Politika

Krivokapić: Leposavić iznio lični stav o Srebrenici, a na to nije imao pravo

Nakon što dođe do smjene ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića, čije razješenje očekuje u parlamentu, premijer Zdravko Krivokapić kazao je, odgovarajući na pitanje poslanika u okviru Premijerskog sata, da ne može biti riječi o rekonstrukciji Vlade ukoliko dođe do smjene jednog ministra. On je rekao da je o Leposavić iznio lični stav o Srebrenici, a na to nije imao pravo.

Zdravko Krivokapić, foto: CDM

Poslanica „Crno na bijelo” Božena Jelušić pitala je premijera da li je Vlada inicirala izmjene uredbi i drugih akata u skladu sa nadležnostima, kojima se uređuju nadoknade i ostale privilegije funkcionera i koje značajno opterećuju javne finansije, a čijim bi se ograničavanjem ili ukidanjem omogućila pravednija raspodjela tereta krize na sve građane.

Krivokapić ističe da nije dovoljno izmijeniti samo jedan zakon jer nije napravljena intersekcija između zakona.

“U martu 2021. imamo 137 lica koja primaju nadoknadu po prestanku funkcije za šta se mjesečno izdavaja neto 181.313 eura, odnosno bruto 293 hiljade eura”, kazao je Krivokapić.

Vlada ne zna koliko automobila i imovine imamo u državnom vlasništvu

Vlada, kaže premijer, nema potpuno sliku koliko to automobila imamo u vlasništvu kao država.

“Ista je situacija sa državnom imovinom. Ne znamo za što smo i kako titulari”, ističe Krivokapić.

Vlada, je kaže, premijer, razmišljala da li odmah treba ukinuti Uredbu o dodjeli stanova ili kredita funkcionerima.

“Ali vam garantujem da niko u ovoj Vladi neće biti tretiran kao funkcioner i mimo bilo kojeg drugog građanina. A šta to znači? To znači da ako želi da rješava stambene probleme, to će morati da uradi kao svaki građanin, da ide po kredit u odgovarajuću komercijalnu banku i na taj način rješava svoj problem bez privilegija”, poručuje Krivokapić.

Vratite pare, to je mjera patriotizma

Smatra da funkcioneri koji su uzeli stanove i kredite po povoljnim uslovima, trebaju da vrate pare i na taj način dokažu da su patriote.

“To je mjera patriotizma. Koristim i plaćam svoj telefon. Da nema procjene bezbjednosti išao bih pješke što treba u Crnoj Gori da radi premijer, ali je to nemoguće zbog vaših komita, zbog ljudi koji su u stanju da presreću premijera”, ističe Krivokapić.

Navodi da sistem zarada mora da bude u skladu sa sistemom odgovorosti.

Vi me stavljate na krst i još dodatno bodete

Predsjednik Socijaldemokrata Ivan Brajović pitao je premijera kada očekuje da će se realizovati njegov predlog za razrješenje ministra pravde, s obzirom na to da ga je uputio 6. aprila a da se to pitanje još nije razmatralo u Skupštini.

Krivokapić ističe da će o smjeni Leposavića pričati kada to bude na dnevnom redu.

“Vi vidite trn u oku brata svoga, a brvno u svom oku ne vidite. To je odnos koji vi ovdje duži vremenski period gajite. Ja nisam dvoličan. Nisam kalkulator, ne intresuje me ni plus ili minus, ne interesuje me da li će to biti povod da neko traži povjerenje Vlade. Ja imam posao i mimo ovoga”, ističe Krivokapić.

Poručuje Brajoviću da se ne bave temama prije vremena.

“Nemojte meni spočitavati nešto što ste vi radil. Ovdje se postavlja pitanja šta je snažnije ostavka ili razrješenje. Ako sam nešto loše uradio, dajte stavite me na stub srama. Vi me stavljate na krst još dodatno bodete, jer danas je valjda stresna srijeda, jer imate valjda prava na to. Ne plašim se raspeća, jer ništa loše nijesam uradio”, navodi Krivokapić.

Brajović podsjeća da je svih 40 poslanika opozicije pokrenulo inicijativu za smjenu Leposavića.

“Bitno je kakav će biti vaš odnos kada se bude glasalo o smjeni Leposavića. Šta ako podrže smjenu samo četiri poslanika vlasti? Da li podnosite ostavku, da li će Leposavić ili Abazović biti novi premijer”, pita Brajović.

Krivokapić kaže da bi sačekao razrješenje.

“Nakon toga ću podnijeti odgvarajući korak. Nijesam čovjek koji ima pet godina pa ne znam šta treba da radim. Nije to rekonstrukcija Vlade ako ode jedan ministar. Imali smo prilike u praksi da smo imali ministre koji su razriješeni a neko drugi je koordinirao tu oblast”, kazao je Krivokapić.

EU neće trpjeti bilateralne sporove

U ime Socijalističke narodne partije, poslanica Danijela Đurović je premijera pitala šta je Vlada uradila po pitanju Prevlake i kako vidi konačno rješenje razgraničenja sa Hrvatskom.

