Politika

Kurc: Neprikosnovena je predvodnička uloga Crne Gore u procesu ka EU

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc kaže da je evropska perspektiva zemalja Zapadnog Balkana, u ovom momentu značajno bolja nego što je bila ranije.

U intervjuu za Pobjedu, savezni kancelar ističe i da je predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu neprikosnovena, i da se sa „ovim brzim ritmom“ pristupni cilj godine 2025. ne čini utopističkim.

Na pitanje koliko je 2025. godina realan datum za pristupanje zemalja Zapadnog Balkana EU Kurc odgovara da je EU perspektiva za zemlje Zapadnog Balkana  mnogo bolja nego što je bila prije.

“Naročito je od početka ove godine nastala nova dinamika u našoj saradnji sa regionom. Samit za zemlje Zapadnog Balkana održan u maju u Sofiji, zaključci Savjeta o procesu proširenja u junu i Berlinski-proces samit u Londonu u julu, svi oni sadrže jasnu političku posvećenost EU ka proširenju. Moje najdublje ubjeđenje kao Austrijanca i Evropejca je da EU neće biti kompletirana sve dok i zemlje Zapadnog Balkana ne postanu članice EU”, istakao je on.

Što se tiče eventualnog odlaganja proširenja EU Kurc smatra da je važno da se države regiona skoncentrišu na neophodne reformske procese i na dobrosusjedske odnose koje treba nadalje nadograđivati.

“Ako se na tome bude radilo udruženim snagama, onda mi se perspektiva 2025. godine ne čini utopističkom.  Zadatak EU je da zemljama kandidatima ponudi realističnu i iskrenu mapu puta. Pregovori o pristupanju moraju biti povezani sa jasnim očekivanjima i ambicioznom listom čekanja. Partnerske strane na Zapadnom Balkanu treba da pokažu volju i spremnost da značajno unaprijede reforme čak i onda kada su one ponekad teške”, ocijenio je Kurc.

Na pitanje kakva je realna perspektiva Crne Gore kad je u pitanju put ka EU, da li je 2025. godina zaista okvirni rok, kaže da je Crna Gora pravi dobar napredak u pristupnim pregovorima, otvoreno je 31 od 33 pregovarčka poglavlja, a tri su preliminarno završena.

“Predvodnička uloga Crne Gore u ovom procesu je neprikosnovena kao i održavanje takozvanog principa regate, što znači individualni pristup već postignutom napretku. Kao predsjedavajući, mi se angažujemo da se važno poglavlje 27 (zaštita okoline) po mogućnostiotvori do kraja godine. Sa ovimbrzim ritmom se pristupni cilj godine 2025. ne čini utopističkim. Pri tome će konačno odlučujuće biti to, da li će Crna Gora otpočete reforme, prije svega u oblasti osnovnih vrijednosti kao što su vladavina prava i demokratske institucije ciljno unapređivati, i pri tom konkretne rezultate moći i dokazati”, poručio je austrijski kancelar.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Car
Gost
Car

Ako nije od srca bar je od Kurca.

Sebastijan
Gost
Sebastijan

Ako zapnete, je ću pogurati!

bokaa
Gost
bokaa

Nas put u EU ide preko Kurca?

PGP
Gost
PGP

Kurcu slava!

Kotor66
Gost
Kotor66

Recite G-dinu Kurcu da je sve ok….molim vas da se objavi komentar nisam nista lose mislio.

Siki
Gost
Siki

Hvala Kurcu. Vidi se da nas voli.

Ramadan Petlja
Gost
Ramadan Petlja

Da ih mi ne predvodimo, oni bi se pogubili!

Gradjanin
Gost
Gradjanin

Ja vjerujem Sebastijanu Kurcu, a ti?

đurica
Gost
đurica

Mlad je pa nezna što ga je zadesilo 1918,ništa na Balkanu bez samih balkanaca nemože da prođe.Nijeste ovdje dobro došli,kao turisti da,kao radnici to nijeste pa i ne uzimamo za stvarno.Dakle Kurc,šemšir ako ti treba stavi sebi na glavu.

Crnogorac ( ♡ )
Gost
Crnogorac ( ♡ )

Momcina. Hvala mu na lijepim rijecima ..sto jes jes .

Źaga
Gost
Źaga

Daj mu malo…

freeMNE
Gost
freeMNE

Tako je Kurce!

Anonimus
Gost
Anonimus

Prethodnim komentatorima je očigledno Austrijski kancelar u mislima, i u glavu….

Milan Tarot
Gost
Milan Tarot

A tebi je nedje drugo, Anonimuse!

Ĺjubiteljbudala
Gost
Ĺjubiteljbudala

Ako li je od Kurca, malo li je?

Shoepack
Gost
Shoepack

Dovedite ovoga čovjeka na paradu ponosa. Ima smisla.

Thor
Gost
Thor

Super! Crna Gora napreduje, u vremenu totalne dezintegracije EU. Migrantska kriza koja je destabilizovala EU, pokazace se na kraju kao tas na vagi koji je isao u korist dezintegracije te iste unije. Izlazak jedne supersile V. Britanije, ekonomska kriza koja je u punom kapacitetu danas cak 11 godina posle sloma trzista nekretnina u SAD-u, ogroman spoljni dug Italije i Spanije,… Više »

BudoMNE
Gost
BudoMNE

I dobiće Predvodničku povelju od Kurca!

Mirko
Gost
Mirko

Da nam nije Kurca za strv nam se nebi znalo

Send this to a friend