Politika sa rumunskim ambasadorom  Matei-Viorel Ardeleanuom

Krapović: Saveznice da pokažu odgovornost kroz ulaganje u odbrambene kapacitete

Foto: MoD

Države saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane kroz ulaganje u nacionalne odbrambene kapacitete i jačanje partnerskih veza, kazao je ministar odbrane Dragan Krapović tokom današnjeg susreta sa rumunskim ambasadorom  Matei-Viorel Ardeleanuom i izaslanikom odbrane Rumunije za Crnu Goru, pukovnikom Florin-Aurelian Kraioveanuom.

Krapović je, kako je saopšteno iz MoD, izrazio zadovoljstvo uspješnom saradnjom Crne Gore i Rumunije na odbrambenom planu, kako na bilateralnoj osnovi, tako i kao saveznica u NATO Alijansi.

“Države saveznice moraju biti odgovorne i doprinositi razvoju odbrane kroz ulaganje u nacionalne odbrambene kapacitete i jačanje partnerskih veza”, kazao je Krapović tokom susreta.

Napomenuo je da nedavna posjeta predsjednika Jakova Milatovića Rumuniji govori, prema njegovim riječima, o težnji za snaženje saradnje u oblastima od obostranog interesa.

Ministar je iskazao otvorenost odbrambenog sektora Crne Gore za definisanje novih modaliteta saradnje.

Navodi se da Krapović je informisao sagovornike da će Crna Gora uputiti jednog štabnog oficira u Multinacionalnu diviziju Jugoistok u Bukureštu i time unaprijediti doprinos ojačanom prisustvu Alijanse na istočnom krilu saveza.

Podsjetio je i na doprinos pripadnika VCG borbenim grupama u Letoniji i Bugarskoj, naglašavajući da će “Crna Gora nastaviti da doprinosi jačanju položaja odvraćanja i odbrane Alijanse”.

Iz MoD su naveli da Krapović je upoznao sagovornike i sa dosadašnjim rezultatima rada 44. Vlade Crne Gore, ističući među prioritetima sprovođenje koje će omogućiti sticanje punopravnog članstva u EU.

Ambasador Ardeleanuo je istakao očekivanje da će u narednom periodu obje strane raditi na snaženju bilateralnih odbrambenih odnosa.

“Rumunija će snažno podržavati članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji, nudeći svu potrebnu ekspertsku pomoć za uspješno sprovođenje nacionalnih reformi”, kazao je ambasador.

Ardeleanuo je istakao važan doprinos Crne Gore očuvanju mira u regionu, naglasivši da je “održavanje stabilnog Zapadnog Balkana itekako važno u trenutku kada se svijet suočava sa bezbjednosnim izazovima, koji dolaze sa istoka”.

Dodaje se da ambasador je informisao ministra o značajnom povećanju izdvajanja Rumunije za odbranu na 2.5 odsto BDP-a.

Pukovnik Kraioveanu je informisao ministra o bezbjednosnim izazovima sa kojima se crnomorski region suočava od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Iz MoD su naveli da sastanku je prisustvovao načelnik Generlaštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević i direktorica Direktorata za politiku odbrane, mr Radmila Perović.

General Lazarevć je informisao sagovornike o aktuelnom procesu planiranja odbrane i istakao da će Vojska Crne Gore nastaviti da jača saradnju sa Oružanim snagama Rumunije, kroz učešće u multinacionalnim vojnim vježbama.

 

1

avatar
1000
1
0
0
 
1
Mrak😂 za to
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrak😂 za to
Gost
Mrak😂 za to

Otkricu ti jednu tajnu koju svi znate Crna gora treba da se brani od lopova koji glodju crnu goru ko pijavice

Send this to a friend