Predsjednik Vlade naveo je u pisanom odgovoru da je, imajući u vidu da je dokumentacija koja se tiče ovih pregovora označena stepenom tajnosti, u obavezi da ne otkriva sve detalje iz pregovora.

“Ali neću prekršiti obavezu zaštite tajnih podataka, ako Vam saopštim da su dosadašnji pregovori, koji su se odvijali van očiju javnosti, uz saglasnost strana, pokazali postojanje značajnog stepena međusobnih razlika, prije svega oko interpretiranja, ali i definisanja predmeta teritorijalnog spora. Hrvatska smatra da Protokol iz 2002. dopušta samo razgraničenje na moru i da o postojećem privremenom razgraničenju na kopnu Prevlake ne treba pregovarati, dok Crna Gora smatra da su predmet spora i kopnena i morska granica. To neslaganje predstavlja možda i glavni razlog zbog kojeg nijesu uspjeli dosadašnji pokušaji da se postigne definitivno razgraničenje“, kazao je Krivokapić.

Premijer je saopštio da je, da bi spor bio predat ad hoc arbitražnom sudu, potrebno da obje strane potpišu tekst specijalnog sporazuma kojim zvanično iskazuju obavezu prihvatanja i izvršenja presude tog suda, ali takođe i da potvrde tim sporazumom da su se usaglasile oko predmeta spora.

“Crnogorska strana, što znači i ja kao premijer, uvjeren sam, ako postoji dobra volja može se postići dogovor o predmetu spora, što bi moglo otvoriti put ne samo za arbitražu, već i mogućnost da se spor riješi ili čisto bilateralnim ugovorom ili pred Međunarodnim sudom pravde.

U neposrednoj budućnosti, po našem mišljenju, trebalo bi formirati Vladinu jedinstvenu međuresornu komisiju.

Predsjednik Vlade rekao je da EU neće trpjeti bilateralne sporove, ali je i naglasio da je tačno da je Hrvatska postala članica EU, iako nije definitivno riješila teritorijalne sporove koje i danas ima.

“Pored otvorenog pitanja sa Crnom Gorom, postoje i u suštinskom smislu sporovi i sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. Vjerujem da države članice EU, kao i one koje to žele postati, nakon učlanjenja mogu imati i privremene dogovore, kreirati i prihvatiti političke i druge instrumente, koji omogućavaju njihove međusobne dobrosusjedske odnose, razvijanje obostrano korisne bilateralne saradnje i spriječavanje pograničnih i graničnih incidenata, bez obzira na to što nijesu definitivno riješili neko otvoreno pitanje ili teritorijalni spor. Protokol o privremenom režimu je jedan od tih instrumenata, a Crna Gora i Hrvatska su kroz dosadašnje poštovanje ovog Protokola i nesmetanom saradnjom na očuvanju bezbjednosti u pograničnom području, neometanim ulazom u Bokokotorski zaliv, izbjegavanjem incidenata na granici, pokazali da ovo produženo otvoreno pitanje oko Prevlake ne može biti prepreka za dalje napredovanje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Uostalom, sagledavanjem dosadašnjih izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore u pravcu evropskih integracija, kao prepreka za brže napredovanje Crne Gore u tom pravcu, ponovljeno se navode slabi rezultati u borbi protiv visoke korupcije i organizovanog kriminala, loša zaštita novinara, kao i problemi oko stvaranja uslova za poštene i slobodne izbore, ali ne i pitanja vezana za rješavanje otvorenog pitanja Prevlake između Crne Gore i Hrvatske“, zaključio je Krivokapić.

Montenegro Airlines se ugasio sam

Premijer tvrdi i da ova Vlada nije ugasila MA.

“Nego je sam ugašen jer ste mu toliko duga zakačili da nije mogao da poleti ni cenat”, kazao je Krivokapić.

Dodao je i da, što se tiče Aerodroma, niko iz sadašnje Vlade nije ostavio dug.

“Molim vas da upozorite te radnike koji savjesno rade svoj posao, jer ja znam taktiku koju koristite, vaša taktika je sada štrajk na svakom koraku. Dajte, ako mislite odobro ovoj državi, usredsredimo zajednički snage da je preporodimo”, poručio je premijer.

Konjević: Krivokapić rekao neistinu, a nije ni trepnuo

Predsjednik SDP-a Raško Konjević je pitao premijera zašto je Vlada odbila predloge zakona SDP-a o smanjenju opterećenja po osnovu rada, kao i o kreiranju garantnih šema za pomoć privredi, te šta je Vlada uradila na kreiranju povoljnijeg biznis ambijenta u uslovima krize i kako komentarišu kritike Američke privredne komore da donose odluke suprotno interesima biznis zajednice i investitora.

Govoreći o nacrtu budžeta, predsjednik Vlade je rekao da su u okviru predlaganja korišćene najbolje tehnologije i tehnike.

“Mi bi voljeli da se vi uključite u taj dio. Kada to najbolje znate, zašto ne doprinosite”, upitao je premijer.

Konjević je rekao i da je Krivokapić rekao neistinu, a da nije trepnuo.

“Znate Više ste Vi bili funkcioner DPS-a, nego što sam ja kolicioni partner”, rekao je lider SDP-a i dodao da je on kao ministar glasao da Krivokapić bude predsjednik Upravnog odbora Akadetacionog tijela.

