Politika DIREKTOR PEN BAJDEN CENTRA I NEKADAŠNJI ZVANIČNIK PENTAGONA MAJKL KARPENTER

Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori

Majkl Karpenter

Nekadašnji zvaničnik Pentagona, danas direktor “Pen Bajden centra” u Vašingtonu Majkl Karpenter smatra da region Zapadnog Balkana pati od nedostatka pažnje velikih sila. Zbog toga se, kako je rekao u intervjuu Pobjedi, nada da će buduća američka administracija ispraviti trenutnu politiku SAD prema regionu i usmjeriti se na izazove i mogućnosti na Balkanu.

Nedavno ste upozorili da bi prije izbora 2020. Crna Gora trebala da bude oprezna “zbog mogućeg ruskog miješanja”. Šta ste tačno imali na umu? Iskustvo sa prošlih izbora u Crnoj Gori, Americi?

KARPENTER: Kremlj u nastojanju da drži demokratiju podalje od Moskve, mora napadati Zapad i njegove vrijednosti.

Ne vojno, već uništavanjem zapadnih demokratskih institucija. Da bi to učinila, uključila se u sajber-napade, koristila je ruske biznismene koji su plaćali demonstrantima, a u Crnoj Gori se uključila u najhrabriju tajnu operaciju od svih, pokušavajući da izvrši oružani državni udar. Nije lako predvidjeti koju taktiku će Kremlj koristiti u budućnosti, ali pretpostavljam da će tokom sljedećih izbora u Crnoj Gori ponovo koristiti svoje provjerene metode malignog uticaja: crne fondove usmjerene na proruske kandidate, dezinformacije kako bi se pokušalo uticati na glasače i povećati etničko dijeljenje i sajber napade da bi hakovali informacije ili izazvali poremećaje.

Najčešće govorite o malignom ruskom uticaju na Balkanu, ali da li Vas brinu uticaji drugih zemalja u ovom regionu?

KARPENTER: Da, svijet konačno počinje da shvata da Rusija nije jedina zemlja koja napada demokratske institucije. Moramo početi da brinemo o Kini, Iranu, Sjevernoj Koreji i mnogim drugima. Evo kako ja to vidim: primarna geopolitička konkurencija 21. vijeka oblikuje se kao sukob između liberalnih demokratija i korumpiranih diktatura. Mnoge korumpirane autoritarne države prećutno se udružuju i kopiraju međusobne taktike. Zabrinut sam od rastućeg uticaja Kine i Turske na Zapadnom Balkanu, posebno u ekonomskoj sferi. Taj uticaj je suptilniji od ruskog, jer ove zemlje ne podstiču državne udare, ali kroz korumpiranu mrežu uticaja vrše sve veći uticaj na lokalnu politiku.

Američki predsjednik Donald Tramp sumnja u solidarnost Alijanse, nazivajući Crnu Goru agresivnim saveznikom, Rusija raspoređuje novo oružje srednjeg dometa, Turska nabavlja sistem S-400 od Rusije, kineska vojna moć izlazi iz okvira transatlantskog saveza… Imajući u vidu sve ove činjenice, mislite li da je svijet danas opasniji nego što je to bio godinama unazad?

KARPENTER: Svijet postaje sve turbulentniji i trebali bi nas zabrinuti svi trendovi koje ste spomenuli. Turska je autoritarna država i Mađarska se sve više kreće u tom pravcu. Obje su članice NATO saveza, usklađene sa Putinovom Rusijom. Predsjednik Tramp je takođe simbol novog talasa korumpiranog populizma koji ruši ključne temelje demokratske vlasti u mnogim zapadnim zemljama napadom na nezavisne agencije za sprovođenje zakona i obavještajne službe, pluralističke medije i nestranačke sudove. Iako su demokratske institucije u Sjedinjenim Državama i dalje dosta jake, već vidimo koliko su katastrofalne Trampove politike prema NATO, gdje je on doveo u pitanje američku posvećenost članu 5.

Da li mislite da EU može da riješi pitanje Kosova i odnose Beograda i Prištine, jedan od najvećih izazova na Balkanu ili očekujete predviđate, da će Francuska i Njemačka preuzeti aktivniju ulogu u rješavanju ovog pitanja uz podršku SAD?

