Politika

Krivokapić: Pripejd patriotizam nas vodi u sukobe; Abazović: Mi smo emotivno korumpirani

Crna Gora ostaje gdje jeste geografski, ali sa drugim pristupom koji treba da gradi bolju budućnost Crne Gore, poručio je premijer Zdravko Krivokapić na prvoj panel diskusiji “Kuda ide Crna Gora: vladavina prava i antikorupcija”.

“Tu prevashodno mislim na vas mlade, da mi treba da stvorimo preduslove da vi ostajete ovdje, da ne emigrirate i da se ne prilagođavate”, ističe Krivokapić.

Snađi se, dodaje, je parola koja nabolje opisuje ono što je u Crnoj Gori prisutno prethodne tri decenije.

“Onaj ko se nije snašao proglašen je neznaven. Tako i ovu Vladu smatraju neznavenom, jer se ona ne snalazi kao što je to radila prethodna Vlada”, ističe premijer.

Kritikovao je Krivokapić evropske reforme Crne Gore.

“Vama EU dođe kao magla da bi sakrili time sve ono što ste radili u drugim oblastima. Najveći rezultat je otvaranje svih poglavlja i zatvaranje tri”, ističe Krivokapić, dodajući da je to najgori rezultat.

Dotakao se i dodjele stanova javnim funkcionerima.

“To podrazumijeva tiho potkupljivanje. I onda nije čudo što nam je stanje u pravosuđu upravo takvo”, navodi Krivokapić.

Javni funkcioneri moraju da iskažu najveći nivo morlanosti.

“Vi imate čak i to da kod njih ni savjest ne radi. Njima je Crna Gora bila najveći plijen i oni su sve to vješto koristili za privatni interes”, ističe Krivokapić.

Prema njegovim riječima, nezavisnost Crne Gore u ovih 15 godina je egal privatnosti.

“Stvorena je privatna država, podređena privatnim intresima, partijskim članovima, rođačko-kumovskim i ne znam kakvim sve relacijama i sve je pravljeno u dilu jedne mreže koja i dan-danas funkcioniše. Ako je stanje takvo, onda o kakvom patriotizmu govorimo”, navodi premijer.

Prvo, ističe, treba pričati o patriotizmu u oblasti u kojoj neko radi.

“Drugo da to što radite radite na najbolji način, u interesu privatnika, države, tamo gdje radite, jer je to stvaranje ambijenta blagostanja. Ako ne budemo se tako odnosili, onda taj pripejpd patriotizam koji je u Crnoj Gori toliko izdašan bi nas odveo u ove sukobe koji su evidenti. Sukobi su naša namjera da se napravi opstrukcija ovoj vladi koja želi sasvim drugačiji put od onoga koji je do sad bio”, rekao je Krivokapić.

Dodaje da građani ne mogu preko noći osjetiti boljitak.

“Možete li nas malo pustiti da radimo”, dodao je premijer.

Mi smo emotivno korumpirani

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović ističe da Crna Gora ide ka EU i da je to jedini put koji ova Vlada vidi kao ispravan.

“Mi prošlost ne možemo promijeniti, ali možemo da promijenimo budućnost. Svi treba da se založimo da ta budućnost bude što svetlija. A da bi bila svijetla moramo da imamo veću distribuciju pravde nego što je bila”, ističe Abazović.

On je stao u odbranu kolege, ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića koji je, kaže, bio u pravu kada je rekao da Crna Gora nije imala ministra koji nije krao.

“Tvrdim da je ova Vlada poštenih ljudi, i da je korupcija u ovom trenutku jako blizu nule. Bili smo eksplictni da bude li neko takao jedan jedini euro iz državne kase, a da mi to saznamo, mi ćemo da upremo prstom u njega, sve da nam je to neki najbliži kolega ili saradnik. Kada se kaže da nije bilo ministara koji nijesu krali, možda je bilo ministara koji nisu krali materijalno, ali su oni krali nadu građana oko toga da zaista postoji pravda, da ima drugih kolega za koje su znali šta rade, ali nijesu htjeli da ih prijave, niit javno govore o tome, dok nijesu postali opozicija. Krađa ne mora uvijek da bude materijalne prirode, kao što i korupcija, a to u Crnoj Gori jako dobro vidimo poslednjih mjeseci, nije samo materijalne prirodne, nego i emotivne. Mi smo emotivno korumpirani”, navodi Abazović.

