Politika

Krivokapić: Namjeravamo da otvorimo ambasadu u Tel Avivu

Svjestan značaja koji Izrael ima u međunarodnim odnosima, kao i diplomatskih potreba koje država Crna Gora prepoznaje kao prioritetne, premijer Zdravko Krivokapić je tokom današnjeg sastanka upoznao ambasadora Izraela Jahela Vilana sa namjerom Vlade da uđe u proceduru otvaranja ambasade Crne Gore u Tel Avivu.

Kako je saopšteno iz Vlade, Krivokapić je danas pojedinačno ugostio Vilana, kao i nove ambasadore Švajcarske Ursa Šmida i Japana Katsumata Takahikoa.

“Nakon dobrodošlice zvaničnicima prijateljskih država i primljenih čestitki povodom stupanja na visoku i odgovornu funkciju, premijer Krivokapić je ambasadore upoznao sa trenutnim prilikama u Crnoj Gori, kao i sa ključnim prioritetima Vlade Crne Gore. On je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih odnosa koje Crna Gora ima sa ove tri zemlje”, navode u Vladi.

Krivokapić je kazao da Crna Gora i Izrael imaju prijateljske odnose, te naglasio da će Vlada raditi na njihovom unapređenju.

“On je zahvalio na pomoći koju je ta zemlja pružila Crnoj Gori u borbi protiv pandemije COVID-19 i upoznao ga sa propustima prethodne Vlade, koja nije na vrijeme započela pregovore o vakcinaciji, zbog čega Crna Gora još nije započela imunizaciju stanovništva protiv koronavirusa”, dodaju u Vladi.

Vilan je sa blagonaklonošću pozdravio namjeru Vlade da otvori ambasadu u Tel Avivu.

“On je zahvalio na prijateljskom potezu koji je 27. januara napravila Vlada Crne Gore ugostivši počasnog konzula Izraela u Crnoj Gori, gospodina Komnenića, povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Vilan je uvjeren da je u crnogorskom narodu živo sjećanje na strahote koje je jevrejski narod doživio tokom Drugog svjetskog rata”, ističu u Vladi.

“Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora želi da ostvari”

Krivokapić je zahvalio ambasadoru Švajcarske na dosadašnjoj podršci u sektoru zdravstva i iskazanoj solidarnosti tokom pandemije COVID-19.

“Krivokapić je podsjetio da je Švajcarska najbolji primjer prosperiteta i blagostanja, koje Crna Gora u budućnosti želi da ostvari. Premijer je pozdravio dosadašnja ulaganja švajcarskih investiotora u Crnu Goru, naglasivši da očekuje da bilateralna saradnja bude intezivnija i bogatija, te da se razvija putem ekonomske diplomatije”, navode u Vladi.

Pored očekivanja da se u tekućoj godini broj turista iz Švajcarske makar približi onom broju iz 2019. i da direktne avio-linije između država budu stabilne, Krivokapić je kazao da je potreba Crne Gore da mlade ljude iz oblasti IT sektora uputi na usavršavanje u Švajcarsku, kako bi nakon povratka u Crnu Goru donijeli potrebna znanja i vještine.

“Šmid je pored zahvalnosti na srdačnom prijemu, pozdravio napore koje Vlada ulaže u borbu protiv korupcije, poručivši da je napredak u toj oblasti veoma važan za dolazak švajcarskih investitora u Crnu Goru. Švajcarski ambasador politiku crnogoske Vlade doživljava kao politiku mira, koja je, kako je rekao, faktor stabilnosti u regionu”, dodaje se u saopštenju.

“Digitalno društvo jedan od prioriteta Vlade, Japan uzor”

Krivokapić je na sastanku sa ambasadorom Japana kazao da izuzetno cijeni dostignuća te zemlje u mnogim oblastima.

“On je naglasio da je jedan od prioriteta Vlade stvaranje digitalnog društva, za šta joj je Japan uzorni primjer. Krivokapić je naglasio da Vlada želi da stvori uslove da značajni investitori iz Japana dođu u Crnu Goru”, dodaju u Vladi.

Takahiko je kazao da Japan želi dobre odnose s Crnom Gorom, te da podržava njen put ka EU.

“Naveo je i da će Japan raditi na unapređenju saradnje posebno u oblasti nauke i ekonomije”, zaključuju u Vladi.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Crnogorka
Gost
Crnogorka

Planira vjerovatno da posjeti Jerusalim pa mu treba vodic. Gdje ce naci tog ambasadora koji govori hebrejski jezik. Mozda i njega pozajme iz komsiluka kao ovoga za bord.

Tas
Gost
Tas

Ovo su neke smutne igre. Tramp je otvorio ambasadu Srbije u Tel Avivu. Slijede ga naši “oslobodioci”.

Neko1966
Gost
Neko1966

Luksemburg- nista?

Tivćanin
Gost
Tivćanin

Zabrljaj đe god možeš za ovo kratko vrijeme koliko ćeš presjednikovati, Krivokapiću.
Ostaćeš upamćen kao nejaki.

Volim te zeleno
Gost
Volim te zeleno

Pametno Rukoljube, pokušavate da ostavite sve ambasade u zapadnim centrima bez ambasadora a otvorićete ambasadu u Tel Avivu. Uništite što više prije nego odete sa vlasti, zbog toga ste i dovedeni, zar ne?!

Филео
Gost
Филео

У Јерусалиму, Здравињо. Буди корак испред, буди храбар и одлучан.

Макар ти знаш што у Библији пише…

Goran
Gost
Goran

Obavezno rodjo znaš koliko je naših tamo,a i Izraelaca u Crnu Goru ne zna im se broja.
To je prioritet sad

Jdjabdiy
Gost
Jdjabdiy

Koji je folirant ovaj Krivokapic,pa ovo nema nidje

Realan gradjani
Gost
Realan gradjani

Jeli mu izljubio ruke🤣🤣🤣

Crnogorac
Gost
Crnogorac

Niko od evropskijeh zemalja nije u jerusalim otvorio ili premjestio ambasadu – sem srbije ako se ona broji kao evropska drzava – i to potpisom dokumenta sto nijesu procitali!!! Iste te struje sto podrzavaju ovaj servski svijet sada hoce i nas da obrukaju sa ovijem.

Marko-PG
Gost
Marko-PG

To je sad prioritet? Ambasada u Tel Avivu?

A kuku sta nam cini ovaj lik!

Obezbjedite nam vakcine za Boga dragog! Pusti ambasade u zemljama od koji nemamo nista!

Unreal
Gost
Unreal

Kako sjedis Krivi… Na šta to liči, mrcio se 🤦🤦

Buble
Gost
Buble

Haha, posle Tel Aviva, beograd pa moskva 🤣 Ajte junaci na Kosovo da vraćate, puštite ovu zemlju na mir.

Send this to a friend