Politika

Kuzmanov: Crna Gora se pokazala kao pouzdan partner Sjevernoj Makedoniji

Zadovoljan sam prijateljskim i otvorenim odnosima dvije države i dosadašnjom odbrambenom saradnjom, a Crna Gora se kroz kontinuiranu i aktivnu saradnju pokazala kao pouzdan i kredibilan partner Sjevernoj Makedoniji, kazao je izaslanik odbrane Sjeverne Makedonije na nerezidentnoj osnovi, pukovnik Donče Kuzmanov tokom oproštajne posjete Ministarstvu odbrane Crne Gore.

Kako je saopšteno iz tog Ministarstva, Kuzmanov se odvojeno sastao sa ministrom odbrane Predragom Boškovićem, generalnim direktorom Direktorata za politiku i planiranje odbrane, general majorom Rajkom Pešićem, načelnikom Generalštaba VCG, general majorom Dragutinom Dakićem i komandantom Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore, potpukovnikom Bojanom Blagojevićem.

“Bošković je zahvalio Kuzmanovu na dosadašnjem angažovanju i izrazio zadovoljstvo zbog susreta imajući u vidu dugogodišnju kvalitetnu odbrambenu saradnju i značaj prijateljskih odnosa dvije zemlje. Kao jedan od najvažnijih segmenata saradnje ministar je istakao školovanje crnogorskih kadeta na Vojnoj akademiji „General Mihailo Apostolski“ u Skoplju, te ukazao i na značaj aktivnosti realizovanih u vidu razmjene iskustava iz domena ljudskih i materijalnih resursa”, navode u Ministarstvu.

On je naglasio da je intenzivna i uspješna saradnja, ostvarena ne samo na bilateralnom planu, već i kroz zajedničko djelovanje u širim okvirima, dodatan stimulans našoj posvećenosti stabilnosti i napretku Zapadnog Balkana, međudržavnoj saradnji i daljim evropskim i evroatlantskim aspiracijama.

“Bošković je poručio da vjeruje da će punopravno članstvo Sjeverne Makedonije u NATO savezu dodatno osnažiti sveobuhvatne napore za očuvanje stabilnosti u regionu i da će dvije zemlje, kao saveznice u okviru Alijanse, nastaviti sa intenzivnom saradnjom”, dodaju u Ministarstvu odbrane.


Pešić je, pak, istakao značaj dosadašnje saradnje na polju odbrane naglašavajući da je procenat realizacije aktivnosti u skladu sa planovima bilateralne saradnje visok i da je realizacija brojnih aktivnosti značajno doprinijela jačanju nacionalnih odbrambenih sistema dvije zemlje.

“Naglasio je i saradnju u regionalnim inicijativama, koje predstavljaju odličnu platformu za jačanje međusobnog povjerenja i pronalaženje zajedničkih modaliteta za suočavanje sa aktuelnim bezbjednosnim izazovima. U tom kontekstu, iskazana je potreba daljeg razvijanja kvalitetnih odnosa u oblasti odbrane dvije zemlje, kroz međusobnu saradnju i podršku na svim nivoima”, navode u Ministarstvu.

Kuzmanov je rekao da saradnjom na multilateralnom nivou, zajedničkim angažmanom u projektima regionalnog formata, u okviru Američko- jadranske povelje (A5), BMTF-a, SEDM i RACVIAC-a, kao i aktivnom saradnjom sa partnerima i saveznicima pokazujemo čvrstu opredijeljenost da doprinesemo stvaranju stabilnijeg i bezbjednijeg regiona.

General major Dakić je istakao važnost kontinuiteta saradnje dvije vojske, na svim poljima od obostranog značaja.

“Dakić je istakao značaj obuke u zimskim uslovima, ronilačke i obuke za bojeva gađanja koje su realizovale Vojska Crne Gore i Armija Sjeverne Makedonije, a čijoj je implementaciji pukovnik Kuzmanov dao značajan doprinos”, kazali su iz Ministarstva, dodajući da je na sastanku sa Blagojevićem istaknuta i važnost obuka u oblasti vazduhoplovstva koje su doprinijele obostranom jačanju ljudskih kapaciteta.

Send this to a friend