Politika ODBOR O POSLANICIMA

Krivični postupak i pritvor da odobri Skupština

Protiv poslanika ne bi trebalo pokretati krivični postupak, niti određivati pritvor, prije nego što to odobri Skupština, a imunitet koji uživaju ne može se ograničavati na vrijeme trajanja mandata. To su zaključci koji su jednoglasno usvojeni na Administrativnom odboru, kako bi se otklonile sve dileme o poslaničkom imunitetu.

I dok iz DF-a, tvrde da je DPS, usvajajući takve zaključke, priznao da je bilo propusta nadležnih koji su različito tumačili imunitet poslanika tog političkog saveza, iz vladajuće partije tvrde da su to uradili kako bi otklonili sve nedoumice. Na Odboru su usvojene i preporuke da se institut poslaničkog imuniteta dogradi normativno.

Poslanici uživaju imunitet, i on se prostorno i vremenski ne može ograničiti na vrijeme trajanja mandata, a protiv njih se ne može pokrenuti krivični postupak, niti odrediti pritvor, prije odobrenja Skupštine. To su glavni zaključci koje su predložili poslanici DPS-a, a jednoglasno usvojili članovi Administrativnog odbora.

“Pokretanje krivičnog postupka i određivanje pritvora su dvije odvojene pravne radnje”, smatra predsjednik Administrativnog odbora Luiđ Škrelja.

To što su svi članovi vlasti i opozicije digli ruku za zaključke i to nekoliko mjeseci nakon tematske sjednice povodom imuniteta na kojoj je bila i stručna javnost, presedan je u radu Administrativnog odbora, poručuju poslanici.

“Jeste velika stvar za crnogorski parlamentarizam, ovi zaključci otklanjaju velike nedoumice, koje su opterećivale crnogorsko društvo”, kaže Milun Zogović iz DF-a.

Škrelja je naglasio da je ovo još jedna pobjeda parlamentarizna u Crnoj Gori, što je, kako kaže, potvrdio i kolega Zogović, ali i istakao da je to “još jedna pobjeda Administrativnog odbora koji je bio stavljen na stub strama svih ovih godina”.

Od sada više neće biti dilema kako se postupa prema onima koji uživaju imunitet, kažu u DF -u, čiji su poslanici imali iskustva sa, kako ocjenjuju, neprofesionalim postupanjem pravosudnih organa.

“Ovim zaključcima je konstatovano, ko hoće da ih čita kako treba, da su se u prethodnom periodu, o Ustav i o zakone Crne Gore ogriješili i Apelecioni sud, i Viši sud i Vrhodvni sud, i Tužilaštvo i Skupština”, ocjenio je Milutin Đukanović iz DF-a.

Iz DPS-a ne dijele ovo mišljenje.

“Sve što su državni organi radili , oni su radili u skladu sa zakonom, i Skupština je radila u skladu sa zakonom”, kazala je Marta Šćepanović.

Đukanović je ovu konstataciju prokomentarisao pitanjem da li to znači da je u redu kada se Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću ukinuo imunitet kako bi se protiv njih mogao voditi krivični postupak i odrediti pritvor

“Skinuli smo imunitet na osnovu zahtjeva Državnog tužioca, kako je pisalo, i da naše kolege ni sekundu nijesu bili uhapšeni niti pritvoreni”, odgovorio je Škrelja.

Iako su im prihvatljivi zaključci, u SDP-u predlažu i donošenje zakona o Skupštini i Vladi, čime bi se kako poručuju izbjegle sve nedoumice o poslaničkom imunitetu.

“Pa da nam se ne dešava da naš poslovnik mi tumačimo na jedan način, a da nam neki drugi državni organ kaže nas skupštinski poslovnik ne obavezuje”, smatra Raško Konjević.

Administrativni odbor osim zakljucaka usvojio je i dodatne preporuke o imunitetu, ali bez podrške DF-a.

“Priznalo se da su i sudski organi i Skupština pravili neke propuste, i da su različito tumačili šta znači imunite poslanika, i da konačno ovdje imamo iskristalisane stvari”, ocijenila je Branka Bošnjak iz DF-a.

Ovi zaključci, usvojeni su nekoliko mjeseci nakon tematske sjednice o poslaničkom imunitetu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
NHM
Gost
NHM

Jednoglasno se usvajaju isključivo stvari koje su u ličnom interesu poslanika. Od povećanja plata pa do doživotnog imuniteta za krivična djela koja su izvršena za vrijeme poslaničkog mandata. Nice.

Send this to a friend