Politika

Krivokapić slagao sud, Mandića i javnost?

Da li je bivši predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, koji je punih 13 godina bio na čelu zakonodavne vlasti, lažno svjedočio u februaru ove godine pred Višim sudom, u sporu protiv poslanika DF Andrije Mandića i Slavena Radunovića, optuženih za pokušaj nasilne promjene ustavnog uređenja na oktobarskim protestima 2015. godine, postavlja se pitanje u tekstu Dnevnih novina.

Ako jeste, a po svoj prilici jeste, zašto je to uradio? Da li iza svega toga stoji pokušaj da se zaštite i od odgovornosti amnestiraju poslanici DF koji stoje iza rušilačkih demonstracija u oktobru 2015. godine ili da se prikrije Krivokapićevo učešće u pokušaju destabilizacije zemlje s jedne strane, a sa druge da od svojih opozicionih kolega sakrije da ih je u ključnim trenucima “borbe” za preuzimanje vlasti ostavio ne cjedilu, piše nadalje DN.

Do odgovora na ova pitanja, koja sigurno zanimaju i Rankove partnere na opozicionoj sceni, moglo se vrlo jednostavno doći da je sudija Višeg suda u Podgorici Vladimir Novović prihvatio predlog tužiteljke Ljiljane Lakić da se, radi dopune dokaznog postupka i utvrđivanja vjerodostojnosti iskaza Krivokapića, saslušaju bivši premijer Milo Đukanović, direktor ANB Dejan Peruničić i bivši ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, konstatuje se u tekstu DN.

Odbijanjem predloga tužiteljke sudija sigurno nije napravio uslugu ni Frontu, ni Krivokapiću, jer će istina o tome gdje je ko bio i što je radio u noći 24. oktobra 2015. godine svakako izaći na vidjelo, pišu DN.

Što krije Krivokapić

Prema informacijama koje su juče objavljene u Pobjedi, upravo je Krivokapić u vrijeme akcije Fronta bio sa njima u zgradi ANB, iako je u iskazu pred sudom tvrdio da je bio kući.

Dnevne novine su se obratile SDP-u pitanjem gdje je bivši šef parlamenta bio u noći 24. oktobra i dobili sljedeći odgovor:”Gospodin Krivokapić je u svojstvu svjedoka dao iskaz na sudu i tom iskazu nema što dodati”.

Radunović i Mandić

A iskaz je sljedeći: “U noći 24. oktobra 2015. godine, telefonom sam razgovarao sa Andrijom Mandićem i Brankom Radulovićem… U tom razgovoru oni nijesu ni slučajno pominjali da će primjeniti nasilje, niti prema meni, niti da će me nasilno svrgnuti sa vlasti… Branko je tražio da omogućim ulaz u Skupštinu Crne Gore, njemu i ostalim poslanicima DF-a… Slične sadržine je bio razgovor i sa Mandićem. Predložio sam da zajedno uđemo na takozvana mala vrata… Oni su odbili… Rekao sam da ću doći i pokušati da sredim to da poslanici uđu u Skupštinu na glavni ulaz. Preko svog šefa obezbjeđenja rekao sam da ću doći u Skupštinu, jer su ulice bile zatvorene za saobraćaj. Kada sam izašao iz stana i nalazio se ispred zgrade, čuo sam detonacije. Obaviješten sam da je bačen suzavac i da ne mogu ići dalje. Odustao sam od tog puta i vratio se kući”, kazao je tada lider SDP.

Zašto Krivokapić nije rekao istinu o tome gdje je bio u noći, 24. oktobra? Da li je razlog u tome što je opozicija računala na njega i njegovu pomoć u realizaciji pokušaja nasilnog preuzimanja vlasti ili nešto drugo, može samo da se nagađa, navode DN.

Spekulacija već ima raznih, između ostalog i da se Ranko dogovorio sa Mandićem i ostatkom opozicije kojoj je inače svojevoljno prišao i borio se da bude njihov vođa, da smijene Đukanovića. Ukoliko bi ovo prihvatili kao mogućnost, onda bi bilo se lažno svjedočenje bivšeg šefa parlamenta moglo tumačiti kao njegov pokušaj da sačuva kakvu takvu poziciju na opozicionoj sceni, ističe se u tekstu DN.

Lažni iskaz temelj odbrane

Ali, to je manje bitno pri činjenici da je Krivokapić, koji je 13 godina bio šef parlamenta, u sudu, pod zakletvom, dao iskaz koji nije istinit, nadalje piše u tekstu DN.

Takav lažan iskaz stvorio je jednu od većih političkih afera u Crnoj Gori, a osumnjičenima dao vjetar u leđa da nastave da obmanjuju crnogorsku javnost prikazujući sebe kao žrtve režima i progona specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Podsjetimo, odmah nakon svjedočenja Krivokapića, oglasio je se DF i Mandić tvrdeći da je “Ranko Krivokapić govorio potpunu istinu”, te da je njegovim svjedočenjem “optužnica raznesena u paramparčad”.