Kaže da su dostignuća Savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou velika, te da se to najviše odrazilo kroz priču o dodjeljivanju stanova javnim funkcionerima.

“Ovo je najmanja operacija oko koje mi radimo”, navodi Abazović.

Dodaje da krupnije stvari tek treba da izađu na vidjelo.

“Stanovi su jedna od najmanjih operacija koje Savjet radi, a velike stvari će tek ugledati svjetlost dana ukoliko institucije budu dovoljno sposobne da isprate takve operacije. U tom smislu je i novi Zakon o državnom tužilaštvu od izuzetnog značaja, jer svi znamo kakvu je ulogu ranije imalo državno Tužilaštvo i kako se postupalo sa brojnim predmetima koji su godinama držani u fioci, ali i sa brojnim predmetima koji su obesmišljavani i upropašćavani lošim optužnicama“, ukazao je Abazović.

Situacija oko tužilačkih zakona je, kaže, usko povezana sa ovim.

“U rukama SDT-a su mnoge stvari. To su istrage, mogućnosti da se pokreću istrage, da se pokreću procesi, ali i da predmete koji već postoje ili držite u fioku ili još gore od držanja u fioku da ih upropastite, što se takođe u Crnoj Gori dešava. Šta to znači? To znači ako je neko ukrao milion eura, vi ga svedete na to da on odgovara za 20.000 eura i taj predmet za vijek vjekova završava na taj način. I to se dešava u Crnoj Gori. To je gore nego da ga držite u škafu”, naglasio je Abazović.

Evropska unija, dodaje, traži od njih da isporuče rezultate.

“Sa ovim Tužilaštvom mi ne možemo da ispunimo rezultate i ne možemo u EU”, navodi Abazović, zbog čega je nakon usvajanja novog Zakona o tužilaštvu neophodno promijeniti i institucionalno graditi tužilačke organe u Crnoj Gori.

“Ukoliko imate pokvaren automobil, a želite stići do određenog mjesta, imate dva izbora – da popravite automobil ili da kupite novi. Ista situacija je i sa našim Tužilaštvom. Da su umjeli isporučiti željene rezultate, davno bi to uradili. Ne bi čekali novu Vladu i političku volju, već bi radili svoj posao profesionalno, nezavisno i u skladu sa zakonom. Zbog toga su ove reforme uslov bez kojeg Crna Gora ne može ići naprijed“, ukazao je Abazović.

Abazović je istakao i poseban značaj koji vladavina prava ima za dalji ekonomski razvoj Crne Gore, kao i za privlačenje kredibilnih i provjerenih, a ne sumnjivih investitora.

“Našu zemlju može promijeniti nekoliko velikih projekata, koji bi je trajno transformisali i usmjerili u dobrom pravcu. Dakle, kroz samo par značajnih investicija, naša zemlja, sa svim ljepotama i potencijalima, u ekonomskom smislu može postati mnogo ljepše mjesto za život. Ali da bi uredili svoju državu, moramo napraviti drugačiju distribuciju pravde i napraviti daleko bolji ambijent. I za sve građanke i građane, ali i za sve kredibilne i ozbiljne investitore. Jer nijedan ozbiljan i odgovoran čovjek neće poželjeti da investira svoj kapital u zemlju u kojoj će ga reketirati, pljačkati i uslovljavati, već u državu sa jasno uređenim pravnim sistemom i izgrađenom vladavinom prava“, zaključio je Abazović.

S.Đukanović

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Nikola strašni
Gost
Nikola strašni

Abazovic je karikatura od vic(e)premijera

Kako goj
Gost
Kako goj

Emotivno korumpirani??? Ne mogu prestati da se smijem ovoj bleskastoj konstrukciji. Šta smo jadni dočekali!

Vjera
Gost
Vjera

A pripejd vjera, dje nas vodi?

Kotor
Gost
Kotor

Trebace i Spuz prosiriti kad panete na prve sledece izbore

Samson
Gost
Samson

Pocinjem da vjerujem da Abazovic mrzi narod crnogorski (za Krivokapica i njegove ministre znam) jer ovo sto radi i ovoliku ostrascenost, nisam vidio u svom zivotu. S jedne strane cuti na sve sto se desava, s druge strane unistava sve dobro sto je postojalo.

Role je king
Gost
Role je king

Skupina neznalica,brukate nam drzavu,nadam se da sledeci ishod izbora nece biti upitan.

Tata
Gost
Tata

Ide li vam policija taxije u patrole?