Premijer je odgovorio da ga Konjević možda jeste glasao, ali da ga nije glasao kao člana DPS-a ili SDP-a.

“Nego zbog toga što u tom trenutku nije postojao niti jedan jedini čovjek koji je mogao da vodi taj dio posla uspostavljanja Akreditacionog tijela u Crnoj Gori”, dodao je Krivokapić.

Predsjednik Vlade kazao je da se razvojna politika Vlade temelji na sedam stubova, gdje unapređenje konkurentnosti i kreacija društva jednakih šansi zauzimaju ključno mjesto.

“Sve ovo sa jednim, strateškim, ciljem stvaranja konkurentne privrede i povećanja životnog standarda svih građana Crne Gore. Problem nezaposlenosti je problem sa kojim se suočavaju sve zemlje Evrope, pa i svijeta. Podsjetiću Vas da je nova Vlada započela mandat u, slobodno mogu reći, najizazovnijem trenutku u novijoj crnogorskoj istoriji. Trenutku u kojem smo morali da se istovremeno borimo za živote i zdravlje ljudi, ali i za egzistenciju najranjivijih kategorija privrede i društva. U ovakvim okolnostima Vlada konstantno radi na stvaranju preduslova za povratak privredne aktivnosti na pretkrizni nivo, a samim tim i smanjenje nezaposlenosti, ali ipak, složićemo se, zdravlje ljudi je na prvom mjestu“, kazao je premijer.

Istakao je da je Vlada početkom godine usvojila četvrti paket ekonomskih mjera u cilju prevazilaženja negativnih posljedica po ekonomiju i stanovništvo.

“Podsjetiću da je taj paket donijet u najbližim konsultacijama sa privrednim udruženjima i uz pažljivu analizu zahtjeva koje je privreda uputila ka Vladi. Ta komunikacija je nastavljena i u narednom periodu, pa smo u kontinuitetu imali kontakte sa predstavnicima privrede. Napominjem da je ova Vlada mjerama podrške najavila pomoć licima koja se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje. Ova najava dovela je do naglog povećanja broja prijavljenih lica tako je za samo mjesec dana broj nezaposlenih lica na evidenciji porastao za više od 5.000. Dodatno, Vlada je mjerom podsticaja novog zapošljavanja takođe stimulativno djelovala na prijavljivanje već nezaposlenih lica na ZZZCG. Sve navedeno je pokazalo da Vlada nema intenciju da vještački prikriva broj nezaposlenih lica već da ukaže na strukturni problem nezaposlenosti koji je stariji od ovih pet mjeseci na koje se Vi pozivate“, kazao je premijer.

Krivokapić je naglasio da će u cilju rješavanju drugih strukturnih problema, ali i problema nezaposlenosti, novi paket mjera podrške za drugi kvartal biti usvojen na sjednici Vlade 29. aprila.

Rampa na putu Herceg Novi-Trebinje već od maja neće postojati

Šef Poslaničkog kluba Demokrata Boris Bogdanović pitaće da li će i kada Crna Gora zaključiti sporazum sa koncesionarom Univerzal monte, kako bi država od ovog koncesionara preuzela upravljanje nad magistralnim putem Herceg Novi-Trebinje i time prestala obaveza plaćanja putarine na ovom putnom pravcu kako za Novljane, tako i za sve naše goste, a što bi bilo posebno značajno u periodu turističke sezone.

Predsjednik Vlade rekao je da je napravljen intenzivan niz razgovora sa koncesionarom.

“Koncesionar koji je dobio da nad 12,8 kilometara puta upravlja 20 godina, pri čemu je uloženo oko 18 miliona eura, u ovom trenutku je ostao dug od oko 4,5 miliona eura. U dogovoru sa koncesionarom napravljena je završna karakteristika, koja predstavlja odraz jednog koncesionara prema građanima. I on je pristao da to uradi za četiri miliona, da to bude ne nešto što preuzima država, nego da to bude na nivou opštinske kase, kako bi put već u maju mogao biti slobodan, jer mi očekujemo turističku sezonu na nivou koji je predviđen budžetom. To je preduslov da neko ne plaća šest eura ako dolazi na jedan dan do Herceg Novog, to je preduslov da kada idete negdje ne ostavljate vrijeme koje vam je dragocjeno, pogotovo ljeti, čekajući najčešće u ogromnim gužvama da bi riješili svoj problem da dođete do mjesta koje volite”, naveo je Krivokapić i dodao da se nada da rampa na tom putu već od maja više neće postojati.

Kupovinom dva aviona država uštedjela 40 miliona eura

Krivokapić je kazao ida se Vlada Crne Gore opredjelila za kupovinu dva aviona, koja su bila angažovana u operativnom lizingu u kompaniji Montenegro Airlines.