Otkud oni znaju da nije bio u zgradi ANB?

Mandić je tada, što su prenijeli mediji, saopštio da su od Krivokapića “dobili potvrdu u potpunosti” za ono što su tvrdili u odbrani, da su protesti “bili legitimni”, te da “nije bilo  nikakvog nasilja, niti rušenja vlasti i režima nedozvoljenim sredstvima”.

Poručio je da je suđenje farsa, da se progone politički nepodobni, te da sud “suočavajući se sa istinom, to mora odbaciti”.

“Siguran sam da je današnjim svjedočenjem sudija više nema uporišta da donese bilo kakvu odluku, osim onu koja je ispravna. A to je da je tužilaštvo u ovom sudskom procesu teško pogriješilo”, bila je poruka Mandića koja pokazuje da poslanici DF očekuju da će 26. maja, kada će biti izrečena presuda u ovom postupku, biti oslobođeni optužbi da su organizovali rušilačke demonstracije 24. oktobra 2015, godine.

A sva crnogorska javnost zna što se dešavalo od septembra do kraja oktobra te godine i ko je bio na čelu protesta, ko je odgovoran za nasilje, ko je provocirao nerede, ko se ugrozio bezbjednost građana Podgorice… A i to ko je išao u Kristal, pišu DN.

Ali, to za Mandića nije bitno, već svjedočenje Krivokapića koji je pod zakletvom dao lažan iskaz, a istog Mandića prevario da će doći da mu otvori glavna vrata Skupštine da uđu sa narodom i smijene Đukanovića, ističu DN.

Nažalost, kako se zaključuje u tekstu DN, Krivokapićevo svjedočenje je kao zdravo za gotovo prihvatio i sudija Novović, ne dozvoljavajući da svjedoče Đukanović, Peruničić i Konjević. A to nije manji problem od Rankovog lažnog iskaza i Andrijinih pokušaja destabilizacije zemlje.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dragan
Gost
Dragan

Ništa ne možete da mu nađete … nikakve intrige ili nezakonite djelatnosti… jedini ćasni politićar čija je stranka uvjek radila i nastavlja da radi u interesu građana Crne Gore.

Backdoor man
Gost
Backdoor man

On slagao ? Nemoguce ! Mozda… ali samo kad mora ili kad mu se kaze. Zbog “viših interesa” (koji nemaju veze sa ličnim), zbog patriotizma, globalne politike i mira u svjetu…

cikotić
Gost
cikotić

Ili laže Krivokapić ili Dnevne novine?’

Animus
Gost
Animus

Najposteniji medju korumpiranim politicarima…adekvatan kompliment. Da je srece, da su samostalno izlazili na izbore, bez vezivanja za DPS, vjerujem da bi imali vecu podrsku naroda, jer su uglavnom bili dosljedni u svojoj politici. Nesto bi se mozda i moglo napraviti, al sigurno je i njima mila fotelja, a posto vide da je narod blesav…valjalo se i njima okoristiti, nisu ni… Više »

tschugo
Gost
tschugo

animus@takva situacija u c.g. sto opisujes me nista ne privlaci da svoj godisnji odmor koristim u svojoj c.g. a dugo vec putem interneta pratim dogadjaje u c.g. pa je sve jasno

KRALj NIKOLA
Gost
KRALj NIKOLA

odavno ovdje nisu cista posla, dosta se frontu i celnicima povladjuje ne znam iz kog razloga!!??

Mrgud
Gost
Mrgud

Iz prostog razloga jer ovo sto je uradio DF nebi mogao ni pomisliti koliku je korist donio DPS-u.Tvrdim da DF nije ovakav vec bi DPS bio istorija rak rane Crnogorskog drustva.

16651650000000$
Gost
16651650000000$

Krivokapic se boja od pavla i pajtasa

21 MAJ
Gost
21 MAJ

Kad je Ranja govorio istinu .???????

Mrgud
Gost
Mrgud

Nemožete da mu nađete ništa pa pljujete po najpoštenijem političaru u Crnoj Gori.Napišite nešta o Brajoviću,limenci,privatizacijama,pljačkama,Keljmendiju,Kaliću,Šarićima,Marovićima………………….

Ćotek
Gost
Ćotek

Čudno da je admin pustio komentar?!

konačno
Gost
konačno

Mrgude, ne prebacuj temu na limenke i ostalo, dok ne riješiš temu “najpoštenijeg” političara. Ima tu nešto vrlo čudno.

Toni
Gost
Toni

Ne, potpuno je u pravu. Za tzv. državni udar imamo posredna svjedočenja i sumnjive svjedoke, a za Limenku imamo sve crno na bijelo. Častismo nekoga 10 mil. krivicom državnih organa, i sad se pravimo blesavi. Doduše, neki se i ne prave, nego ne mogu bolje.

