Politika

Krapović: Mišljenje Venecijanske komisije je u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda 12. decembra

Dragan Krapović

Mišljenje Venecijanske komisije (VK) je u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija Ustavnog suda koje je predviđeno za 12. decembar, poručio je poslanik Demokrata Dragan Krapović nakon sastanka ove partije sa predstavnicima VK.

On je kazao da nemaju zaključak nakon sastanka, te da su predstavnici VK ekipa koja pravi mišljenje.

“Tema sastanka je bila ustavna, politička i institucionalna kriza – prije svega o mišljenju u vezi sa izmjenama Zakona o predsjedniku Crne Gore. Demokrate su iznijele stavove o tome da se sistem se nalazi u vrsti blokade, te da je Ustav u tom smislu nedorečen. Konstatovali smo šta vidimo kao rješenje, i odgovorili na neke pojedinosti”, rekao je Krapović.

On je poručio da je na sastanku konstatovao da bi se trebalo insistirati na deblokadi Ustavnog suda, te poručio da je to konstatovano i od strane VK.

“I to je apsolutno nužnost u ovom trenutku iz velikog broja razloga”, dodao je Krapović.

On je poručio da je predsjednik države Milo Đukanović prekršio Ustav time što nije dao mandat predloženom mandataru Miodragu Lekiću, te da bi deblokadom Ustavnog suda dobili odogovor, kako za tu situaciju, tako i za lokalne izbore i slično.

“Ustavni sud će nam biti potreban i za naredne izborne procese i cijeli niz od zaštite ljudskih rpava i svih nadležnosti Ustavnog suda. Mislim da je apsolutni prioritet da se na sjednici 12. izglasaju sudije Ustavnog suda”, poručio je Krapović.

On je kazao da se o Zakonu o predsjedniku mora glasati i drugi put.

“Naravno da parlamentarna većina može da odluči da odustane od takovog predloga, da li će mišljenje VK doći ili neće nemam saznanja. Oni su rekli polovinom decembra, ovo glasanje će biti 12. decembra – tako da to može da se tumači kao polovina mjeseca, u svakom slučaju neku vrstu rješenja moramo imati”, dodao je Krapović.

Krapović je kazao da je činjenica da imaju većinu u parlamentu, te da Skupština ima pravo da bira vladu.

“Činjenica je da joj se to pravo uskratilo od strane predsjednika države i da je time prekršio Ustav”, kazao je Krapović ističući da je iz tog razloga mišljenje VK u drugom planu u odnosu na izglasavanje sudija u parlamentu.

On je kazao da su za Zakon o predsjedniku glasali tragajući za institucionalnim rješenjem.

“Nijesmo do toga došli nekakvim političkim improvizacijama. Ustav je takakv kakav jeste – nažalost nedorečen. Te su se nedoumice pojavile prvi put kad se promijenila vlast i kad je došlo do nečega što je pluralizam. Vidi se da nemamo Zakon o Skupštini, zakon o Vladi, i da imamo vrlo štur Zakon o predsjedniku – sve bi to trebalo unaprijediti, otkloniti i razraditi”, ocijenio je Krapović.

Odgovarajući na pitanje kakav je stav Demokrata u odnosu na prijedlog DPS-a, on je poručio da nemaju namjeru politički trgovati Ustavnim sudom.

“Čini mi se da kolege iz DPS-a nemaju obrazloženje koje bi mogli da upute javnosti u vezi sa izborom sudija Ustavnog suda. Ovi kandidati se moraju osporiti – da se ospori njihova stručnost, kompetencije, eventualne afilijacije.. Što se tiče Demokrata – nijedan kandidat nema nikakve afilijacije sa nama i glasamo ih jer smatramo da su stručni i kompetentni ljudi i da će raditi u skaldu sa Ustavom i zakonom”, poručio je Krapović.

On je kazao da se sa druge strane DPS pokušava baviti “političkom trgovinom”.

“Mi nemamo namjeru da trgujemo Ustavnim sudom već da se pozabavimo ovim poslom i omogućimo da postoje instiutcije u ovoj državi koje će da daju odgovor na mnoga pitanja – između ostalog Zakon o predsjedniku, zetske zakone i lokalne izborne žalbe i sve ostale izborne procese. To je priotitet svih prioriteta i to moraju svi da shvate i da upodobe svoje političko djelovanje, da imamo minimum minimuma – insttitucije koje rade, pa makar i na minimumu – to kažem zbog špekulacija o tome da li će biti izabran jedan ili četiri sudija US, mi smatramo da bi trebalo izabrati četiri”, podvukao je Krapović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Milutin
Gost
Milutin

Hahahhahahhahhahhahahhahahahhaha
Zbog cega su htjeli ovom gospodinu da skinu imunitet?
Da li ce to neko opet traziti?

Idi doma jadan
Gost
Idi doma jadan

To sto vama treba to je u prvom planu. A sto si fin..

SOS
Gost
SOS

Krapoviću smatrao ssm te pametnijim čovjekom i političarem ( mislio sam da si i za Bečića i posebno za Koprivicu ) kralj politike ! .. Ali danas svoje nepismene glasače politikanski zamlaćuješ jer dobro znaš da Đukanović sa svojim političkim iskustvom nikad nebi prekršio ustav

🇲🇪Stubica🇲🇪
Gost
🇲🇪Stubica🇲🇪

Jsno mu je kakvo će biti mišljenje!

končar
Gost
končar

Znači, VK vam je rekla da veze nemate i da je predlog izmjena zakona o predsjedniku neustavan.

Petar
Gost
Petar

Jadna je zemlja u kojoj su takvi kao ti neki tobože faktor!

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Ne lupetaj, majke ti!

Posteno
Gost
Posteno

Mandat Lekicu. Mi smo svi ludi,a eksperte????
Frizura dovoljno govori o njegovoj inteligenciji

Send this to a friend