Politika O PROGLAŠENjU NEZAVISNOSTI CRNE GORE

Krivokapić: Izazov je bio pobijediti istoriju i ne ponoviti iste greške

Ranko Krivokapić/ Foto: Screenprint TVCG

Skupština Crne Gore 3. juna 2006. godine, proglasila je nezavisnost na svečanoj sjednici donijevši Odluku o proglašenju nezavisnosti i Deklaraciju nezavisnosti Crne Gore. Istupanjem iz zajedničke države sa Srbijom, Crna Gora je nakon 88 godina ponovo postala nezavisna država.

Proglas Nezavisnosti prije 17 godina u Skupštini Crne Gore objavili su František Lipka i tadašnji predsjednik Parlamenta Ranko Krivokapić.

Za tu odluku glasali su poslanici vladajuće koalicije Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, kao i Građanske partije, Liberalne partije, Demokratske unije Albanaca i Demokratskog saveza u Crnoj Gori. Formalnom proglašenju nezavisnosti Crne Gore u Skupštini nijesu prisustvovali poslanici Bloka za zajedničku državu, jer nijesu priznavali rezultate referenduma.

I nakon 17 godina, tadašnji predsjednik Skupštine sjeća se kako je za njega taj dan bio veliki.

“Tog dana možda je najtačnije da sam bio miljenik istorije i tog dana sam osjetio uznesenje, ali to je to kad ne osjećate tijelo, a nemate tremu”, prisjeća se Krivokapić.

Na dan kad je obnovljena nezavisnost, Krivokapić kaže, krenulo se čistog srca na put ka boljoj Crnoj Gori. Ipak.

“Ja sam i tada rekao da mislim da sloboda neće znati da pjeva onako kako su sužnji pjevali i tog dana mi je jasno bilo da su pred nama izazovi”, kaže Krivokapić.

No, veći je izazov bio pobijediti istoriju i ne ponoviti iste greške.

“Rekao sam ako napravimo istu grešku kao kralj Nikola, koji je vratio kraljevinu, ako lojalnost kruni ne zamijenimo lojalnost državi, ako pojedince ne zamijenimo institucijama, desiće nam se isto što i kralju Nikoli i bojim se da ovih dana mnogi vide da je to bilo tačno da ne kažem proročanski”, napominje Krivokapić.

Mnogo je dobrih prilika tokom 17 godina imala Crna Gora, mnogo ih i propustila. Očekivanja su bila velika.

“Ispunila je mnogo više mojih strahova nego očekivanja, ali to ne znači da te strahove nećemo pretvoriti. To je normalno za mnogo zrelije narode. Nijesmo morali kroz to proći, ali smo prošli, jer očigledno da nezavisnost nije prihvaćena od svih”, ističe Krivokapić.

Kako 17 godina crnogorskog nezavisnog puta vide oni koji su tada bili narodni predstavnici u Skupštini, ali nijesu bili za tu opciju zbog čega su tog 3. juna izostali sa svečanog proglašenja u parlamentu, iz TVCG nijesu uspjeli da saznaju. Većina njih i danas je aktivna u politici, pa zbog kampanje koja je u toku, nijesu željeli pred kameru TVCG.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Hurem
Gost
Hurem

Mici se više ti sa tvojim tzv patriotizmom.Sve sto se danas drsava dešava se pod okriljem sdp.Uhljebili ste se uz pomoć četnika izdali Crnogorce.Ko jednom izda uvijek će tako se zove partija čiji si ti član.

milica
Gost
milica

Zahvaljujući tebi i tvojim postupcima 2015.god.sad smo tu đe smo!

Labud Dabanović
Gost
Labud Dabanović

Svi vi koji ste poslije obnove crnogorske države došli na vlast-početni ste krivci za današnje bruke što trpimo mi Crnogorci i oni s kojima od pamtivjeka živimo građanski.Ni silnici ni demokratija svijeta ne mogu nijedan narod i državu krivit što svoje negatore i zlotvore ne prihvata u Skupštinu i Vladu.Ali vi svi od prvog dana ste te zlotvore prihvatili.A samo… Više »

Bokii
Gost
Bokii

Pokri se po usima,za sve za sta si se uvatio osusilo se!I ova situacija u CG danas je plod vaseg (Ne)rada,ajde,ajde,Ranjo!

Moka
Gost
Moka

Ranjara izgleda da smo dzaba krecili

Send this to a friend