Politika

Krapović: Pregovori traju devet godina jer nema političke volje

Sa konferencije

Devet godina pregovora traje iz jednog jedinog razloga – nedostatka političke volje – ocijenio je član Odbora za evropske integracije i poslanik Skupštine Crne Gore Dragan Krapović na konferenciji nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje povodom devet godina crnogorskih pregovora sa Evropskom unijom.

Misli da je, kako je rekao na panelu “Prvih devet godina – gdje je Crna Gora na putu ka EU?”, to konstanta, i to kod ključnih oblasti – poglavlja 23 i 24.

“To je i nemogućnost nas kao društva, ali i elite koja je bila na vlasti, pa i današnje vlasti”, naveo je Krapović.

Nije bilo, kako je ocijenio, dovoljno političke volje da se iskorači.

“Političke volje u ovom trenutku ne manjka, ali da li manjka koordinacije ili postizanja bazičnog konsenzusa – da, to je evidentno da manjka”, ocijenio je Krapović.

Poslanik DPS-a i bivši premijer Duško Marković da je prethodna vlada početkom 2020. godine usvojila inicijativu Savez za Evropu, te ocijenio da je inicijativa možda zakasnila sa pokretanjem.

Novinarka i bivša generalna direktorka Radio Televizije Crne Gore Andrijana Kadija ocijenila je da Javni servis godinama ne radi u interesu javnosti, nego u onoj mjeri u kojoj si ti interesi podudarni sa interesima vladajuće partije, doskorašnje.

“Bojim se samo da se ne nastavi taj trend i da buduća, odnosna sadašnja vlada ne želi da na isti način kontroliše rad Javnog servisa. Razumijem frustraciju kad kažu da je 30 godina bilo navijanja za jednu partiju, ali ne dozvolimo da se ponašamo i krećemo po istom tragu”, naglasila je Kadija.

Medijska zajednica je, prema njenim riječima, sada zarobljena novim trendom novinarstva, a to je takozvano dostavljačko novinarstvo.

“Pretvorili smo se u protočni bojler “rekla, kazala” ljudi koji imaju svoje interese, a obično su to političari. Citiramo ih revnosno, kao da su to sve glave Nobelovaca i na taj način ne obavljamo svoju osnovnu funkciju da informišemo, analiziramo, istražujemo, nego ih sirovo plasiramo javnosti i dodatno je kontaminiramo. Javni servis nema alternativu u odnosu na to kako treba da radi”,  navela je Kadija i dodala da pošteno treba raditi.

Sva sloboda, ističe, zavisi od slobode pojedinca.

Vršilac dužnosti rektora Univerziteta Crne Gore Vladimir Božović kazao je da je na početku višestranačja univerzitet bio znatno više uključen u društveno-politička zbivanja, nego prethodnih godina.

Send this to a friend