“Avioni su otkupljeni od kompanije GECAS. Postojeći ugovor je bio izuzetno finansijski nepovoljan za MA, a ekonomski neodrživ. Uslovi raskida i povraćaja dva aviona registracija 4O-AOA i 4O-AOB su iznosili preko 40 miliona eura, uz dodatne penale po ranije raskinutom ugovoru za zakup aviona 4O-AOD. U ovoj transakciji, država Crna Gora (kao garant u ugovoru između MA i GECAS-a) bi morala da izmiri navedeni iznos, a uz to bi ostala bez prava na avione. Kupovinom ovih aviona ostvarena je ogromna budžetska ušteda od 20 miliona eura gotovog novca, a ujedno je država postala trajni vlasnik aviona, što znači da je u ukupnom iznosu država uštedila okvirno 40 miliona eura. Avioni su plaćeni odmah“, kazao je premijer.

Predsjednik Vlade saopštio je da je iz budžeta Crne Gore od 2008. Montenegro Airlinesu uplaćeno 77,9 miliona eura.

Napomenuo je i da je dug MA u momentu prestanka letjenja iznosio oko 110 miliona eura, što je onemogućavalo dalje poslovanje kompanije, a država nije imala zakonski okvir da nastavi da pruža finansijsku pomoć.

“Kompanija MA je u momentu prestanka letačkih operacija u svom vlašnistvu imala jedan operativni avion tipa Fokker 100, proizveden 1992.godine. Ostali operativni avioni tipa Embraer 195 su bili dva u operativnom i jedan u finansijskom lizingu. Ostala četiri aviona na aerodromu Podgorica su od ranije prizemljeni i bez mogućnosti ponovnog stavljanja u saobraćaj“, zaključio je premijer.

Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje

Pitanje premijeru uputio je i šef Poslaničkog kluba Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović i to da li je Vlada na čijem je čelu Krivokapić odustala od namjere da izmijeni Zakon o registrima prebivališta i boravišta i namjere da izmijeni Odluku o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje državljanstva.

“Inicijativa Vlade da izmijeni zakon i odluku zabrinula je sve dobronamjerne građane, posebno naše državljane koji se nalaze trenutno van Crne Gore. Riječ je dominantno o pripadnicima manje brojnog naroda, koji se iz opravdanih razloga privremeno nalaze van svoje domovine”, obrazložio je Ibrahimović.

Predsjednik Vlade saopštio je da će tekst izmjena i dopuna Zakona o registrima prebivališta i boravišta, sa izvještajem nakon javne rasprave, koja još traje, biti dostavljen skupštinskom Odboru za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao i da će se isto učiniti i sa Odlukom o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva.

Premijer je istakao da je sporazumom tri lidera dogovoreno da sve diskriminatorske zakone treba dovesti na mjeru vladavinu prava i da izborno zakonodavstvo bude takvo da “niko ne trči 10 metara prije drugog, a startna mu je linija do 20 metara”.

“Mene kao čovjeka brine jedna neprincipijelnost. Ova odluka, koju Vi spominjete, je mijenjana od početka do 2018. godine četiri puta. Mijenjana je i vrlo vješto korišćena da ne bi određeni građani, potencijalni građani, državljani Crne Gore, mogli da dobiju državljanstvo i pravo glasa”, rekao je Krivokapić.

Tom odlukom, dodao je, ne pravi se nikakav reinženjering – genetički, etnički, već se ispravlja nepravda.

“Vlada želi da uvjeri, dodatno rasvijetli jasnu činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje kao i nepobitnu suštinu da je naša dijaspora bila i biće neraskidivi dio Crne Gore. Prema svojoj dijaspori Crna Gora se uvijek odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju društva”, naveo je premijer.

Kazao je i da ima informacije da je neko pobunio kompletnu dijasporu u EU i Americi.

Leposavić nije mogao da iznosi lični, ekspertski i akademski stav

Da li zbog ekspertskog stava ministra pravde Vladimira Leposavića, povodom poznatih dešavanja na prostoru Srebrenice u susjednoj Bosni i Hercegovini od prije dvadeset šest godina, parlamentarna većina 27. saziva Skupštine može računati na naš zajednički rad u 42. Vladi Crne Gore, pitao je u ime Kluba poslanika Demokratski front NSD, DNP, UCG, RP, poslanik i potpredsjednik Skupštine Strahinja Bulajić.

Predsjednik Vlade je odgovorio da je riječ o Leposavićevom ličnom stavu o pitanju koje dijeli crnogorsku javnost, a koje mu je postavljeno kao poslaničko pitanje i za koje je imao dovoljno vremena da razmisli na koji način će na njega odgovoriti.

“U slučaju iznošenja svog stava o pitanju koje najosjetljivije dijeli javnost i na koje će najosjetljivije reagovati dio poslanika opozicije koje to pitanje prirodno pogađa, odgovorio je na pitanje koje se poslednjih mjeseci članovima Vlade i dijelu vladajuće skupštinske većine postavlja najmalicioznije, kao takozvano goruće pitanje koje u suštini nema nikakve veze sa Crnom Gorom. Uporno pitanje o Srebrenici ima veze samo sa manipulacijom i željom da se neko ograđuje ili upada u namjerno postavljene zamke. A u najčitljivijoj pozadini ostaje želja opozicije da se sadašnjoj vlasti kojoj se ne može spočitavati ništa od onoga što je uradila prethodna vlast, pa ni Srebrenica do koje su devedesetih vodili i putevi tada vladajućeg DPS-a, a kojima pitanje o tome šta misle o svojoj politici devedesetih koja je dovela do Srebrenice nikada nije postavljeno, može naći nešto za šta bi se opozicija uhvatila kako bi izbjegla odgovore o svojoj neodgovornosti, kriminalu i korupciji svog nekadašnjeg rada“, kazao je Krivokapić.