Mrgud
Gost
Mrgud

Treba da znate razlog ovog pisanja o Krivokapiću,mislim da je svima jasno šta je u pitanju.DPS mašinerija je pokrenula harangu protiv njega,instalirala SD i Brajovića kome uzgred ima toliko očiglednih dokaza za Spuž,ne samo za Brajovića.

cr7
Gost
cr7

tika taka tika taka tika taka vraca se na scenu raka .buduci predsjednikcrne gore ,posten crnogorac za eu i nato po svim kriterijumima odgovarajuci presjednik zato je pokrenuta ova suplja prica

hi,hi
Gost
hi,hi

Sumnjam da će taj “pošteni” “Crnogorac” ikad više gledati vlasti, a evo, viđećete

Ćotek
Gost
Ćotek

Pišite malo o lupeštini. Danas svi lažu i opozicija a tek vlast – o tome je smiješno govoriti.

A, jes
Gost
A, jes

Ćotek, piše se i o lupeštini, ali smo malo zaboravili na MORAL, a koja je razlika ? Crnogorci svakako moraju očistiti svoje redove od lažnog morala.

Ćotek
Gost
Ćotek

Piše se, čitam… ali se uvjek promaši ili tema ili akteri. **** lud zbunjenog, drugim riječima.

Martin
Gost
Martin

Znaci Ranko,tako.Zamislite u sto se upleo Krivokapic?Laz Koju je smislijo Pod Zakletvom ,A 13 g je bijo Presjenik Skupstine.

Rene
Gost
Rene

“Bijo,smislijo”… ajde druže vrati se u prvi osnovne,pa jad naučiš da pišeš dođi da diskutuješ. A što se tiče teksta,đe vam je dokaz da je bio u ANB? Ja shvatam da vam je dovoljno bilo što da napišete protiv opozicije bez ikakvog dokaza i da vam je to dovoljno za ove poput ovog intelektualca,ali ima i nas koji završismo nešto… Više »

Martin
Gost
Martin

Pa to namjeno pisem.. Pamet Ti imas?

Martin
Gost
Martin

Niti smo(drugovi)… Niti me zanima tvoj Pravopis??Potrazi drugove na Drugoj strani?

kec
Gost
kec

Ima previše dokaza, a pitanje “poštenja” se dijelom već vidjelo, a drugi dio dolazi na red

beka
Gost
beka

Pisete gluposti mislite da vam verujemo vama sto pisete .Krivokapic je najposteni od sviju vas .

Montenegrin
Gost
Montenegrin

Veruj,Veruj!!

Ano Minus
Gost
Ano Minus

Nekako ne vjerujem da je R.Krivokapić glup da bi izjavio nešto što gomila śedoka može opovrgnut? Sa zakletvom i bez nje.

Tako je to
Gost
Tako je to

DN postaju DPS-ov Informer .Dje je bio te noći vrlo bitna stvar .Sad bi i njega da tužite kako je htio da izvrđi puč.Dosta više molim vas .Ovo stvarno postaje besmisleno.Mada razumijem DPS, oni se više boje Ranka nego DF-a.Df je njihov pomagačda ostanu na vlasti

kec
Gost
kec

Aooo, a ne sprdajte se da se DPS “boji Ranka”, a kojeg Ranka, koliko je glasalo za Ranka, no DF bi da tobožnjim Crnogorcem pokrije sopstvene namjere da uništi Crnu Goru, zato se njih dvojica “štite”, a Ranko se ozbiljno nada. Propala stvar, vjerujte.

Dragutin
Gost
Dragutin

A Sinđelić je pouzdan svedok. 🙂 Do skoro ste se kleli u Krivokapica… Na kraju krajeva, taj Krivokapic nas nije poslao u najvecu grešku i sramotu u novijoj istoriji… da ginemo i ubijamo oko dubrovnika. To su uradili neki ljudi koji nam i danas kroje sudbinu. Eto sad on naprasno postade “velikosrbin”… A što radi dps mašinerija… gube se gradovi… Više »

Striko Joko-1
Gost
Striko Joko-1

Samo udrite po Krivokapiću. On je “krivac” za sve. Najbolje bi bilo da mu odmah i bez suđenja, stavite bukagije na noge, pa pravac Spuž!
Dnevne novine, Pink minut, dva, tri, pet, deset, pola ure, Beba Popović, i ostali, aha fali Informer… vi ste “izor” novinarstva i profesionalizma. Katastrofa.

Dps@yahoo.com
Gost

Kao i svi ostali “profesionalci” iz cg…

tschugo
Gost
tschugo

tesko je u evropskim drzavam ostati na vlast blizu 30 godina a crna gora jos nije usla u EU,pa nije ni cudo da u c,g.jedna partija toliko vlada

Send this to a friend