Milosh
Gost
Milosh

Bruke ove…

Ekon
Gost
Ekon

Kakvo konstantno ponižavanje crnogoraca. Pripejd patriotizam ili u prevodu pripejd crnogorci. Samo nastavite gospodo…

Hogar
Gost
Hogar

Rješenje za “pripejd patriotizam” je pripejd izdaja?

Festadjun
Gost
Festadjun

Sramne izjave

,,,
Gost
,,,

Premijer snagom volje pomjera planine, a evo Abazović reče “možemo da promijenimo budućnost”. Što se ovo desi sa našom državom, ima li kraja ovome?

😬😬😬
Gost
😬😬😬

Pa vi uplatite pripejd da čeljad nisu bijesna, ne vidim problem

Bakaa
Gost
Bakaa

Mucite neznalice

Marina
Gost
Marina

“Stvorena je privatna država, podređena privatnim intresima, partijskim članovima, rođačko-kumovskim i ne znam kakvim sve relacijama”
KOLIKI COVJEK MORA BITI NESOJ DA IZGOVORI OVAKO NESTO NAMA KOJI SVAKODNEVNO GLEDAMO NJIH KAKO RADE SVE OVO STO PRIPISUJE BIVSOJ VLASTI I TO NA N-ti stepen!!!
Kakvi pokvarenjaci !!!!

Marina
Gost
Marina

“Snađi se, dodaje, je parola koja nabolje opisuje ono što je u Crnoj Gori prisutno prethodne tri decenije.”
PA TA PAROLA JE BOGAMI PUN POGODAK SUDECI PO TOME KAKO SI SE TI “SNASAO” U TAKVOJ CRNOJ GORI SVIH OVIH GODINA!!!
VJERUJEM DA BI SVAKO PRISTAO TAKO DA SE “SNAĐE”!!!
KUCE,OGROMNI STANOVI,PLACEVI,KOLA,SKOLOVANJE PETORO DJECE …. I SVE TO OD DVIJE
“PLATICE”!!!!

Neko sa strane
Gost
Neko sa strane

Voleo bi da administrator objasni kakve komentare pušta !?Napisao sam da Dritan priča u njegovo ime a ne u ime svih nas kada priča o korupciji a Zdravko da objasni kako se njegovi ljudi zapošljavaju i koji su to kriterijumi !?

montenegrino
Gost
montenegrino

dobro je sto su dosle promjene a lose je sto ovo druzina nova nije sposobna ni diskon pića da vodi a ne drzavu

Roberto Carlos
Gost
Roberto Carlos

Korupcija blizu nule kaze, jel on ovo otvoreno priznao da postoji korupcija

Maks
Gost
Maks

A šta ćemo sa pripejd vjernicima? Što daju pare na kamati,i ljube ikone

Rajko K.
Gost
Rajko K.

Imali mozda nekih investicija?U izbornoj kampanji ih je bilo kolko hoces a dje su sad?🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Neko
Gost
Neko

Prodali ste nasu drzavu sram vas bio pihhh

Neno
Gost
Neno

Vas dvojica dovodite do sukoba i do mrznje ,niko drugi !!

Snjeg
Gost
Snjeg

Za premijera je CG samo geografski pojam.

Zoran
Gost
Zoran

URA je trula grana, a dje su ti investitori koji su bili ranije. Nidje ni jedan od kad ste vi dosli.

Black
Gost
Black

A srpski nacionalizam?

Zoran
Gost
Zoran

Rece li sta Abazovic, oce li se pomjerati dje Crna Gora?

Tuga i jad
Gost
Tuga i jad

🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮

rimtutituki
Gost
rimtutituki

Od tvoje vlade neće biti gore u istoriji Crne Gore.Manjih ljudi i znalaca a većih izdajnika Crna Gora nikada više viđeti neće.

Odlikaš
Gost
Odlikaš

Ahahahaha, ostaje gdje jeste geografski?! Ma šta reče?! Da nijesi mislio da je izmjestiš đe!? Prevashodno – zamisli se o svemu što javno izgovaraš. Pašćeš u nesvijest od nebuloza.

Miki
Gost
Miki

Možda je mislio. Snagom volje

freeMNE
Gost
freeMNE

U srpski svet

,,,
Gost
,,,

Sa vama ode u PM!

BBBB
Gost
BBBB

Ja znam dje je vode

BBBB
Gost
BBBB

E vala ce oni objasniti kuda ide Crna Gora

Zoey
Gost
Zoey

Sa vama ide sigurno u bespuće.

Send this to a friend