Ponovio je da u odgovoru Leposavića da je spreman da prizna da se u Srebrenici desio genocid kada se to nedvosmisleno utvrdi, ministar nije iznio svoj ekspretski stav, već svoj lični na koji, kao ministar u javnom obraćanju poslanicima i javnosti nema pravo.

“Ovo prije svega jer kao ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava dobro zna da nema pravo da osporava ili smatra da nije utvrđeno nešto što je pravosnažnim presudama međunarodnih sudova presuđeno kao genocid, a što je takođe potvrđeno Deklaracijom o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o Srebrenici, koju je crnogorska Skupština usvojila 2009. godine, koju, kao ministar mora poštovati“, navodi se u pisanom odgovoru Krivokapića.

Krivokapić je naglasio da je predlog za razrješenje uputio ne samo zbog izjave Leposavića o tome da li se u Srebrenici dogodio genocid, već zbog toga što nije bio zadovoljan njegovim radom.

“Kao odgovoran premijer nemam pravo da tolerišem nečiji nerad ili rad koji ne opravdava povjerenje koje sam mu lično dao prilikom predlaganja sastava Vlade. Dakle, dao sam šansu Leposaviću da Crnu Goru zajedno i odgovorno povedemo evropskim putem kao jedinim mogućim, ali on moje povjerenje nije opravdao. Svako dalje polemisanje oko pozadine moje odluke da predložim njegovo razrješenje vodilo bi intrigarenju i razgovoru o onome o čemu ne želim da govorim, iz poštovanja prema njegovoj još aktuelnoj ministrskoj poziciji, ali i Vladi, jer pozadine odluke koje on nesumnjivo zna, treba da ostanu u domu kom one i pripadaju, u Vladi Crne Gore“, kazao je Krivokapić.

Saopštio je i da kao premijer i menadžer tima Vlade ima pravo i dužnost da predloži smjenu onog člana koji svoj posao nije obavljao kako treba.

“Ovo prije svega zbog građana Crne Gore, ali i skupštinske većine čije povjerenje Vlada mora opravdati, sa čijom voljom se niko ne smije igrati i čiju pobjedu i ugled koji je nova vlast nesumnjivo stekla u međunarodnoj zajednici niko ne smije dovesti u pitanje, a naročito ne član Vlade. Na ovako odgovoran put obavezani smo povjerenjem građana Crne Gore, ali i Sporazumom koji su zaključili nosioci tri pobjedničke liste na avgustovskim izborima i svaki član Vlade moraće najodgovornije poštovati odredbe tog Sporazuma koji je i zaključen da bi se izbjeglo neslaganje ili razilaženje u pitanjima o kojima parlamentarna većina možda ne razmišlja isto, ali je zaključen kao uslov sloge, da bi se posvetili onome zbog čega smo dobili povjerenje naroda, borbi protiv kriminala i korupcije kao najvažnijem pitanju za opstanak Crne Gore. Podnošenjem predloga za razrješenje ministra Leposavića iznio sam svoj stav o tome da on ne treba da bude dio Vlade koju predstavljam, i u tom mom predlogu je sadržan sav odgovor na Vaše poslaničko pitanje“, zaključuje se u odgovoru Krivokapića.

Temeljni ugovor biće poznat javnosti onoga trenutka kada bude usaglašen

Krivokapić je poručio Bulajiću i da imaju pravo da pokrenu pitanje povjerenja ovoj Vladi.

Osvrnuo se i na Temeljni ugovor između države Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve.

“Onoga trenutka kada, kao svaki drugi ugovor, bude usaglašen između dvije strane, biće javnosti poznat. Sve drugo što vidite i čujete u medijima nije tačno”, rekao je Krivokapić, tvrdeći da ugovor još nije usaglašen.

Vlada će trajati četiri godine

U ime Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista-LP poslanik Dragutin Papović pitao je premijera da li će poštovati član 110 Ustava Crne Gore i prihvatiti činjenicu da je Vladi na čijem je čelu prestao mandat jer nije predložila budžet do 31. marta.

Krivokapić je konstatovao da ISO standard 8601-1 i 8601-2 jasno i precizno kaže kako se vrši računanje vremena.

“U konkretnom slučaju rok za predlaganje budžeta određen kalendarskim datumom, kako u Ustavu stoji do 31. marta budžetske godine, podrazumijeva da ovaj rok ističe 31. marta u ponoć.  Drugo, Zakonom o upravnom postupku propisano je da rok koji je određen za mjesece, godine itd. ističe onog dana u mjesecu, odnosno godinu, koji po svom broju odgovara danu kad je dostavljeno izvršenje”, naveo je premijer i dodao da dva primjera prakse prethodne Vlade i Skupštine jasno pokazuju da “oni koji danas tvrde da je to neustavno, onda su tada kršili Ustav”.

