Politika

Krivokapić: Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola; Kuleba: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Krivokapić - Kuleba/ Foto: MVP

Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, a agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu, poruka je koju je ministar vanjskih poslova (MVP) Ranko Krivokapić uputio u toku današnjeg susreta sa ukrajinskim ministrom Dmitrom Kulebom u Berlinu.

Krivokapić predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu.

Tokom jutra, navode iz resora, Krivokapić je imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Ministar Kuleba zahvalio se Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

“U razgovoru sa ukrajinskim Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata. Krivokapić je kazao da se u Ukrajini danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet”, navode iz MVP.

Krivokapić je naglasio da Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, te da “agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu”.

Iz MVP ističu, Kuleba je poželio Crnoj Gori da obnovi svoju autokefalnost u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, “smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države”.

Krivokapić – Osmani/ Foto: MVP

U razgovoru sa Osmanijem, Krivokapić je čestitao obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve, što je osnov za formalno dobijanje Tomosa.

“U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Sjeverne Makedonije u sastavu SFRJ”, dodaju iz resora.

Na sastanku je izražena spremnost Sjeverne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmijenjen u susret članstvu u EU, navode iz MVP, “crnogorski narod dobije svoje mjesto čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Sjevernoj Makedoniji”.

“Na sastanku je dogovorena nova zajednička sjednica dvije Vlade, poslije prve koja je bila održana 2019. godine, gdje bi jedna od bitnih tema bilo i usklađivanje vanjskopolitičke aktivnosti dvije zemlje”, zaključili su iz MVP.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mladen
Gost
mladen

nevjerovatno, jes da mu je rat u zemlji ali nije sastanak NATO ministara za farmerice, dzemper i prljave patike. nepostovanje

Refik
Gost
Refik

E gledaj dres koda hahahahaa

Dragan
Gost
Dragan

Hahahahhahahhahahahah

Mokica perisic
Gost
Mokica perisic

Ovako to rade prave diplomate ranko je pametniji u malom prstu od mnogo drugih glava

Dani
Gost
Dani

Ovima se Krivokapicima oce da druga strana nosi dzempere i patike hahahahaah

ElPatron
Gost
ElPatron

To care 🤣😅🤣😅🤣😅🤣😅😅

Legenda
Gost
Legenda

CPC da obnovi autokefalnost,a Dritan da to stavi u svoju agendu.I mirimo se ,e to bi bilo super ,da se premijer Srbin albanskog porijekla zalaže za autokefalnost CPC.

Send this to a friend