Politika

Krivokapić u Skoplju: Nezavisnost bez demokratije je nezavršena država

“Referendum je za Makedoniju samo drugo poluvrijeme referenduma za nezavisnost. Hoćete li nezavisnost ispuniti zapadnom demokratijom ili istočnjačkom despotijom i zarobljenom državom? Vaše rušenje autokratije poslije dvanaest godina je svetionik za sve nas ostale iz zone autokratija na Zapadnom Balkanu”, kazao je predsjednik Socijaldemokratske Partije Crne Gore Ranko Krivokapić u Skoplju.

On je učestvovao je na međunarodnoj konferenciji “Makedonija gleda naprijed: momentum da se stigne voz za EU” koja je u Skoplju okupila Premjera Zorana Zaeva, ključne ministre za vladavinu prava Vlade Makedonije kao i više od 40 međunarodnih predstavnika iz Evropske Unije i zemalja Zapadnog Balkana sa ciljem da se pruži podrška Makedoniji u svijetlu predstojećeg referenduma o članstvu u EU i NATO i imena Sjeverna Makedonija.

Krivokapić je bio panelista na temu: “Odnos EU-Makedonija: novi momentum, novi izazovi”.

Sa visokih adresa ponovljene su poruke da nema stabilne Evrope bez stabilnog Balkana kao i da bez stabilne vladavine prava neće biti proširenja EU na Zapadni Balkan. Strukturne reforme koje obezbjeđuju bolji život građana se mogu sprovesti samo sa demokratskim vladama kako pokazuje primjer Makedonije za samo jednu godinu. EU je jasno poručila da „zarobljne države” ne mogu u njeno članstvo.

“Za Makedoniju je referendum pitanje odluke da li će država krenuti na Zapad, da postane puna demokratija, ili na Istok, po blagoslov za autokratiju. Na žalost, ovo je izbor na kojem su mnoge od naših vlada donijele pogrešnu odluku u želji za neograničenom vlašću. Nezavisnost bez demokratije ne znači ništa do otvorena vrata za populizam, kao bolest modernog doba ili zarobljeni državu, kao njegovu uznapredovalu Balkansku mutaciju. Ovaj mjesec biće najkraći mjesec u istoriji Makedonije. Iz tog razloga svi moramo pomoći da se stvori obrazac da reformističke Vlade mogu da opstanu na Balkanu jer je to znak za sva naša društva – da su promjene moguće, kada su oni koji ih žele iskreni i istrajni u namjeri da ih ostvare,” rekao je, ovom prilikom, Krivokapić.

Na marginama skupa Krivokapić je imao susrete sa članovima Vlade Makedonije kao i visokim predstavnicima ljevičarskih partija Evropske Unije i sa Balkana.

B.M.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Betoven
Gost
Betoven

To je tacno. Ali da imas malo mozga to sad ne bi govorio niti bi vodio svoju stranku h nestanak.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Uvažena redakcijo,Ranko Krivokapić izigrava političkog faktora,a to nije.Neko iz Vaše redakcije daje ovom liku toliko prostora koji ne zaslužuje.Poz.

Gaga
Gost
Gaga

Tačno tako.

Zoran
Gost
Zoran

E bas ce ranko da vam pomogne on je i svoju
sdp razbio.

Liberal
Gost
Liberal

Ne trtoljaj Zoki!

VISITOR
Gost
VISITOR

IMA LI IKO POLITICKI KOMPAS DA POZAJMI OVOM COVJEKU? HITNO!

mitar
Gost
mitar

Šta će mu kompas,on je izgubljen u svemiru.

Send this to a friend