomskim, klimatskim, digitalnim i demokratskim promjenama koje prate savremeni svijet. Jaka institucionalna saradnja mora biti preduslov za razvijanje zajedničkih projekata i aktivnosti. To je uslov kako bismo nakon samih sastanaka imali i dobru praksu, a na samom kraju i rezultate“, poručio je Kovačević.

Kovačević kao predsjednik Nikšića, drugog po veličini grada u Crnoj Gori, zahvalio se na pozivu za učešće na ovogodišnjem Samitu „B40“ te gradonačelniku Imamogluu na uspješnom predsjedavanju mrežom, kao i ovogodišnjem domaćinu i novom predsjedavajućem mreže gradonačelniku Atine Kostasu Bakojanisu na vrlo ljubaznom dočeku i profesionalnoj organizaciji Samita.

Podsjetimo, Samitu prisustvuju gradonačelnici iz svih zemalja regiona, što će doprinijeti širenju i razvijanju odnosa i jačanju zajedničkog djelovanja.

Fokus Samita, kako se navodi, je na razvijanju saradnje povodom klimatskih promjena i pametnih gradova, na digitalnoj transformaciji, kao i daljem unapređenju zajedničke ekonomske saradnje, urbane demokratije i na migracijama.

Samit gradonačelnika i predsjednika opština balkanskih gradova „B40“ počeo je 22. i trajaće do 24. januara 2023. godine.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ultraviolet
Gost
Ultraviolet

Dobar vic!

Sasa
Gost
Sasa

Bolje ti ide pjevanje od price…

cikotić
Gost
cikotić

otvoren za saradnju sa srbijom i Rusija jadni Niksić šta dočeka da se ovo pita

amo
Gost
amo

Nikšić i dio Nikšićana ispred našeg vremena,a sadašnji predsjednik Šubara i njegovi sljedbenici srednj mračni vijek,neki čak neandertalci.Ponavljam dio Nikšićana uvijek bili i biće ispred svog vremena svjetski ljudi.

Zovite Sergeja
Gost
Zovite Sergeja

Dako se preobrati konačno je otišao u jednu zemlju Evrope.

Vinuška
Gost
Vinuška

Savremen? Da, da baš je savremen. Najsavremenije je ono ruglo od Lj u parku i ona tajno izgrađena crkvica.

Darija
Gost
Darija

Nikšić jest savremen ali mu je Predsjednik nešto “zatucan”

PG081
Gost
PG081

ahhahshhhsshshahahahahahah 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend