Politika

Krivokapić i Nikšić traže da se saniranjem Tjentišta vrati dug partizanima

Socijaldemokratska partija Crne Gore i Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine pozvale su Vladu Crne Gore i Vijeće ministara BiH, kao i vlasti na nižim nivoima, da se odazovu pozivu Nacionalnog parka “Sutjeska” i boračkih i antifašističkih organizacija bivših republika SFRJ, te zajedničkim sredstvima saniraju klizište i obezbijede sanaciju spomeničkog kompleksa na Tjentištu.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju dvije partije, koje potpisuju njihovi direktori Ranko Krivokapić i Nermin Nikšić, spomenik na Tjentištu jeste vlasništvo Bosne i Hercegovine, ali je u simboličkom, moralnom i istorijskom smislu baština ljudi svih naroda i država bivše Jugoslavije i svih poštovalaca antifašističke borbe.

“Kao partije koje počivaju na antifašizmu kao jednom od temelja svog postojanja i koje su uvijek predvodile borbu za progresivne vrijednosti, imamo obavezu da zaštitimo i sačuvamo spomenike najsvjetlijih trenutaka naše antifašističke istorije i tako vratimo mali dio onoga što dugujemo partizanima”, navodi se saopštenju.

Dvije partije ističu da se samo na temelju antifašističkih vrijednosti, na kojima je i formirana Evropska Unija, mogu graditi suštinski evropska, demokratska i prosperitetna društva.

“Nebriga i ćutanje vlasti naših zemalja na javne pozive za pomoć u suprotnosti je sa borbom i životom naših predaka koje je čak i komandat neprijatelja opisao kao ljude “s borbenim moralom koji izaziva čuđenje”. Emocija koju su probudili potomci boraca sa Sutjeske najbolje pokazuje neuništivost slobodarskog i antifašističkog duha naših naroda i obavezuje na drugačiji odnos prema sjenama oslobodilaca Jugoslavije. Dok god se bude čuo takav glas, Ljubin grob (Tjentište) će ostati simbol koji će budućim generacijama poručivati da još ima živih proletera”, zaključuje se u saopštenju.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Stari
Gost
Stari

Bilobi posteno.Ima i kod nas ponesto dase sanira da ima ko i da ima volje.Ipak je NOB jedna svijetla tacka nase istorije.

Zoran beograd
Gost
Zoran beograd

Mislis nema ranka a on iskoci sa predlogom
o tjentistu.

Dukljanin
Gost
Dukljanin

E ovo je prava stvar…Vratijo se izgubleni sin CG..R.Krivokapic bar na uru u CG…Spomenik Na Sutsjesti treba sama CG obnovit…Proslost se ne smije zaboravit…

Send this to a friend