Poručio je da će ova Vlada trajati četiri godine, jer je izabrao narod.

“Izborna volja i način izmjene izborne volje, koji ste vi znali da uradite vrlo vješto, i to se isključivo i samo zove politička korupcija, je nešto što se ovoga puta ne može desiti, ni pod pritiskom bilo koga, ni pod stavovima koje vi sada iznosite da je predlaganjem budžeta do 31. 12. napravljen protivustavni čin ili bukvalno udar na Ustav Crne Gore i time dovedena Vlada u pitanje. Prije nego što smo to uradili mi smo preispitivali kada je to najbolje i kako i svi pravnici su se saglasili da je to 31. mart u ponoć”, dodao je predsjednik Vlade.

Nulta emisija ugljen-dioksida istinska težnja

Šef Poslaničkog kluba DF-PzP Branko Radulović je premijera pitao da li će Vlada podržati inicijativu PzP-a da energetski sektor Crne Gore bude sa nultom emisijom C02 do 2030. godine čime bi, proizvodeći „zelenu energiju”, Crna Gora postala jedna od vodećih država u najznačajnijem projektu transformacije EU, te na tim osnovama i sa te pozicije ostvarila najveće benefite i dinamičan i dugoročan privredni i ekonomski rast i razvoj.

Krivokapić je odgovorio da niko ne može da garantuje nultu emisiju C02, što je istinska težnja.

“To mora da se odradi na osnovu jake tehnoekonomske analize zatečenog stanja, jer se mi u ovom trenutku ne možemo odreći Termoelektrane Pljevlja”, rekao je.

Premijer je saglasan sa konstatacijom da bi proizvodeći „zelenu energiju“ išli u pravcu dinamičnog i dugoročnog privrednog i ekonomskog rasta i razvoja Crne Gore.

“Jasno je opredjeljenje ove Vlade da svoj razvoj u energetskom sektoru temelji prvenstveno na izgradnji novih energetskih objekata koji koriste obnovljive izvore energije. U tom kontekstu, ohrabruje nas podatak da je u prva tri mjeseca tekuće godine proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora veća od bruto potrošnje na teritoriji Crne Gore. Budući da se u narednom periodu očekuje izgradnja novih kapaciteta HE Komarnica, SE Briska gora, VE Gvozd i VE Brajići, a u pripremi je tender za SE Velje brdo, realno je očekivati da će energetika biti lokomotiva našeg razvoja”, navodi se u pisanom odgovoru Krivokapića.

Predsjednik Vlade saopštio je da je inicijatva Pokreta za promjene da energetski sektor Crne Gore bude sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine, u potpunosti na liniji politike Evropske unije u toj oblasti.

“Podsjetiću, nulta CO2 emisija je svakako nešto čemu se mora težiti, s obzirom na to da je zvanična energetsko-klimatska politika Evropske unije koncipirana tako da svi planovi i aktivnosti moraju biti usmjereni na smanjenje karbonske emisije do konačnog postizanja nulte emisije. Kao zemlja kandidat za članstvo Crna Gora je između ostalih preuzela obavezu usaglašavanja svoje energetike sa tendencijom redukcije i konačnog dovođenja CO2 emisije do nulte vrijednosti. Shodno tome, u toku je izrada nove energetske strategije, koja će dati primat obnovljivim izvorima, čime bi se CO2 emisija postepeno svodila na nultu vrijednost“, kazao je predsjednik Vlade.

Krivokapić je pozdravio inicijativu PZP-a, cijeneći da je i važna i poželjna sa aspekta zelene ekonomije, ali da u kontekstu njene pune realizacije u naznačenom roku, moramo biti izuzetno oprezni sa davanjem obećanja.

“Naime, predsjedniku Vlade 2021. godine bi najlakše bilo da saopšti kako će Vlada Crne Gore pristupiti dostizanju nulte emiisje CO2 do 2030. godine, ali to bi bilo i neodgovorno, a sa aspekta aktuelnih kapaciteta netačno. Kao ozbiljni ljudi moramo o tome govoriti sa obavezom prema vremenskoj/istorijskoj distanci koja će ove naše riječi provjeriti i cijeniti. Dakle, u ovom trenutku, a posebno sagledavajući ekonomsku stranu koja je dodatno pogođena usled pandemije korona virusom, ne možemo a da ne kažemo da bi gašenje TE Pljevlja značilo da Crna Gora mora da uvozi ne malu količinu električne energije. To bi uticalo na rast cijena struje za građane i privredu za 20 do 25 odsto, na gubitak 1.200 radnih mjesta, na pad nacionalnog BDP-a, smanjenje prihoda državnog budžeta, itd. Za nas je, stoga, osnovno pitanje CO2 emisije – kako u energetskom smislu zamijeniti 225MW proizvodnje iz TE PV, koja je uz to što je stabilna energija, neophodna za stabilnost čitavog energetskog sistema, ali sa druge strane i osnovni CO2 emiter”, kazao je premijer.

Krivokapić je istakao da je, u ambijentu u kome voljni momenat postoji, ovo ključni trenutak za donošenje odluke za otpočinjanje energetske tranzicije, s obzirom na to, da je u toku izrada Nacionalnog energetskog i klimatskog plana Crne Gore, kojim će se definisati krajnji rok za ukidanje sektora ugalja, u skladu sa principom pravedne tranzicije.

