Politika

Krivokapić o Temeljnom ugovoru: Vlada se mora vratiti na svoj evropski put, ako toga nema – jedini odgovor su izbori

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić je komentarišući potencijalno potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC) poručio da ukoliko se Vlada ne vrati na evropski put jedini odgovor su izbori.

“Temeljni ugovor i Otvoreni Balkan teme koje nas vraćaju u prošlost i odvajaju od puta ka EU”

Odjednom se, kaže Krivokapić, desilo da prioritet Vlade su dva stuba koja nisu prioritet Evropske unije, nego neke druge države, a to je, ističe, položaj “njene crkve u Crnoj Gori i Otvoreni Balkan”.

“Nijedna od te dvije teme nije tema oko koje se okupila ova Vlada i zbog čega je EU podržava. Obije te teme nas vraćaju u prošlost i odvajaju od našeg osnovnog puta ka EU”, istakao je danas Krivokapić.

Crna Gora je, podsjeća ministar vanjskih poslova, samo dobrom vanjskom politikom vratila povjerenje lidera evropskih integracija.

“Da li je nekom interes da kroz ove dvije teme nas zaustavi i vrati u prošlost, vrijeme će brzo pokazati, već u petak”, naglasio je Krivokapić.

“Prevariti naše evropske partnere dva puta, sa djelovima iste vlade, nešto što ne smije biti dozvoljeno – mandat se mora vratiti građanima”

Ministar je podsjetio i šta EU misli o pomenutim temama.

“Deklaracija EP od marta, koja se odnosi na strane uticaje u demokratske procese u zemljama EU i regiona, vrlo prosto kaže za tu crkvu da je pod ruskim uticajem i sprovodi antievropsku agendu. Zašto ona postaje dominantna tema ove Vlade, moraće dati odgovore potpredsjednik i predsjednik Vlade”, ukazao je Krivokapić.

SDP nije htio da otvori pitanje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je za njih potpuno sporan, jer ne žele, kako kaže Krivokapić, da zaustave put Crne Gore ka Evropskoj uniji.

“Što se SDP-a tiče – zašto smo u Vladi i zašto mislimo da ta Vlada mora da se vrati na svoj evropski put – iskoristićemo ova tri dana da je vratimo na evropski put. Ako toga nema – jedini odgovor su izbori. Ta Vlada je nastavak onda prethodne Vlade. Ta vlada je opet prevara građana i EU. Prevariti naše evropske partnere dva puta, sa djelovima iste vlade, je nešto što ne smije biti dozvoljeno. Mandat se mora vratiti građanima i mislim da su onda u oktobru spremni izbori i državni. Međutim, do oktobra ima vremena. Želimo da se taj period iskoristi”, istakao je Krivokapić.

SDP će insistirati, naglašava, da se ova Vlada vrati na evropsku agendu.

“Da ovakvi akti koji su donešeni odnekle, zbrzani, i od same preambule su – ili falsifikati ili antiustavni elementi. Ova Vlada je imala samo mandat na godinu, sad već na manje od 10 mjeseci. Nije imala obavezu niti mogućnost da to radi, manjinska je. Imala je jasnu agendu koju može sprovoditi. Ovako ona postaje prepreka Crnoj Gori ka EU, a ne ono što je obećala – brzi voz za ulazak Crne Gore u EU”, kazao je Krivokapić.

Ministar vanjskih poslova poručuje da “SDP traje 30 i više godina”.

“Izguraćemo i ovo, jer nismo sami. Saveznici su sa nama, partneri iz EU. Ovaj momentum na Dan državnosti Crne Gore se ne smije propustiti. Dolaze nam, da bi nam otvorili širom vrata i to pokazali. Onaj ko pokuša da temama koji nisu evropska agenda sruši taj put, mislim da će platiti nepovratne političke cijene”, istakao je Krivokapić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
StoSeReadiii
Gost
StoSeReadiii

Ne ovakvom ugovoru! Ne otvorenom balkanu! Ne devastaciji Sinjajevine!

Tatini Meleoni
Gost
Tatini Meleoni

Kako da sruse vladu objasnite mi?
Ako ne budu oni htjeli da glasaju glasat ce DF i Demokrate i opet imaju vecinu…
U tome je taktika Dritana, sto nece jedni izglasat ce drugi i obratno…

Diletant
Gost
Diletant

Taktika je jedno a strategija drugo. Sa taktikom o kojoj govoriš nijesu morali rušiti prethodnu vladu. Razmisli zašto su je srušili.

Mongro
Gost
Mongro

Guraj Rankiša to što možeš! 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Mne🇲🇪🇲🇪🇲🇪
Gost
Mne🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Shvatate li vi da Vlada ne zavisi od SDP-a? I bez njih ona ima vecinu u parlamentu.

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Ko potpiše,najmanje 20g zatvora za izdaju.

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Srušite vladu, biće fotelja, ne boj se..🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Pobro
Gost
Pobro

Tako je Ranko polako se vraćamo Evropskom putu,nema više nazad sa apostolima

Luda Simana
Gost
Luda Simana

Srusite vladu ako vam se ne sviđa Temeljni..nećete, nego zamajavate narod manipulacijama i branite ministarsku fotelju koju bi izgubili na vanrednim izborima. SRUSITE VLADU ili ćutite!

Levis
Gost
Levis

Izbori ili prekompozicija sa Demokratama đe bi se napravila o jasan program reformi.

Send this to a friend