Politika

Krivokapićeva Vlada svjesno krši međunarodni ugovor i ugrožava crnogorske interese

Igor Lukšić

Do koje mjere je aktuelna vlast spremna na revanšizam, dokazuje i apsurdna situacija da nova vlast odbija da podrži Igora Lukšića, koji je međunarodnim ugovorom već izabran, već lobira za novi mandat aktuelne generalne sekretarke iz Albanije, piše Pobjeda.

“Vlada Crne Gore na regionalnim sastancima iznosi stav da neće podržati Igora Lukšića za mjesto generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju, iako je međunarodnim ugovorom predviđeno da nakon Majlinde Bregu on krajem ove godine stupi na dužnost. Do koje mjere je aktuelna vlast spremna na revanšizam, dokazuje i apsurdna situacija da nova vlast odbija da podrži Lukšića, koji je međunarodnim ugovorom već izabran, već lobira za novi mandat aktuelne generalne sekretarke iz Albanije”, priča za Pobjedu dobro obaviješteni diplomatski izvor.

Na 10. godišnjem sastanku Samita šefova država i vlada Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, koji je održan 23. aprila 2018. na Brdu kod Kranja, donesena je odluka o imenovanju Majlinde Bregu za generalnu sekretarku Savjeta na mandat od 2019. do 2021, a Igora Lukšića za generalnog sekretara RCC-a s mandatom od 2022. do 2024. godine. Odluke su potvrđene Deklaracijom koja predstavlja međunarodni ugovor čije se odluke moraju poštovati.

Kako objašnjava Pobjedi diplomatski izvor, bivša albanska ministarka evropskih integracija Majlinda Bregu imala je političke ambicije u rodnoj Albaniji koje se nijesu ostvarile, pa je počela da lobira najprije kod svoje a potom i Vlade Crne Gore da joj se još tri godine produži mandat. Lobiranje joj ide toliko dobro da je podršku dobila i od potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića. Ovakav skandal, nezabilježen u diplomatskoj praksi, izazvao je, blago rečeno, zatečenost turskog predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi, a svoje iznenađenje i neslaganje takvim stavom izrazio je i evropski zvaničnik.

“Evropska unija, koja obezbjeđuje ključnu finansijsku podršku radu Savjeta za regionalnu saradnju vidi ovo tijelo kao najvažniji mehanizam koordinacije regionalne saradnje čije funkcionisanje ne može da zavisi od trenutne političke klime u nekoj zemlji. Ovakvo djelovanje bez presedana u diplomatskoj praksi je negativno ocijenjeno i od strane njemačkih zvaničnika, pa je jasno da ovakvi nepromišljeni potezi crnogorske Vlade samo dodatno štete ugledu Crne Gore u EU”, napominju iz Pobjede.

Takođe, ova ugledna pozicija generalnog sekretara donijela bi Crnoj Gori velike benefite posebno imajući u vidu fazu našeg pristupanja EU. Po svemu sudeći, nova crnogorska vlast će prije lobirati za tuđe, nego za sopstvene interese samo da se obračuna sa prethodnom vlašću. Izbor Pobjede objašnjava da bi ovaj skandal ipak mogao preskupo da ih košta, jer je i sasvim više nego jasno da se samo deklarativno zalažu za principe koje su slavodobitno objavili nakon avgustovskih izbora. Iz crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova nijesu htjeli da komentarišu ovo pitanje jer će se o njemu izjasniti na sjednici ove regionalne inicijative u maju. Ukoliko Crna Gora dovede u pitanje sprovođenje ovog međunarodnog ugovora, sve što je do sada učinjeno na regionalnom planu pada u vodu kao i kredibiltet ove organizacije.

“Naime, Crna Gora je već pokazala gest dobre volje kada je, prije tri godine, pristala da se Albanijom dogovore dva uzastopna mandata od tri godine i na taj način uz podršku drugih učesnika Procesa saradnje definise šestogodišnje rukovođenje RCC. Generalni sekretar se bira na tri godine uz mogućnost dodatne tri, što je bio osnov da se postigne kompromis koji je Samit potvrdio”, ukazuju iz Pobjede.

