Politika

Zapadni Balkan da ostane posvećen borbi protiv ilegalnih migracija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc očekuje od država Zapadnog Balkana da sarađuju sa EU, ostanu posvećeni i budu njihovi partneri u zajedničkoj borbi protiv ilegalnih migracija.

https://www.facebook.com/VladaCrneGore/videos/2131230800255668/

“Htio bih da zahvalim zemljama Zapadnog Balkana na podršci, 2015. i 2016 godine bile su veoma teške godine za mnoge zemlje EU. Zemlje Zapadnog Balkana  su nam pomogle da zatvore rutu da osiguramo naše granice i da smanjimo broj ilegalnih migracija ka EU. Mi, Vlade odlučujemo ko će ući u EU, a ne migranti. Moramo da osiguramo granice i da se borimo protiv ilegalnih migracija i zahvalni smo što je Zapadni Balkan tome posvećen”, kazao je Kurc novinarima nakon sastanka sa premijerom Duškom Markovićem.

<<<Kurc: EU kompletna tek kad države Zapadnog Balkana budu članice, Đukanović: Evropi su potrebni oni koji u nju vjeruju<<<

Austrijski kancelar izrazio je zadovoljstvo boravkom u Crnoj Gori rekavši da dvije države njeguju kvalitetne ekonomske, kulturne i političke veze.
„Zato je Crna Gora jak partner našoj zemlji. Kao što znate Austrija je snažan podržavalac Crne Gore i ostalih država u Regionu na njihovom putu u Evropsku uniju. Mi podržavamo reforme koje sprovodite, podržavamo vaš put ka EU i mislimo da je EU kompletna jedino kada njen dio budu i zemlje Zapadnog Balkana. Iskorističemo svoje predsjedavanje Savjetom da vas podržimo”, rekao je  Kurc dodajući da se nada napretku i u preostala dva poglavlja.
Predsjednik Vlade i austrijski savezni kancelar saglasili su se da bi Crna Gora tokom austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom trebalo da nastavi sa otvaranjem preostalih pregovaračkih poglavlja.
“Crna Gora je posvećena daljim koracima u procesu integracija, prije svega otvaranju preostala dva poglavlja, i nadamo se da ćemo otvoriti poglavlje 27 tokom austrijskog predsjedavanja. Ovu moju nadu i očekivanje potvrdio je i Kancelar u razgovoru koji smo upravo završili”, rekao je Marković.
On je rekao da su razgovori potvrdili kvalitetne bilateralne odnose Crne Gore i Austrije i još jednom se zahvalio kancelaru Kurcu što na agendi drži politiku proširenja EU.
Premijer je istakao da naš kontinuirani napredak u oblasti vladavine prava, ekonomski rast i makroekonomska stabilnost, govore da je Crna Gora voljna i spremna da preuzme u skoroj budućnosti obaveze članstva u Evropskoj uniji.
“Mi želimo da zemlje članice u to budu potpuno uvjerene i sigurne da ćemo biti spremna članica koja neće unijeti probleme već spremnost da se zajedno sa ostalima bori za vrijednosti Unije. To radimo kao nova članica NATO, to radimo u regionu, to ćemo raditi i kada budemo članica EU”, kazao je Marković.

Austrijski kancelar je u Budvi, na konferencija o ekonomiji “Montenegro 2018”, koju organizuje Privredna komora poručio da će Evropska unija biti kompletna tek kada države Zapadnog Balkana budu članice Unije.

A.G.

Send this to a friend