“Iz svih navedenih razloga možemo reći da se zalažemo za implementiranje drastičnog smanjenja CO2 emisije i prelazak naše energetike na obnovljive izvore energije. Ipak, kako sam i kazao, kao ozbiljni i odgovorni ljudi, odluku o prihvatanju 2030. godine kao godine nulte emisije, moramo pažljivo analizirati. Njoj mora prethodniti kompleksna analiza onoga što su naši razvojni ciljevi, zatim ciljevi kratkoročnog i dugoročnog razvoja energetike kao i analize socio-ekonomskih efekata sprovođenja ovakve odluke. Uvjeren sam, ipak, da ćemo na liniji Vaše inicijative, a ukupnog opredjeljenja Vlade, donijeti ispravne odluke kako bi pravovremenno, sa malo ili bez imalo negativnih posljedica po socio – ekonomsku strukturu zemlje, doprinijeli ostvarenju zacrtanog cilja – tj. nulte CO2 emisije u Crnoj Gori“, zaključuje se u pisanom odgovoru premijera.

Zaboravimo ko kojoj partiji pripada i spremno dočekajmo sezonu

On je na premijerskom satu rekao je da i nema ništa protiv okupljanja, ali da je bitno da se stavi moratorijum na sve nesuglasice i da se spremno dočeka sezona.

“To je jedino moguće ako budemo zajednički radili, ali ako neko pravi opstrukciju, i to namjerno, i šalje poruke da ovo nije prostor koji je dobar za dolazak, onda ja i taj se moramo razlikovati. Nema boljeg prirodnog potencijala od Crne Gore. Nema većeg gostoprimstva od onog koje ispoljavaju Crnogorci. Nema većeg uvažavanja gosta od onoga što rade Crnogorci. Ako je to tako – dajte da pokažemo to zajedno. Dajte da od 25. maja do 25. septembra zaboravimo ko kojoj partiji pripada, da se svi angažujemo na tom našem zajedničkom projektu”, poručio je Krivokapić.

Vlada nije odgovorila na pitanja Konjevića i Živkovića

FOTO: CDM

Proceduralno se javio poslanik SDP-a Raško Konjević koji je kazao da premijer ne poštuje Poslovnik.

“Poslao sam dva pitanja na koja još nijesam dobio odgovor”, navodi Konjević, dodajući da na njih čeka četiri-pet mjeseci.

Primjedbu je imao i poslanik DPS-a Danijel Živković ističući da je tražio od ministra Vladimira Leposavića tekst ugovora Vlade sa SPC-om, te da nije dobio odgovor ni materijale.

S.Đukanović

Ž.Novović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Kotor 5
Gost
Kotor 5

Gradjani CG bi voljeli da svi vi iz Vlade i parlamentarne vecine, pojedinacno iznesu svoj licni stav o Srebrenici a i o mnogim drugim pitanjima.

Tash
Gost
Tash

A i Božena je postavila pitanje 😅😅 Ali neko nebitno, tek da se upiše da se i ona kao nešto bunila 😅😅

Rex Sclavorum
Gost
Rex Sclavorum

Građanine, koji si slucajno i Premijer ISO standardi na koje se pozivaš su za međunarodni transfer podataka (8601) dok se drugi primjenuje u informacionim tehnologijama kod primjene protokola OSI connectionless-mode transporta usluga (8602), a pričamo o zakonu o budžetu… Malo ozbiljnosti ipak nije na odmet…

marius
Gost
marius

Zasto Trebinjci ne ide na kupanje u Kupare, Slano Dubrovnik . Blize im je, no da se na obdan lomataju put HN ?

Emma
Gost
Emma

Nema pravo da bude ministar!

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Najgora vlast u istoriji !

CG ❤
Gost
CG ❤

Gospodjo Jelusic svaka vam cast !!!!

timo
Gost
timo

Je li problem sto je iznio lini stav kao ministar, ili je problem kakav je taj licni stav? Po meni je ovo drugo mnogo gore!

Miško
Gost
Miško

Ne lazi više, vi ste ugasili Montenegro Airlines. A ova nazovi nova kompanija nikad neće polećet.

Jelena Savojska
Gost
Jelena Savojska

Ovo za dodjelu stanova je u pravu…

Slažem se
Gost
Slažem se

Da. Ali nažalost samo to.

Mirjana__
Gost
Mirjana__

Slušajući danas premijera,zatečena sam neznanjem,nekopetentnoscu i neopravdano nadmenim ponašanjem istog.😠

Misica
Gost
Misica

Koji to Premijer optuzuje gradjanje sto ne moze pjeske na posao! Pametan bi razmislio.

Dejo beli biser
Gost
Dejo beli biser

Baki tebe želim 😆sutjeska desant na drvar igmanski Mars kozara uzvraćaju udarac .

amo
Gost
amo

Krivokapiću tebe mogu razapeti kao Barabu pored Hrista,a svi znamo ko je bio Baraba,a može se desiti da završiš ka Juda,tako se ne sekiraj da će te neko razapeti.

