Politika

Krivokapić sa Palmerom: Krizu u Crnoj Gori mogu riješiti jedino izbori

Krivokapić

Pristanak na ponovljene izbore jedini demokratski put za rješavanje krize u Crnoj Gori i uslov otpočinjanja dijaloga vlasti i opozicije kojim bi se definisali svi elementi izbornog procesa, saopštio je predsjednik Socijaldemokratske partije Crne Gore Ranko Krivokapić tokom sastanka sa direktorom Kancelarije za jugoistočnu Evropu u Stejt dipartmentu Metjuom Palmerom.

Krivokapić je istakao da je obrazac u svim demokratijama da se ovako duboka i složena kriza može riješiti jedino izborima.

“Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj, socioekonomskoj i institucioanlnoj krizi koja bez adekvatnog i pravovremenog rješavanja može eskalirati. Monopol jedne partije blokira demokratski razvoj, parališe politički sistem i stvara zarobljene institucije kao partijski servis u koje građani nemaju povjerenja”, rekao je Krivokapić.

On je prenio Palmeru da nažalost ne postoji spremnost DPS da sagleda ozbiljnost situacije zbog čega se kriza dodatno produbljuje.

“DPS izbjegava rješavanje krize i dijalog kao sredstvo dogovora, već  u autokratskom maniru teži još većim podjelama i sukobima”, rekao je Krivokapić.

On je u razgovoru iskazao veliku zahvalnost američkoj administraciji za kontinuiranu podršku Crnoj Gori na njenom putu ka punopravnom članstvu u NATO, čime je ostvaren strateški državni prioritet i jedan od osnivačkih ciljeva SDP.

Predsjednik SDP-a je iskazao očekivanje da će SAD u periodu nakon članstva u NATO nastaviti da pružaju podršku u uspostavljanju vladavine prava i funkcionalnih institucija.

Krivokapić je na kraju iskazao očekivanje da će naši evroatlantski partneri pomoći Crnoj Gori, kao novoj članici NATO, da na demokratski način uz povjerenje najšire javnosti, riješi duboku krizu i time zaustavi autokratske tendencije.

Send this to a friend