KARPENTER: Na Kosovu se očekuju izbori ove jeseni, a zatim sljedeće godine u Srbiji, što će liderima otežati pronalaženje rješenja, bez obzira da li Pariz, Berlin i Vašington posvećuju više pažnje ovom pitanju. Moja najveća kritika dijaloga posredovanog od strane EU do sada je ta što su usredsređeni na mala, postepena poboljšanja odnosa. Ideja o zamjeni teritorije je, naravno, nekonvencionalna, ali takođe sadrži ogromne rizike i nije mi jasno da bi je većina stanovništva u Srbiji i na Kosovu podržala ako bi bila stavljena na referendum. Moje mišljenje je da bi EU i SAD trebalo da počnu razmišljati o onome što mogu još staviti na sto kako bi podstakli rješenje. Ako ne stavimo nešto veliko i novo na sto, bojim se da je teško shvatiti na koji način možemo od trenutnog statusa kvo doći do trajnog rješenja. Potrebno nam je više pažnje, više resursa i više kreativnosti ako želimo da riješimo ovaj sukob.

Kao bivši državni zvaničnik, možete li da uporedite američku posvećenost Balkanu u vrijeme kada ste bili zvaničnik Pentagona i sada, kada to posmatrate sa pozicije koju pokrivate? Koliko su se stvari promijenile?

KARPENTER: Nema sumnje da Zapadni Balkan pati od nedostatka pažnje na visokom nivou. Mislim da je to danas uslovljeno činjenicom da nemamo pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska pitanja ili pomoćnika ministra odbrane za međunarodna pitanja bezbjednosti. Imali smo tri savjetnika za nacionalnu bezbjednost, dva sekretara za od bran u i dva državna sekretara samo u dvije godine u prvom mandatu Dona Ida Trampa.

Trampov prvi državni sekretar nazvao je predsjednika “moronom”, a nadaleko priznati ministar odbrane podnio je ostavku zbog predsjednikovog postupanja prema našim saveznicima. Teško je održati razuman spoljnopolitički kurs pod ovim uslovima. Sljedeća administracija imaće ogroman posao da obnovi naše agencije za nacionalnu bezbjednost i nadamo se da će se takođe više usmjeriti na izazove i mogućnosti na Zapadnom Balkanu.

Bajden može da vrati ugled Bijeloj kući

Dugo ste bili saveznik Džoa Bajdena, nekadašnjeg potpredsjednika SAD. Što očekujete od njegove kandidature za predsjednika SAD?

KARPENTER: Podržavam Bajdena za predsjednika, jer smatram da je on jedinstveno kvalifikovan da vrati Ameriku na mjesto lidera slobodnog svijeta. Bajden shvata vrijednosti saveza, zna da je američko liderstvo u svijetu neophodno za unapređenje naših interesa i da to ne možemo sami. Razmotrimo razne izazove danas u svijetu. Bilo da se borimo protiv ebole u Africi, odvraćanjem ruske vojne agresije na Baltiku ili primoravanjem Kine da igra po istim pravilima kao i mi, kada je riječ o trgovini i ulaganjima, mi možemo ostvariti svoje ciljeve samo ako budemc radili zajedno sa našim partnerima ili saveznicima koji imaju slične stavove. Potpredsjednik Bajden to shvata bolje od bilo koga i on je najbolji način da vratimo i Bijeloj kući integritet i čast i da ojačamo naše globalne saveze i partnerstva.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nenad
Gost
Nenad

Znaci i kod nas ce tramp da pobijedi:)))

Princ od Konika
Gost
Princ od Konika

Ne može Milu niko da skine sa prijestola osim nas. Milo radi kako treba i nemamo bolju alternativu, zato puštimo čovjeka neka uradi započeti posao i da uđemo u EU sa njim na čelu.

Rumija
Gost
Rumija

Pogledajte ovu americku spodobu i on nekome da soli pamet. E kukala nam majka na sta tek lice ovi koji se primaju na njegovu pricu. Daleko bilo.

