Politika

Kukan: Bijte političke bitke u parlamentu, a ne na ulici

Poslanik Evropskog parlamenta Eduard Kukan pozvao je ostatak opozicije da se vrati u parlament. Komentarišući opozicioni bojkot ali i povratak dijela opozicionih partija u poslaničke klupe, Kukan ističe da bojkot parlamenta i nije političko rješenje.

“Ako želite da bijete vaše političke bitke sa protivinicima, onda to treba da učinite u parlamentu, a ne na ulicama Podgorice. Ljudi su vam na izborima dali glas i njih treba da zastupate. U tom smislu, osuđujem svaki bojkot rada parlamenta u bilo kojoj modernoj demokratiji, u bilo kojoj zemlji regiona. Moj savjet poslanicima crnogorske skupštine, mislim na one koji je i dalje bojkotuju, je da se vrate na svoja mjesta u parlamentu. Uostalom, izabrani ste za to”, rekao je Kukan u intervjuu za Pobjedu.

Zatvaranje poglavlja Evropski poslanik smatra da je Crna Gora lider u evropskim integracijama, što je, kako navodi, dokazala i napretkom u pregovorima sa EU. Kukan kaže da je sljedeći važan zadatak za Crnu Goru ubrzavanje zatvaranja poglavlja.

“Crna Gora je otvorila skoro sva poglavlja, 30 od 35, i nadam se da će za vrijeme predstojećeg bugarskog predsjedavanja EU uspijeti da otvori još poglavlja u ovih šest mjeseci. Sljedeća stvar koja je postavljena kao izazov pred vašu zemlju je ubrzavanje zatvaranja poglavlja. To će osigurati položaj Crne Gore kao lidera u ovom procesu”, rekao je Kukan.

Vjeruje i da bi dobre vijesti iz procesa pridruživanja trebalo da imaju pozitivan uticaj na sve susjede koji pregovaraju o pristupanju EU. Uspjeh jednog može da ohrabri druge, smatra on.

“Štaviše, razmjena najboljih praksi i znanja među regionalnim partnerima takođe je dio procesa. Sa velikim interesovanjem sam primijetio da u regionu postoji mnogo komunikacije na različitim nivoima, i drago mi je da se to dešava”, kaže sagovornik Pobjede.

Govoreći o crnogorskom pristupanju NATO, kao važnom dijelu integracionog puta, Kukan ističe da je članstvo naše zemlje u Alijansi učvrstilo cijelu jadransku obalu.

“Članstvo Crne Gore u Alijansi je bio važan korak naprijed za regionalnu stabilnost i sigurnost Pregovaranje o pristupanju NATO je težak proces i lekcije koje ste u tom period naučili mogu samo pozitivno pomoći u procesu pridruživanja EU”, ističe Kukan.

Značaj članstva u NATO Članstvo u NATO, dodaje, takođe pomaže Crnoj Gori da se približava spoljnopolitičkim poglavljima.

“Ono što mogu da kažem jeste da je u Briselu visoko cijenjena posvećenost Crne Gore u CFSP (Zajednička vanjska i sigurnosna politika) u EU od 100 odsto. To su visoko cijenili i oni koji su čla; novi EU i NATO, i siguran sam s da će podržati Crnu Goru u i daljim pregovorima o pridru živanju”, ocijenio je Kukan.

On nije želio da precizira konkretan datum kada bi moglo doći do novog proširenja EU, ali vjeruje da onda kada Crna Gora bude spremna da postane članica, pridružiće se, bez ikakvog odlaganja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Skaljarin
Gost
Skaljarin

Evropskoa unija nikad od perioda nakon drugog svjetskog rata nije bila u goroj situaciji nego sto je to danas , Vjerovati u vrjednosti Evropske unije je prava iluzija ili naucna fantastika .

Mostrokol
Gost
Mostrokol

Jos da si vidio EU osim na televiziju bilo bi super. Ja zivim u EU vise od 20 godina, i mogu ti reci da apsolutno nisi u pravu. No dok neke partije ljudima ispiraju mozak (dok u isto vrijeme ti isti svi skoluju svoju djecu u tu EU) onda i nije cudo..jer dok ima Ovaca i Frizeri ce imat posla

Kosta
Gost
Kosta

Izgleda da smo dzabe glasali opoziciju jer oni ocito vode neku njihovu politiku na ulicama a za nas se ne okrecu! Ovo nam je za nauk, ne postuje nas sto su nas molili i kumili da ih glasamo i obecavali brda i doline!

Darko
Gost
Darko

Bojkot ne moze da bude politicko rjesenje, bijeg od institucija nikom nije dobro donio a osjetio je to Front odlicno sad na ovim izborima kad su im Demokrate uzele njihove birace.

Koyot
Gost
Koyot

Lakse im je tako nego da se sjede u parlamentu i rade svoj posao.

Dana
Gost
Dana

Bruka i sramota kako su iznevjerili glasace kada su se odlucili za bojkot.

Send this to a friend