Politika

Kurtezi: Ravnopravnost Albanaca u Crnoj Gori rezultat Đukanovićeve vizije

Odnosi Crne Gore su uzorni i prijateljski, bez otvorenih pitanja, i uz obavezu obje zemlje da pažljivo njeguju odnose sa manjinskim narodima. Iskustvo Crne Gore i Albanije je rijetko pozitivno i na ponos u pogledu doprinosa manjina razvoju i stabilnosti dvije države, kazao je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na današnjem sastanku sa ambasadorom Albanije Ridijem Kurtezijem.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika, Đukanović je sa Kurtezijem razgovarao o prijateljskim odnosima Crne Gore i Albanije i evropskoj perspektivi dvije države i regiona u cjelini.

Đukanović je uz zadovoljstvo inicijativom za razgovor ponovio čestitke na uspješnoj organizaciji nedavno održanih parlamentarnih izbora u toj zemlji i rekao da se nada da će slobodno izražena volja građana Albanije biti osnov za dalji napredak i postizanje ciljeva te zemlje na polju ekonomije i demokratskog razvoja.

Uz ocjenu da su i pred Crnom Gorom i pred Albanijom brojni izazovi, ocijenio je da je najteži i dalje borba sa pandemijom, kazavši da očekuje da će nakon zadovoljavajućeg stepena imunizacije stanovništva biti stvoreni uslovi za podsticaj turizma i savladavanje ekonomskih posljedica.

“Istovremeno, pred nama su i izazovi na planu evropeizacije regiona i izazovi koji ovaj region i Evropa imaju sa uticajem trećih strana čiji su interesi suprotni evropskim”, ocijenio je Đukanović.

Uvjeren je da ćemo objektivnim i ažurnim informisanjem NATO, kao članice, uspjeti da privučemo pažnju i zaštitimo region od malignih uticaja, kao i da ćemo uspjeti da animiramo evropske partnere na jaču i ažurniju politiku proširenja.

Predsjednik je podsjetio da Crna Gora u svim susretima sa evropskim zvaničnicima potencira pitanje što skorijeg početka pristupnih pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije, što će biti poruka i na predstojećem sastanku u Briselu na poziv visokog komesara Žozepa Borelja.

“On je iskazao očekivanje da će se nakon skorog formiranja nove vlade u Albaniji, nastaviti sa politikom ukupne stabilnosti, što će biti povod za još intenzivniji dijalog i razvoj odnosa. U kontekstu aktuelnih političkih prilika nakon izbora u našoj zemlji, predsjednik je poručio da su borba za stabilan ustavni sistem, podjelu vlasti, vladavinu prava, demokratije i evropski put, vrijednosti za koje smo se nepovratno opredijelili i koje će braniti u najboljem interesu građana Crne Gore”, navode u kabinetu predsjednika.

Kurtezi je, uz zahvalnost za prijem, pozdravio pozitivne i bratske odnose Crne Gore i Albanije, koji su primjer svima u regionu.

“Uz konstataciju da je od velike važnosti nastaviti jačanje ekonomskih veza, Kurtezi je izrazio otvorenost za nastavak dobre saradnje sa novom izvršnom vlašću na svim nivoima, na temeljima iskustava sa prethodnom vladom koji su rezultirali veoma dobrim odnosima. Istovremeno, izražena je određena zabrinutost vezana za pitanja i najave zakonskih rješenja o državljanstvu i pravu glasa, koja mogu da se odraze na manjinske narode, tako i albanski, kao i određenim izjavama zvaničnika koje, kako je kazao ne pomažu stabilnosti regiona”, dodaju u Đukanovićevom kabinetu.

Kurtezi je zahvalio Đukanoviću za doprinos potpuno ravnopravnom položaju albanskog naroda u Crnoj Gori, što je rezultat njegove ideje i vizije, kao i za inicijative kao što su Zakon o nacionalnim simbolima i formiranju opštine Tuzi.

“Istakao je da je njegova poruka albanskim predstavnicima u Crnoj Gori da moraju da rade na stabilnosti i za dobro Crne Gore, čiji su ponosni građani. Ambasador je zahvalio predsjedniku za podršku na planu evropskih integracija, ističući da su uprkos zastojima optimisti, jer ne postoji druga opcija i ne žele da vakuum ispune treće strane, nego EU. Uz visoke ocjene za kvalitet turističke ponude Crne Gore i čestitke predsjedniku za viziju u pozicioniranju Crne Gore kao centra elitnog turizma, prenio je veliko interesovanje građana Albanije za dolazak na odmor u našu državu”, zaključuju u Đukanovićevom kabinetu.

Send this to a friend