Rusofil
Gost
Rusofil

U frontu ima ljudi sto bi nam doveli onoga Putina za sefa drzave. A onaj pipun ja pljunuti Putin.

Mrgud
Gost
Mrgud

Ma nije mguće?

iMajmuniSuSrbi
Gost
iMajmuniSuSrbi

Mi smo vazda bili Srbi, zato smo uz Ruse!

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dolje tiranin Putler! Sloboda Rusiji!

arben
Gost
arben

Mislis ona sloboda ko u Iraku,Libiji i Siriji

COBER
Gost
COBER

Dobro je kad se vi ne miješate! Ne vrijeđajte nam inteligenciju! Nismo mi vaš narod! Tragovi vam smde nečovještvom! Samo neka ste zdravo!

Milena
Gost
Milena

Kakvi su ovo bjelosvetki plaćenici, ne znaju sta ce od zivota pa samo pričaju, izbora još ni na vidiku ali oni već pričaju

EU standard
Gost
EU standard

Ko sisa Kremlj narod je ogorcen i ponizen prijatelju, a jasno je kao dan koga bi ti i dalje jer vas ne zanimaju gradjani CG i njihov standard vec marionete koje izvrsavaji vase inzerese i zadatke.

Dkdk
Gost
Dkdk

KAKO TO TI ZNAŠ AKO TI NIJESI UMIJEŠAN PA TI SMETA ŠTO HOĆE NEKO DRUGI DA MAKNE OKUPATORA CRNE GORE

Bokelj
Gost
Bokelj

Ne budali

xxy
Gost
xxy

Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori ,objavio je Putin na Twiter nalogu a prenio CNN.

xxy
Gost
xxy

Kremlj planira miješanje u izbore u Crnoj Gori ,objavio je Putin na Twiter nalogu a prenio CNN.

ND
Gost
ND

Ništa novo,prisutni su oni ovdje konstantno,preko Milačića,Mandića…..

biba struja
Gost
biba struja

kad nas vako plaše šta li tek rade poljacima i ukrajincima, čije su ogromno tržište u rusiji, sankcijama prema istoj, preotele engleske i njemaćke firme pod patronatom nekadašnjih rusa ekonomskih disidenata, pa i nas su ubacili u bubanj,

KapetanRitzudis
Gost
KapetanRitzudis

Kako je ova prica vise smijesna 🙂

Serdar_mne🇲🇪
Gost
Serdar_mne🇲🇪

Skrecite vi tematiku sa “gorucih” problema.

Vladolf Putler
Gost
Vladolf Putler

Rusija je glavna prijetnja miru u svijetu. Ko to ne vidi, obična je budala. Zemlja koja onako nemilosrdno postupa sa svojim građanima i opozicijom je spremna bez ustručavanja uništiti bilo koju državu u cilju ostvarivanja svojih interesa.

Floyd
Gost
Floyd

Stvarno pojma nemas

luka
Gost
luka

Zao mi te,umro si a da to ne znas,paranoja je neizleciva.

tschugo
Gost
tschugo

mislis bilo koju drzavu,afganistan,vijetnam,libiju,irak,siriju i mnoge druge

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Evo ga pocinje…. Vezite se polecemo!!! 🚀🚀🚀

BOT Bubašvaba
Gost
BOT Bubašvaba

Ima li dovoljno sendviča? Nemoj kao juče neke bajate krofne, Stara Podgorica je napuštila portal juče.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Haha ima brate moj!! Sad kako se izbori primicu salamu podrigusu su zamijenili prekrasnom mortadelom i duplirali tiraz! 🌮🌮🌮🌮🌮🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪🥪

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Kako, kad oni pojma nemaju đe je Crna Gora? Bil Klinton je dolazio u Budvu i rekao da mu se “sviđa ova Makedonija”.

Gavrilo
Gost
Gavrilo

Je li Suzana napisala presudu? Nek ne žuri ništa, jer će opet progovoriti Sinđa i Paja,ili neki sličan lik,pa da ujedno sve izosuđuje. Tako od izbora do izbora,dok ne dođe vrijeme da samo DPSovci glasaju i vladaju sa svojim potomcima,a sve uz pomoć Bajdena i Karpentera

Nina
Gost
Nina

Samo dalje američka čizma od nas. Rusi su nas spasili i gladi i Turaka, a Jenkiji su nas bombardovali pa sad svaki dan narod umire od raka.

