Politika

Krivokapić predložio da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Zaevu i Ciprasu

Predsjednik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić uputio je Norveškom Nobelovom Institutu formalnu nominaciju da se ovogodišnja Nobelova nagrada za mir dodijeli premijerima Makedonije i Grčke, Zoranu Zaevu i Aleksisu Ciprasu.

Kako je saopšteno iz SDP, Krivokapić je to učinio u dogovoru sa više euroatlantskih prijatelja, zbog postizanja Prespanskog sporazuma, koji je riješio 27 godina star spor između Makedonije i Grčke.

U nominaciji Krivokapića navodi se da je tim istorijskim sporazumom zatvoreno pitanje koje je, ne samo blokiralo evropsku i euroatlantsku budućnost Makedonije dugih 27 godina, već i stvaralo jaz između dvije susjedne države.

“Na ovaj način dva premijera pokazala su političku spremnost da donose spoljno-političke odluke koje se tiču, ne samo budućnosti njihovih dobrosusjedskih odnosa već i Evrope u cjelini. Njihovi lični napori i spremnost na kompromis za dobrobit građana obje zemlje najbolji su primjer mudrog i dugoročnog političkog vizionarstva koje je neophodan preduslov svakog pravog liderstva”, dodaje se u nominaciji.

Nobelova nagrada za mir predstavlja priznanje za posebne zasluge iz oblasti spajanja naroda, razoružavanja ili smanjenja svjetskih ili regionalnih vojnih potencijala, političkog i drugog obrazovanja i održavanja mirovnih konferencija. Dodjeljuje se 10. decembra svake godine na dan smrti Alfreda Nobela, čije ime i nosi.

37 Komentara na "Krivokapić predložio da se Nobelova nagrada za mir dodijeli Zaevu i Ciprasu"

avatar
1000
:   NAJNOVIJI | NAJSTARIJI | POPULARNI
Do NOT follow this link or you will be banned from the site!

Send this to a friend