Savjet za regionalnu saradnju nastao je odlukom država članica Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi i Evropske unije o transformaciji Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu u mehanizam regionalnog vlasništva. Glavni cilj transformacije je preuzimanje regionalnog vlasništva nad regionalnom saradnjom i odgovornosti za budući napredak Jugoistočne Evrope.

Nezabilježeno u diplomatiji
Goran Svilanović kao nekadašnji ministar iz DOS-a je oba mandata na mjestu generalnog sekretara RCC-a obavio u periodu Vučićevih vlada, a i Bregu je tokom mandata bila opozicija vladi Albanije. Nije zabilježeno da je neko iz tadašnjih vlada Srbije i Albanije lobirao protiv njih, što je još jedan dokaz koliko je aktuelna crnogorska Vlada na pogrešnom putu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Dula
Gost
Dula

👋👋👋👋👋

Milan
Gost
Milan

Bogomi ce morat da idu s vlasti. ovako dalje ne ide. Prave sprdnju od nase jedine domovine. Ostavke!

Barka
Gost
Barka

Sramno, da sramnije ne moze biti. Tolika je mrznja ovladala ekspertima-apostolima, da je za to potrebna neka strucna psihijatrijska analiza.

delboj
Gost
delboj

E zlatan li je DPS.

sreten
Gost
sreten

bogomi nije ona na pgresnom putu no radi ono sto oce a to je unistenje CG zar se stvarno to tako tesko vidi?

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ma lagano,to sto je Krivokapic obecao,zar nekome nesto znaci?

Mitar
Gost
Mitar

A njima je bitno da nije Crnogorac, da je svetosavac onda bi podrzali. Klerofasizam na djelu i najgrublje krsenje ljudskih prava Crnogoraca.

expert123
Gost
expert123

stalno se brukaju pred svijetom i rade protiv interesa svoje zemlje. Ako tako nastave izgubiće podršku od strane Eu koju j još uvijek imaju , ali ona nije vječna i zavisi od poštovanja pravila u diplomatiji.

CrnoGorac
Gost
CrnoGorac

A možda oni znaju nešto što može biti smetnja Lukšiću za obavljanje funkcije generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju. I, čini mi se, da ni Igoru nije stalo do te “fotelje”.

Greška
Gost
Greška

Iako sam glasao za DPS, u početku nove vlasti imao sam utisak da nije sve crno i da žele da mnoge stvari pokrenu na bolje. Drugačiji su, imaju svoje metode, pa dok se snađu, početak je težak, u redu, sačekaćemo. Na žalost, mnogo sam pogriješio. Ovo su ljudi neprijateljski nastrojeni prema Crnoj Gori i to sve slabije kriju. Svakog dana… Više »

Miki
Gost
Miki

A sta ocekivati od crno-crne koaliicje djavolovih šegrta

Zex
Gost
Zex

A šta ste očekivali od okupatora

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Naravno da je nezabiljezeno , oni i ne znaju sta je diplomatija.. da nemaju slucajno boljeg kandidata?

Vazda2020
Gost
Vazda2020

Kako da podrže nekoga ko se javno za sada medijski sumnjiči da je oštetio ovu državu zajedno sa drugim njegovim drugovima iz dps za preko 100 miliona eura u aferi pale garancije za kap i drugo.

Morpheus
Gost
Morpheus

A bi li Dps podrzao nekog sa ove strane??

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Nema sta da podrzi ili ne podrzi. Procitaj tekst. On je IZABRAN.
Oni bi da promjene ali im ne moze biti jer promjena moze samo konsenzusom.
EU im je jasno rekla da ne moze.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Pa kad je izabran, što onda ima neko da ga podrži ili ne?

Aleksandra
Gost
Aleksandra

Pa u tome i jeste stvar.. Nema sta

Prč
Gost
Prč

Nova vlada dela kako je zacrtala a vi ssmo konstatuj te stetu,od toga nikakve vajde.usput ne bih znao jel lukssic ziv da nije bilo ovog skandala ove crkvene vlasti u matici srpskoj

Holandija2021
Gost
Holandija2021

I ovo tvoji se sumnjice za terorizam i pranje novca. Jos gore, njima se sudi.

Send this to a friend