Bokelj
Gost
Bokelj

Ma ovi pusti Rusi su krivi za sve i sto narod kod nas nema hljeba da jede i sto se vladajuca elita enormno bogati a sigurno su oni krivi i za globalno otopljenje i ne znamo sta jos dok nam SDT ne saopsti.

Svjefol
Gost
Svjefol

Ipak bih ja daleko od Rusije, pa sto god bilo. Ruska cizma je okov koji se ne skida i daleko im lijepa kuca.

Božidar
Gost
Božidar

Američka je još tvrđa, avjanu, svašta njihovi vojnici rade po svijetu, ubijaju, siluju, nko ih poprijeko ne smije pogledati.

tschugo
Gost
tschugo

nije ruskacizma,hirosima,nagasaki,vijetnam,libija,irak,sirija,afganistan,i druge zemlje zahvacene nato bombama

ZIK
Gost
ZIK

Kome ce se mesati? Amerikancima?

Jack
Gost
Jack

Aha pocelo je..Sve po istom tragu

DjuroVIVAX
Gost
DjuroVIVAX

Hvala Bogu pa se Amerika NIKAD nije mjesala nigdje u izbore.

TALOG
Gost
TALOG

Jest ,bogami pogodio si.To isto je izjavio i MAJKL TAJSON,ali je CDMu,promakla ta izjava,te nas nije obavijestila.

GrubanMalic
Gost
GrubanMalic

Rusi nam se mesaju za izbore, ameri nam mesaju svaki dan !!! Dps i opozicija nam mesaju iz minuta u minut, jedino nam zene sve slabije mesaju jer su uzbicile, narocito ako su u vlasti i uz vlast !!!

Ljuta
Gost
Ljuta

Eto ovaj smatra da USA sa 300miliona stanovnika treba dovesti u red Kinu sa milijardu i 300miliona stanovnika kojoj su duzni 1.3 BILIJARDE dolara….

Raspop
Gost
Raspop

Koja marva. A oni se mjesaju dje god stignu. Koliko majki je zaplakalo zbog njihove hegemonije. Fuujj

Peruta
Gost
Peruta

Ne mogu nam Rusi ništa.Sjećam se kad su nas prije 20 g.bombardovali osiromašenim uranijumom,pa nam ne mogoše ništa.Sve izdrža junačka Crna gora. Zbog ruske agresije se okrenusmo NATO paktu,pa sad uživamo. Turizam funkcioniše kao sat,plate i penzije skaču,privreda bilježi najveći rast u istoriji, multietnički odnosi savršeni. Blagostanje!

Apsolut neutral
Gost
Apsolut neutral

Ono što su Rusi pokušali da urade nama, Ameri su uradili u Ukrajini prije 4 godine, ali uspješno. I u mnogim drugim zemljama. Nema dobre sile. Samo im se treba prilagoditi, dok traje njihovo vrijeme.

ZIK
Gost
ZIK

To je samo privremeni zastoj. Putin je licno onom liku dao 500 tenova i ovaj ih je bacio u jezero. Ono sto se ne zna je da u tenovi konzervirani i puni municije. Treba se cuvati ruskog imperijalizma. Ovaj put su naleteli na boljeg i jaceg, ali nece moci Milo doveka da bude na vlasti i da nas cuva.

Nisam shvatio
Gost
Nisam shvatio

Kojem liku?

ZIK
Gost
ZIK

Mirko Velimirović saopštio je da je u jezero Gazivode bacio puške i municiju i tenkove po nalogu specijalnog tužioca Milivoja Katnića

Dr xyz
Gost
Dr xyz

Ziko, bice…Moze da bude i DOVEKA, vjeruj ti meni. Sad cemo vidjeti koliko se stvarno okrenuo Crnogorcima, jer od tova zavisi hoce li vladati i kad ga jednom ne bude. Samo od toga!

Send this to a friend