Politika

Krapović poručio Džakoviću: Niste se držali dogovora, dođite na sjednicu

Krapović

Predsjednik Opštine Budva Dragan Krapović uputio je otvoreno pismo nezavisnom odborniku u budvanskom parlamentu Stevanu Džakoviću.

Krapović se u pismu osvrnuo na stavove Džakovića, poručio mu da se nije držao dogovora i pozvao ga da ne dozvoli da građani Budva budu njegovi, te da dođe i prisustvuje sjednici budvanskog parlamenta.

“Ne dozvolite gospodine Džakoviću da naši građani, djeca, sportisti, naša priroda i naša imovina budu vaši taoci. Što se nas tiče, jedno je sigurno, niko nas neće ucjenjivati i svaku igranku ćemo odlučno razobličiti”, naveo je Krapović.

On podsjeća da je Džaković ranije izabran sa zatvorene partijske liste DF-a, to znači da je, kako dodaje Krapović,  pristao da Vas kandiduju partije na, kako podvlači, „zatvorenoj listi“.

“U toku pregovora o vlasti u Budvi nijednom riječiju nijeste pomenuli ‘otvorene liste’ ili bilo kakav angažman ostalih činilaca  vlasti  u Budvi u smislu pokretanja izmjena Zakona ili bilo kojeg drugog poteza političkih subjekata koji participiraju u vlasti. Kada smo zajedno koncipirali koalicioni Sporazum, koji ste potpisali, ni tu nijeste ništa imali da dodate. Znači uslove koje danas pominjete tada nijeste htjeli da unesete u Sporazum. Nakon formiranja skupštinske većine tražili ste da ta ista većina izglasa Inicijativu za ocjenu ustavnosti  Zakona o izboru poslanika i odbornika, što sam ja kao formalni predlagač odmah kandidovao na prvoj sledećoj sjednici i ista je usvojena glasovima svih u koaliciji”, naveo je on.

Džaković

Krapović u pismu dodaje da se Džaković od početka nije držao dogovora.

“Na primjer, i pored potpisanog Sporazuma i naravno dogovora svih, bez bilo kakve komunikacije sa koalicionim partnerima, nijeste glasali za izbor predsjednika SO! To ste uradili iako su svi u koaliciji podržali sve što ste kandidovali, i time ste odmah na početku vlast učinili ranjivom i otvorili vrata i „konstruktivnoj opoziciji“ i OKG-u da rovare, usporavaju i opstruiraju vršenje vlasti i donošenje odluka koje će razobličiti i zaustaviti djelovanje OKG-a u Budvi”, navodi dalje u pismu.

Po riječima Krapovića, uslovi koje je nezavisni odbornik naknadno postavio u koalicionom Sporazumu koji su potpisali  su u najvećem dijelu ispunjeni.

“Sistematizacije su usvojene i  raspisani su konkursi, te imenovani rukovodioci u skladu sa istima. Jedan manji broj ljudi je zaposlen na privremenoj osnovi jer smo na nekim pozicijama zatekli politički zaposlene izvršioce koji nijesu imali ni volje ni kapaciteta da rade ono za šta su plaćeni, već upravo suprotno, da opstuiraju. Što se tiče transparentnosti rada, svaki dokument, svaku odluku, rješenje i ugovor  koji želite da dobijete samo treba da uputite zahtjev i odmah dobijate isti. Svi koji su bilo koji dokument tražili od  Opštine Budva od kad sam ja na njenom čelu su odmah traženo dobili, ako dokumente imamo”, ističe on.

Krapović u pismu tvrdi da budvanska uprava ne krije apsolutno ništa, i poručuje Džakoviću da što god želi da vidi ili objavi samo treba da zatraži, onako kako je  procedurama predviđeno.

“Što se tiče trećeg uslova, tražiti u ovom trenutku sa nivoa lokalne vlasti u Budvi, da opozicija prekine bojkot Parlamenta, uđe u Skupštinu Crne Gore, predloži i izglasa Zakon za koji treba 2/3 većina i koji se bez DPS-a ne može izglasati je isto kao i reći da nećete doći na sjednicu, ako u Budvi u avgustu ne padne snijeg. Takvim postupanjem bacate veliku sumnju na sebe”, dodaje Krapović.