Ct🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Ct🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Ne možeš na posao pješke zbog komita,a kad mi nijesmo mogli zbog vaše sektaške crkve i seljačina sa srpskim zastavama koraka napraviti zajedno sa vama koji ste ljubili sve od cipela pa do glave nijesi pričao ništa nego si ljubio što ti se reklo izdajico sram te bilo kako možeš uopšte staviti usta ljude koji se bore za svoju državui… Više »

Dejo beli biser
Gost
Dejo beli biser

Digni tri prsta za mima 😆

Grozno
Gost
Grozno

Nauči li šta ti danas.. dobra su ti predavanja održali

Nek je zdrav
Gost
Nek je zdrav

Bravo za put herceg novi trebinje pravi potez sad ce sve cetat . Onaj ko dolazi na dan na plazu podize turizam .

freeMNE
Gost
freeMNE

Okle se ovaj pojavi?
Sumnjiv mi je…

Nek je zdrav
Gost
Nek je zdrav

Jeli ovo bivsi premijer ????
Postujemo li ustav ????

Kicanovic
Gost
Kicanovic

Kako se covjek blamira

CG🇲🇪proljeće🌼
Gost
CG🇲🇪proljeće🌼

Na posao ne možeš pješke zato što ne znaš u kojoj si državi, Krivokapiću. Zbog sebe ne možeš, ne zbog nas.

Dejo beli biser
Gost
Dejo beli biser

Lajka me čeka 😆

Sasa
Gost
Sasa

Ovaj covjek umislja da je drugi Isus ,Boze mi oprosti ,non stop o raspecima i crkvi ,covjek koji je pravi vjernik ne mase vjerom ,nego je u srcu nosi..

CCCCCC
Gost
CCCCCC

Hahaha skupština je rijaliti samo fale lepi Mića i Miljana.

Limenka
Gost
Limenka

Tako je gospodine Krivokapicu…
Neka vrate stanove i pare koje su dobili na krajnje sumnjiv nacin i tako polazu patriotizam i ljubav prema drzavi.

KrivismoMi
Gost
KrivismoMi

#nijeMojaizdajnickavlada.
TACKA.

Tiko
Gost
Tiko

Ne bi on da preducira.,..da se dodje kod njega u kabinetu…QQ

Kosmopolita
Gost
Kosmopolita

Krivokapić ne prestaje da sebe predstavlja kao Isusa Hrista…razapnite me na krst…kakav jadan pokušaj zigravanja žrtve.

Snjeg
Gost
Snjeg

Laki je malo nervozan ili mi se cini.

Barka
Gost
Barka

Ovaj je, greote, zalutao.

oooo
Gost
oooo

Premijer koji se boji svog naroda?????????????????

delboj
Gost
delboj

Pa vrati ti stan koji si dobio od drzave. Pusti ti placanje telefona.

Bakaa
Gost
Bakaa

Njemu je crkva sve

MMM
Gost
MMM

Vracanje para je obaveza. Tu je Krivokapic u pravu. Zbog njihove gramzivosti i bahatosti mi ostasmo bez drzave. To je paravan Vladi da srusi Crnu Goru.

.....
Gost
.....

ti vrati državi stan od 130 kvadrata i porez na prekovremene “profesure”, etc, etc…

Sanja
Gost
Sanja

Neka objasni neko Djurovicki da je za Herceg Novi bitno da se rjesi problem sa vodom a ne da se stvaraju tenzije oko necega sto se odavno zna cije je

badžana
Gost
badžana

Nije ga bilo jedno vrijeme. Iskreno se zabrinuh 😁

Danko
Gost
Danko

Koja legenda! Nije do komita nego do tvoje politike!

Penzioner
Gost
Penzioner

imaš taxi..

Goku filozof
Gost
Goku filozof

Smatram da imamo i vecih poblema od tih
Pa reagujte gospodo poslanici na ove sporne zakone, ugnjetavanje novinara, partijska otpustanja i zaposljavanja

Perun
Gost
Perun

Neka neko pita premijera i ministarku zdravlja o respiratorima ACM812A ko su Crnoj Gori “donirani” (pokupljeni sa deponije u Floridi jer su neupotrebljivi) zbog kojih BiH vec mjesecima trese afera.

SASA.NK.ME
Gost
SASA.NK.ME

Ma nemojte ga pitat vec mu recite Nije za prodaju ni predaju.
TACKA.

Dejo beli biser
Gost
Dejo beli biser

Jedva čekam. ..

NEPISMENI
Gost
NEPISMENI

A kade premijer stiže u parlamenat da ne dežuram?!

🇲🇪Bernini🇲🇪
Gost
🇲🇪Bernini🇲🇪

Da neće danas objaviti ugovor sa SPC? Da vidimo šta nam se sprema!!

Miki
Gost
Miki

😂😂😂😂😂😂😂

Marko
Gost
Marko

Neka neko prenese Dritanu da sve loše sto je bivsa vlast uradila ne može da se mjeri štetom koja bi nastala da su njegovi ljubimci iz DF i SNP-a bili na vlasti tokom NATO bombardovanja (sve bi porušili). Tek gradjanski mir, rat sa susjedima, sankcije itd.

Send this to a friend