Politika

Kukan: Mi smo partneri, a oni govore istinu jedni drugima

Zapadni Balkan i Evropska unija su partneri, a vjerujem da partneri otvoreno govore jedni drugima ono što misle kazao je poslanik Evropskog parlamenta i predsjednik Radne grupe za Zapadni Balkan Eduard Kukan, komentarišući nedavne ocjene EP da region nazaduje na putu ka Evropi, piše Pobjeda.

“Čvrsto vjerujem da su zemlje regiona i Evropska unija partneri i vjerujem da partneri otvoreno govore jedni drugima ono što misle. To znači da, kada dođe do napretka u procesu reformi i u pregovorima o pridruživanju, EU priznaje ove napretke. Proces napreduje, nova poglavlja se otvaraju ili zatvaraju. Ali, pravi partneri moraju biti iskreni jedni prema drugima; i ako postoje neka pitanja sa većim problemima, moramo biti spremni da ih riješimo. Ne bih to smatrao obeshrabrenjem. Ove poruke vidim kao znak poštovanja i otvorenosti prema našim partnerima u regionu”, rekao je Kukan.

U evropskom parlamentu nedavno je održana rasprava o vladavina prava na Zapadnom Balkanu, a učesnici rasprave ocijenili su da Balkan stagnira, te da na putu do EU ima još mnogo posla.

Upitan da li Evropska unija pomaže Balkanu dovoljno u ostvarivanju krajnjeg cilja, Kukan je kazao da je EU vrlo jasna od početka procesa pridruživanja Zapadnog Balkana.

“Jedini način da se napreduje na putu ka pristupanju EU je da se istinski posveti reformskom procesu, koji je usredsređen na vladavinu prava i temeljne slobode. Za buduće članstvo to su neophodni sastojci. EU jača region upravo tako što pomaže u reformskim procesima, kao što su pravosuđe ili osnovna prava, ili u podržavanju regionalnog pomirenja i izgradnji dobrosusjedskih odnosa. Zbog uspješnih reformi, region će biti demokratska, mirna i stabilna regija. Takođe vjerujem da Evropski parlament naporno radi na jačanju parlamentarne demokratije u regionu”, rekao je Kukan.

Dodaje da Unija podržava region ne samo tehnički i profesionalno, već i velikim političkim kapitalom.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
expert123
Gost
expert123

Evropska Unija je neko u koga trebamo da se ugledamo kao kada se pojedinac ugleda u nekog ko je bolji od njega . Postoji teznja da se taj neko dostigne u razvoju na svim nivoima i u tom pravcu treba usmjeriti napor. EU je kao strog ucitelj koji daje teske zadatke da se ispune i rijese , ali to je… Više »

Bajice
Gost
Bajice

EU je leglo kriminala i korupcije, i ne žele nam, nit’ donose išta dobro.

Send this to a friend