On se u pismu osvrnuo i na Džakovićeve optužbe prema Demokratama.

“Smatram da su one produkt Vaše želje da vratite „milo za drago“ i da nemaju utemeljenje u činjenicama. Pomenuli ste i da je Smokvica usvojena na predlog Demokrata. To naravno nije istina, jer je nijesu Demokrate predložile već predsjednik Opštine koji je formalni predlagač odluka prema SO Budva. Nadalje, svi prisutni odbornici, uključujući i Vas su glasali za usvajanje Plana za Smokvicu. Takođe, pominjanje advokatice Đukanović i pokušaj predstavljanja Smokvice kao ‘njihovog’ projekta i dovođenja u vezu sa nama nijeste baš logički postavili kako treba poštovani odborniče Džakoviću. Opšte je poznato da su gospoda investitori kupili 13 miliona eura vrijednu zemlju od Opštine i 12 miliona eura od privatnih vlasnika još daleke 2006-te godine, a da  tek u 2017-toj realizacija projekta počinje, dakle 11 godina kasnije”, napisao je on.

Krapović misli da je nelogično i nevjerovatno da su  Đukanovići iza tog projekta i da, kako dodaje, kroz 11 godina i nekoliko vlada na čijem je čelu bio upravo Milo Đukanović nisu htjeli da sami sebi završe taj projekat, pogotovo, tvrdi on, ako znamo da je upravo u Ministarstvu turizma i održivog razvoja Smokvica i bila zaustavljena.

“Po Vašem, ispada da je Milo Đukanović čekao da ne bude u Vladi Crne Gore lično i da opozicija dođe na vlast u Budvi, pa da onda sebi završi taj posao. Moram reći da je to jako  nelogična konstrukcija, praktično nevjerovatna. Takođe ste nas optužili vezano za Luku Budva, iako se svim silama borimo da osujetimo namjere Vlade da  privatizuju i praktično poklone Luku Budva, a da građani Budve u narednim godinama postanu taoci jednog megalomanskog i neodrživog projekta. Takođe, od samog početka Luka Budva je protivno zakonu izdavana u zakup, a to je slučaj i sada, tako da ćemo se i time baviti”, dodaje on.

Prvi čovjek Budve u pismu nudi Džakoviću, koji tvrdi da ne smiju da zakažu sjednicu oko Luke Budva,  da sam napiše dokument, koji će Krapović predložiti Skupštini kao dopunu Dnevnog reda ili na potpuno novoj sjednici.

“Šta god da je iz nadležnosti lokalne samouprave, a na bazi koalicionog sporazuma i interesa građana,  predložite i odmah ćemo zakazati sjednicu i izglasati isto, jer mi nemamo obaveze gospodine Džakoviću prema bilo kome osim prema građanima. Izvolite, predložite odluke oko Luke Budva, Miločerskog parka pa da vidimo ko radi za čije interese”, ističe on.

Krapović poručuje da nema potrebe za bilo kakvim emisijama i suočavanjima i poziva Džakovićda da dođe na sjednicu.

“Gospodine Džakoviću, ‘konstruktivni opozicionari’ i opskurni likovi sa društvenih mreža kojima ste se okružili i koji Vas instruiraju da se ponašate i djelujete onako kako to sada radite, rade isključivo u dosluhu sa DPS-om i zastupaju pojedinačne interese. To potvrđuju i  današnja frenetična saopštenja u kojima traže moju ostavku. Nema potrebe za bilo kakvim emisijama i suočavanjima , predložite odluke i dođite na sjednicu pa ćemo se tamo suočiti i iznijeti svoje argumente pred građanima i pred očima javnosti. Mislim da poštenije od ovoga ne može i ako ovu ponudu odbijete, stvari su potpuno jasne”, zaključuje on.

Send this to a friend