Politika

Krivokapić: Integracioni procesi važan katalizator promjena

Crna Gora se nalazi u teškoj političkoj, socioekonomskoj i institucionalnoj krizi i integracioni procesi mogu biti važan katalizator neophodnih demokratskih procesa koji treba prvi put u istoriji da omoguće mirnu i demokratsku tranziciju vlasti, smatra predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić.

Iz SDP-a je saopšteno da je Krivokapić razgovaraoa sa šefom za Zapadni Balkan u Evropskoj službi za vanjske poslove Eduardom Aurerom i ambasadorom Švedske u Crnoj Gori Janom Lundinom

Navodi se da je Krivokapić ponovio stav SDP oko legitimnosti izbornog procesa i činjenice “da ne može biti demokratskih izbora u danu kada je sa najviših državnih adresa proglašen pokušaj državnog udara i za to optužena opozicija”.

“To je abeceda ne samo demokratije već i elementarna logika i takvi izbori ne bi bili mogući ni u jednoj zemlji Evropske Unije”, rekao je Krivokapić.

On je naveo i da rezultati izbora održanih u takvoj atmosferi ne mogu biti odraz realnog stanja političkog raspoloženja biračke javnosti, naglasivši da je nakon njih došlo do pogoršanja političke krizu, a ogromno nepovjerenje javnosti u izborni proces je dodatno produbljeno.

“To su razlozi aktuelnog bojkota Parlamenta od opozicije i zato kao najmanji zajednički imenitelj programski raznorodne opozicije postoji zahtjev za ponavljanje izbora, najkasnije sa danom predsjeedničkih izbora početkom 2018. godine., rekao je Krivokapić.

On je kazao da na raznim stranama u Crnoj Gori postoje oni kojima ne odgovara stabilnost i demokratija u državi.

“Jasno je da demokratija i pravna država ne odgovara svima onima koji imaju razloga za strah od zakona, a moguće i razne druge vrste strahova. Zato nije ni čudo što se sa tih adresa ispoljava ratna retorika i politika sudnjeg dana. Ti politički akteri će brzo postati politička prošlost pa njihove frustracije ipak valja razumjeti i tumačiti u tom kontekstu”, rekao je Krivokapić.

Navodi se da je Krivokapoić ponovio da je SDP i u ranijim fazama presudno doprinosila izgrađivanju političke stabilnosti i da će tako činiti i ovoga puta kako bi doprinijela rješavanju krize na način na koji je SDP to presudno uradila formiranjem Prelazne Vlade 2016.godine.

Krivokapić je zahvalio svojim sagovornicima što pažljivo prate procese u Crnoj Gori ističući da je pomoć i podrška evropskih partnera bila korisna u svim dosadašnjim fazama razvoja demokratije.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
AlexPG
Gost
AlexPG

SDP jedini ima rješenje i autoritet pred međunarodnom zajednicom za izlaz iz ove krize

Send this to a friend